UNESCO uvrstio stećke Bosne i Hercegovine, Hrvatske,Crne Gore i Srbija na listu kulturne baštine

UNESCO-a je danas na prestižnu Listu svjetske baštine uvrstio stećke na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Ovu važnu vijest saopčio je za klix.ba  Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine. U odluici su sudjelovale zemlje 21 članica tijekom 40. zasjedanja UNESC-a koje se održava od 10. do 20. srpnja u Istanbulu.

“Znamo da je stećak jedinstven kulturni fenomen koji je nastao kao odgovor na neupitnost prolaznosti vremena. Nakon turbulentne prošlost našeg regiona stećci su nas ponovo ujedinili i dokazali da je kultura iznad politike i da gradi mostove među narodima”, rekao je Osmanović.

Istaknuo je koliko je to važno za BiH, to će osnažiti turističku ponudu zemlje. Na nama je sada da uspostavimo dobro upravljanje tim objektima i da se na jedan drugačiji način prema njima ophodimo”, zaključio je Osmanović.

Na UNESCO-voj listi se nalaze i dva značajna mosta u BiH, jedan je mosta Mehmed-paše Sokolovića na Drini u Višegradu
te  Stari  most na Neretvi u Mostaru.

U studenom 2009. godine četiri zemlje  Bosna i Hercegovina, Crna Gora ,Hrvatska i Srbija odlučile su zajednički raditi na izradi nominacijskog dokumenta kako bi stećci ti jedinstveni spomenici postali dio svjetske baštine.

Za upis na Listu svjetske baštine predloženo je 30 nekropola, od toga 22 iz BiH, po 3 iz Crne Gore i Srbije te 2 iz Hrvatske. BiH ima najveći broj stećaka – približno 60.000, u Hrvatskoj ih je blizu 4.400, u Crnoj Gori 3.500 i u Srbiji 4.100. Naziv nominacije je “Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici”.

hia /klix.ba
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *