Predsjednica Grabar-Kitarović sudjeluje na Azijsko-europskom samitu (ASEM) u Mongoliji

U glavnom gradu Mongolije u Ulan Batoru se održava 11. Azijsko-europskog sastanka na vrhu (ASEM) na kojem sudjeluje i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, poziv joj je uputio mongolski predsjednik Tsakhiagiin Elbegdor

Govoreći na plenarnoj sjednici ASEM-a posvećenoj promicanju i mogućnostima jačanja partnerstva Europe i Azije, hrvatska predsjednica u svom izlaganju posebno se osvrnula na temu povezivosti i partnerstava, naglašavajući mogućnosti koje za to pruža Inicijativa Jadran-Baltik-Crno more.

Kazala je kako Hrvatska prihvaća viziju izloženu u Deklaraciji iz Ulan Batora koja pruža platformu za ponovno jačanje postojeće razine suradnje i otvaranje novih poglavlja u ojačanim odnosima Europe i Azije. Dodala je kako podupiremo sve aktivnosti koje će nas zbližiti, ojačati te omogućiti održivi razvoj i gospodarsko blagostanje. Za to moramo otvoriti vrata i povezati ljude kako bi uspijevale trgovina, investicije, energetika, znanje i razmjena informacija, istaknula je Predsjednica.

„Željela bih ovdje spomenuti inicijativu koja spaja Jadran, Baltik i Crno more i koju zagovaram s poljskim kolegom Andrzejom Dudom“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Za Inicijativu Jadran-Baltik-Crno more kazala je kako je neformalna platforma s ciljem jačanja sveukupne političke, gospodarske, infrastrukturne i sigurnosne suradnje u Srednjoj Europi. Pojasnila je kako će proširenjem postojeće suradnje koja se na predloženi način usredotočuje na konkretne projekte, Srednja Europa postati sigurnija i konkurentnija.

 

U tom smislu, hrvatska Predsjednica kazala je kako se Inicijativom predviđa novi koridor za pristup tržištima Europske unije i Srednje Europe, koji modernom prometnom infrastrukturom povezuje njezine sjeverne i južne luke. Dodala je kako Inicijativa „Jadran-Baltik-Crno more“ nadopunjuje kinesku inicijativu „Jedan pojas, jedan put“, napose u kontekstu spajanja Azije s Europom. Istaknuvši snažnu energetsku dimenziju Inicijative kojom se stvara energetski koridor kroz Srednju Europu, napose plinski i LNG, predsjednica Grabar-Kitarović ohrabrujućim vidi što je realizacija ove inicijative privukla znatan politički i poslovni interes Azije.

Govoreći o Europskoj uniji i njezinoj poziciji u razvoju povezivosti i partnerstva dvaju kontinenata, predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je važnost dijaloga zemalja EU-a i Azije, kroz ASEM i druge platforme, poput ASEAN-a ili strateških dijaloga, za nošenje sa svim globalnim izazovima s kojima smo suočeni, imajući na umu sadašnju političku i sigurnosnu arhitekturu koju čine regionalni poredci zasnovani na suradnji.

„Aziji i Europi je za nastavak blagostanja i rasta potrebno povjerenje i stabilnost. Svjesni smo da to svima nama postavlja određene izazove“, kazala je hrvatska Predsjednica te izrazila uvjerenje kako se povjerenje može izgraditi upravo dobrom povezivošću i ojačanim partnerstvima.

Na marginama 11. Azijsko-europskog sastanka na vrhu, predsjednica Grabar-Kitarović održala je bilateralne sastanke s mjanmarskim predsjednikom Htinom Kyawom te predsjednikom Švicarske Konfederacije Johannom Schneider-Ammannom
(predsjednica.hr).


Susret s mongolskim predsjednikom

Uoči održavanja 11. Azijsko-europskog sastanka na vrhu (ASEM) u Ulan Batoru Kolinda Grabar-Kitarović se sastala s predsjednikom Mongolije Tsakhiagiinom Elbegdorjem.

Prilikom susreta razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju država. Odnosi su ocijenjeni dobrima i prijateljskima te je istaknuto da se razvijaju u dobrom smjeru. Obostrano je zaključeno kako ima prostora za daljnje poboljšanje suradnje, napose na polju gospodarstva. Poseban naglasak stavljen je na mogućnosti i potencijale buduće suradnje na područjima poljoprivrede i stočarstva.

Razgovaralo se i o razmjeni iskustava na područjima informacijskih tehnologija, obrazovanja i turizma, a predsjednik Elbegdorj upoznao je hrvatsku predsjednicu s uvedenim sustavom elektroničkog glasovanja kao i s provedenom modernizacijom javne uprave u Mongoliji.

Grabar-Kitarović i Elbegdorj razmijenili su stajališta o ključnim pitanjima o stanju u svome susjedstvu te očekivanja od nadolazećeg Azijsko-europskog sastanka na vrhu.

hrt/hia
foto:press predsjednica.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *