FILM: Ogresatin film autsajder na 63.Pulskom feastivalu, dobio čak 8 nagrada

U petak je zatvoren 63. filmski festival u Puli a pobjednik festivala je domaći film  “S one strane”, redatelja Zrinka Ogreste i producenta Ivana Maloče. 

Prema riječima ocjenjivačkog suda nagrada je dodijeljena “filmu dojmljivog ugođaja neizvjesnosti i postupnog razvoja emocionalne i dramske napetosti koje dovodi do globalne metafore.” Filmu S one strane redatelja Zrinka Ogreste dodijeljene su Zlatna arena za režiju, Zlatna arena za scenarij, Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu, Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu, Zlatna arena za montažu, Zlatna arena za oblikovanje zvuka i nagrada Oktavijan, što uz Veliku Zlatnu Arenu čini ukupno 8 nagrada.

Ovu dramu o krivnji, 20 godina skrivanoj tajni iz rata koja je uništila odnos žene i muža, a posebno odnos djece prema ocu, optuženom oficiru JNA, producirala je kuća Interfilm i producent Ivan Maloča.
Posve zasluženo, Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena je Kseniji Marinković za ulogu Vesne u tom filmu, i to za, kako je ustvrdio žiri, iznimno senzibilnu kreaciju koja je ključno doprinijela dojmu filma. Premda uloga njenog filmskog partnera u istom filmu više spada u kategoriju sporedne glavne muške uloge (veći dio filma lik Žarka glumljen je glasom preko telefona), Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio je Lazar Ristovski.
Zlatnu Arenu za scenarij pripao je Mati Matišiću i Zrinku Ogresti, i to za “scenarij koji svojom dramaturgijom postiže visok stupanj uvjerljivosti priče, koju dodatno osnažuje nepredvidljivi obrat”.
Kad smo kod nagrade za najbolju sporednu mušku ulogu, nju je osvojio Goran Navojec za ulogu Ljube u filmu “Sve najbolje” redateljice Snježane Tribuson, dok je Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljena Teni Brankov Nemet za ulogu Nike u filmu “Trampolin”, uspjelom i (po svega jednoj nagradi, čini se) nedovoljno prepoznatom i valoriziranom redateljskom debiju Katarine Zrinke Matijević. Tena je nagrađena “za dojmljivu interpretaciju tinejdžerice razapete između opresivnog života s majkom i želje za novim životom”.

Pobjednički Ogrestin film “S one strane” osvojio je i Zlatne Arene za montažu (Tomislav Pavlica), oblikovanje zvuka (Martin Semenčić i Ivan Zelić) te nagradu društva filmskih kritičara “Oktavijan”.

Nakon Ogrestinog filma, najviše nagrada osvojila je romantična komedija Snježane Tribuson “Sve najbolje” kojoj su, uz nagradu Breza za najboljeg debitanta (dodijeljenu opernoj pjevačici Renati Pokupić za glumačku debi ulogu), pripale i četiri Zlatne Arene – za već spomenutu najbolju sporednu mušku ulogu (Goran Navojec), za vizualne efekte (Saša Budimir, Ratimir Rakuljić i Lado Skorin), za kostimografiju (Ivana Zozoli Vargović) i scenografiju (Željka Burić). Zlatnu Arenu za glazbu osvojio je Rundek Cargo Triu za dokumentarni film “Generacija ’68” redatelja Nenada Puhovskog. Zlatnu Arenu za masku osvojila je Slavica Šnur za film “Narodni heroj Ljiljan Vidić” u režiji Ivana-Gorana Viteza, a za isti film, Zlatnu Arenu za kameru dodijeljena je Tamari Cesarec. Usput, ovaj je film loše ocijenila publika u Areni (3,98), a jedino gore prošli su “Vrapci” Ruinara Runarssona (3,96), koji je, pak, u programu manjinske hrvatske koprodukcije osvojio Zlatnu Arenu za najbolju režiju. Nagrada za najbolji film u tom programu zasluženo je pripala je filmu “Dobra žena”, uspješnom redateljskom prvijencu Mirjane Karanović, koja je svoju bogatu umjetničku karijeru počela 1980. glumačkim debijem u “Petrijinom vencu”. Ukupno je na 63. Puli u tjedan dana prikazano 135 filmova u devet različitih filmskih programa, od čega su četiri bila natjecateljska. (Zoran ANGELESKI)

galerija 63.Pula film festival
Popsi svih nagrada pogledajte ovdje

novilist.hr/hia.com.hr
foto:pulafilmfestival.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *