Vrijeme: Olujna bura a u prometu iznimno velika gužva, kolone duge 50 km

Promjenjivo do pretežno oblačno, uz mjestimičnu kišu, češću, mjestimice i obilniju u Slavoniji te u gorskim krajevima, prognoza je za danas. Na Jadranu nešto povoljnije pa će biti perioda s manje oblaka, a moguća su i sunčana razdoblja, osobito na jugu. U unutrašnjosti će puhati umjeren i jak sjeverac, a na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 12 do 16, a na Jadranu od 18 do 22°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 14 do 19, a na Jadranu od 20 do 25°C.
U nedjelju u unutrašnjosti i dalje promjenjivo, još ponegdje uz mjestimičnu kišu, uglavnom u Slavoniji te gorskim krajevima. Poslijepodne se sa zapada očekuje postupno razvedravanje te prestanak oborina. Na Jadranu djelomice, poslijepodne i pretežno sunčano. Prijepodne u Dalmaciju, uglavnom njenom zaleđu, mjestimice uz jači razvoj oblaka moguća je kratkotrajna kiša ili poneki pljusak. U unutrašnjosti će puhati slab i umjeren sjeverac, a na Jadranu umjerena i jaka bura koja će malo oslabiti i okretati na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 12 do 16, a na Jadranu od 17 do 22°C. Najviša dnevna temperatura u unutrašnjosti od 19 do 24, a na Jadranu od 25 do 28°C.

Bura zatvorila ceste

HAK, Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da ukoliko je moguće odgode putovanja prema moru i obrnuto prema unutrašnjosti. Vozače koji su krenuli na put upozoravamo na dugotrajnije putovanje i brojne poteškoće u prometu uzrokovane nepovoljnim vremenskim uvjetima i velikom gustoćom prometa. Prema vremenskoj prognozi jaka do olujna bura se očekuje i tijekom subote.

Vozi se usporeno, uz zastoje, u kolonama i uz čekanja: u smjeru Splita na A1 između Zagreba i Karlovca; kod odmorišta Vukova Gorica, te kod čvorova: Novigrad i Bosiljevo, na čvorovima Gospić, Gornja Ploča, Sveti Rok (A1) prema Splitu 41 km. U smjeru Zagreba na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina i Jankomira prema čvoru Lučko oko 2 km, čvor Zadar II 9 km, na autocesti A7 na naplati Rupa i čvor Sveta Helena (A4) oko 1 km.

Na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona kojom se dijelom proteže i na Istarski ipsilon duga je oko 3 km, a na naplati Umag oko 1 km. Na tunelu Učka u smjeru Rijeke kolona je oko 2,5km .

Upozorava se da se  na obilaznim cestama DC25, DC50, DC27, DC522 prema Karlobagu, Udbini, Gračacu, Obrovcu i obratno vozi susporeno, u kolonama, uz zastoje.

Pojačan je promet na: zagrebačkoj obilaznici u smjeru čvora Lučko, A1 od Zagreba prema Bosiljeva, A2 Zagreb-Macelj u smjeru Zagreba, A3 Bregana-Lipovac u smjeru Zagreba; A6 Rijeka-Zagreb u smjeru Rijeke, A4 Goričan-Zagreb u smjeru Zagreba, A7 između GP Rupa i čvora Diračje te u smjeru otoka Krka, na čvoru Matulji prema Istri/Opatiji, riječkoj obilaznici, Istarskom ipsilonu u smjeru Rijeke te prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija; na Ličkoj (DC1) i Jadranskoj (DC8) magistrali, Krčkom mostu u oba smjera, na cestama u Istri; prilazima turističkih središta na obali, osobito između Senja i Karlobaga, te na prilazima Rijeci, Zadru, Splitu, Trogiru, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Dalmaciji, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Slavoniji. Mogući su odroni zemlje i kamenja.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila iznad 7,5 t bit danas do 14 sati i u nedjelju, 17. srpnja, od 12 do 23 sata. Zabrana prometa bit će na sljedećim državnim cestama: DC8 (Jadranska magistrala) DC9 (Metković-Opuzen), DC21 (Kaštel-Kanfanar), DC66 (Pula-Labin-Opatija), DC23 (Žuta Lokva-Senj). Zabrane nema na autocestama niti na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali.

Promet osobnih vozila pojačan je na graničnim prijelazima: na ulasku: Macelj; Metković, Rupa, a na izlasku: Bajakovo i Stara Gradiška.

Zbog olujnog vjetra u prekidu su trajektne linije Prizna – Žigljen; Makarska – Sumartin te katamaranske linije: Novalja – Rab – Rijeka i Mali Lošinj – Cres – Rijeka.

Kamataran na liniji Split-Bol-Jelsa polvit će na relaciji Stari Grad-Bol-Split.

Na glavnim cestovnim pravcima su i mnogobrojni turisti koji također žele što prije doći do svojih odredišta, a prema vremenskoj prognozi jaka olujna bura očekuje se i tijekom cijele subote. Danas su na prometnicama u smjeru mora kolone duge i do 50 kilometara. Tijekom cijelog vikenda, zbog povećanog prometa moguće su poteškoće na dionicama gdje su u tijeku radovi.

Prognoza za ljeto

Accuweather, jedan od najpoznatijih meteoroloških servisa objavio je dugoročnu prognozu za ljeto koje je pred nama. Prema njihovim izračunima, na području Mediterana bit će vruće, a pojedina područja dobila su i upozorenja za izrazito suho vrijeme. Među ovim potonjima je i Hrvatska.

Za razliku od našeg područja zapadniji i sjeverniji dio Europe očekuje obilne ljetne kiše. ‘U međuvremenu, suho i vruće očekuje se diljem Italije i Balkana, što će dovesti do suša, slabog poljoprivrednog prinosa i požara‘, stoji na meteorološkoj stranici.

Najtoplije će prema AccuWeatheru biti na jugu Italije tijekom srpnja i kolovoza. ‘Zbog vrućine, ovo će biti jedno od najtoplijih ljeta na Balkanu u posljednjih nekoliko godina’, rekao je meteorolog Alan Reppert. Među zemljama u kojima će biti rekordne temperature ipak nema Hrvatske. Toplije nego kod nas, prema proračunima Accuweathera ipak će biti u Italiji, Rumunjskoj, Moldaviji, Mađarskoj, Slovačkoj i to tijekom srpnja, nakon čega se očekuje popuštanje vrućina., prenosi dnevnik.hr

Ipak, ako je suditi prema izračunima, temperature tijekom srpnja, barem u Zagrebu, neće ići preko 30 stupnja, a isto se očekuje i u kolovozu.

Napominjemo kako su ovo ipak samo dugoročne prognoze koje mogu imati veća odstupanja od stvarnog meteorološkog stanja koje će se tek dogoditi.

jutarnji.hr/dnevnik.hr/hia
foto:

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *