Plenković novizabrani predsjednik: Započinjemo novo poglavlje, HDZ će postati središnja snaga razvoja Hrvatske

Na danas održanim unutarstranačkim izborima Andrej Plenković je izabran za predsjednika  HDZ-a. Od 208.277 članova stranke glasovalo je, prema prvim neslužbenim rezultatima, 98.209 članova ili 46,83%, objavio je Damir Sesvečan, predsjednik središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a.

Plenković je bio jedini kandidat , a na toj će dužnosti zamijeniti Tomislava Karamarka, koji je 21. lipnja dao ostavku jer nije uspio sastaviti saborsku većinu, kao što je obećao stranci. Za Plenkovića je glasovalo 97.823 (99,61%), nevažećih je bilo 336 glasova (0,39%).
U osvojenim glasovima Plemković je premašio Karamarka za nešto više od 5000 glasova koji koji je također bio na prethodnim unutarstranačkim izborima jedini kandidat za predsjednika,

Nakon izbora Plenković se obratio javnosti

Hvala na podršci i povjerenju koje ste mi u ovako velikom broju iskazali izborom za predsjednika najveće i najvažnije hrvatske političke stranke. Imajući na umu sva postignuća HDZ-a , kao i ozbiljnost aktualnog političkog trenutka, svjestan sam razine odgovornosti i izazova koje preuzimam. Na temelju vizije prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, HDZ je predvodila uvođenje demokratskog poretka, stjecanje neovisnosti i međunarodnog priznanja. HDZ je dao veliki doprinos pobjedi u obrambenom Domovinskom ratu, zahvaljujući velikoj žrtvi hrvatskih branitelja o čijim ćemo pravima i obiteljima voditi posebnu brigu. Hrvatska je pod vodstvom HDZ-a provela reforme, pristupila NATO-u i EU-u. Svoje djelovanje HDZ, kao dio obitelji Europske pučke stranke, nastavlja njegujući narodnjačku i demokršćansku baštinu te univerzalna humanistička načela. Na tim povijesnim uporištima i temeljnim vrijednostima danas započinjemo novo poglavlje, rekao je u prvom obraćanju novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Nalazimo se u zahtjevnom vremenu i za HDZ i za Hrvatsku, za Europu i za svijet. HDZ i Hrvatska trebaju novu viziju i pristup. Moramo uspješno odgovoriti na gospodarske, socijalne i sigurnosne izazove suvremenog društva, što zahtjeva odvažno vodstvo i posebna znanja, kazao je.

HDZ će donositi važne odluke usmjerene na konsolidaciju i revizalizaciju stranke. Poručujem članovima, simpatizerima, biračima, ali i partnerima da imamo snage i hrabrosti za novu politiku pune odgovornosti. Moja prioritetna politička misija bit će vraćanje povjerenja birača u vjerodostojnost i dosljednost HDZ-a. Uvjeren sam da mogu zajedno s kolegama predvoditi HDZ na putu da ponovno postane središnja snaga razvoja Hrvatske, rekao je Plenković.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *