BiH: parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji

Nakon političkih uvjetovanja danas je u Sarajevu parafiran prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je parafiran između Europskih zajednica i njezinih država članica s jedne i BiH s druge strane, da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU.

Sporazum su parafirali šef pregovarčkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, javlja N1.

Vlada Republike Srpske i član predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije su se protivili potpisivanju sporazuma o prilagodbi SSP-a. Tvrdili su da je neprihvatljiv, zbog, kako su rekli, milijunske štete koju će prilagođeni SSP donijeti poljoprivrednicima.

Međutim, nakon što je Njemačka čvrsto obećala pomoć u saniranju šteta, put za nastavak europskog procesa za BiH je ponovo otvoren.

Usvajanje SSP-a jedan je od ključnih uvjeta da BiH bude na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove EU u Bruxeellesu. SSP bi trebalo stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine. Do tada bi trebale biti dogovorene sve mjere pomoći Njemačke domaćoj poljoporivredi.

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju bilo bi značajno za Bosnu i Hercegovinu, jer se SSP-om potvrđuje državi potpisnici status pridruženog člana i status potencijalnog kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Vlasti Bosne i Hercegovine i Europske komisije 16. lipnja 2008. godine potpisale su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a od 1. srpnja te godine na snagu je stupio Privremeni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima.

Od tadašnjih 27 država članica EU (bez Hrvatske, koja je to postala 1. srpnja 2013.), Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU prva je ratificirala Estonija, 11. rujna 2008, a posljednja zemlja koja je ratificirala SSP bila je Francuska, 10. veljače 2011.

Predsjedništvo usvojilo SSP

Predsjednistvo-BiH
Sarajevo, 15.srpnja 2016:  Europski put BiH je konačno odblokiran, Predsjedništvo BiH je na hitnoj telefonskoj sjednici usvojilo prilagođeni Sporazua o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), doznaje Vecernji.ba.
Prije ove odluke predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je u Banjoj Luci da daje suglasnost članu Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenu Ivaniću da potpiše prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Mladen Ivanić je nakon usvajanja SSP-a na konferenciji za novinare je izjavio kako je zadovoljan razvojem događaja s obzirom na to da se situacija razvijala onako kako je i pretpostavljao kada je i pokrenuo sva ova pitanja.

“Prijelomni trenutak bio je kada je donesena odluka o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH. Tad sam svjesnim ubacivanjem institucija RS-a u donošenje odluka htio svojim kolegama iz FBiH jasno pokazati da BiH ne može funkcionirati po  principu preglasavanja”, kazao je Ivanić, piše klix.ba.

Dodao je da je na taj način i vlastima u Banjoj Luci htio pokazati da više nikada on, a ni Savez za promjene, neće donositi odluke koje su korisne za RS, a istovremeno stalno biti proglašavan izdajnikom.

“Desilo se da je vlast iz RS-a nakon svega što je govorila promijenila mišljenje i prihvatila SSP. Ovo smatram jednom od svojih najvećih pobjeda u političkoj karijeri jer sam jasno pokazao i jednoj i drugoj strani. Ovo sve što se desilo bilo je korisno za odnose u BiH. Pokazalo se da svi kada dođu do zida znaju donijeti prave odluke”, rekao je Ivanić

Kako kaže, prijelomni trenutak bio je razgovor s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja ga je podržala.

vecernji.ba/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *