PRVI POTEZ PLENKOVIĆA: Napravio rošadu u Predsjedništvu HDZ-a

Andrej Plenković, novi šef HDZ-a, već prvog dana na toj funkciji povukao je konkretne poteze i napravio rošadu u Predsjedništvu HDZ-a. Smijenio je dvojicu tajnika – glavnog i političkog – te postavio svoje ljude od povjerenja – Gordana Jandrokovića za glavnog tajnika umjesto Domagoja Ivana Miloševića a Davora Ivu Stiera je postvio za političkog tajnika umjesto Domagoja Maroevića (koji je navodno podnio ostavku).

Miro Kovač, ostaje međunarodni tajnik

Izbor Stiera nimalo ne čudi jer mu je jedan od najbližih suradnika, a sam Stier kaže kako se ne valja vraćati na stare dužnosti, pa mu kao proklamiranom stranačkom ideologu bolje leži funkcija političkog nego međunarodnog tajnika. Iznenadio je izbor Jandrokovića za prvog stranačkog operativca, koji se bio odmetnuo od Karamarkove politike i protivio se rušenju Vlade, ali ako se analizira odnos Plenkovića i Jandrokovića, njih se dvojica poznaju godinama, Jandroković je pozvao Plenkovića za državnog tajnika dok je bio ministar vanjskih poslova i Plenković u njega ima povjerenje. Ovo se može smatrati rehabilitacijom Jandrokovića jer je kod Karamarka posljednju godinu bio marginaliziran.

Jandroković je jedan od HDZ-ovih zastupnika koji su osvojili preferencijalne glasove, dakle baza ga prepoznaje, a u stranci je zastupao stav protiv rušenja Vlade koji u vrijeme Karamarka nije bio većinski – obrazložen je Jandrokovićev izbor. Jedini koji je preživio smjenu tajnika, koje je prije samo koji mjesec postavio bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko, jest Miro Kovač, međunarodni tajnik. Članovi Predsjedništva komentiraju da je dobar Plenkovićev potez to što nije smijenio svu trojicu tajnika, koji su izravno Karamarkovi ljudi, jer da je time pokazao širinu i da se ne vodi revanšizmom. Čak povlače paralelu sa Sanaderovim potezima kada je nakon izbornog obračuna s Ivićem Pašalićem u svoje redove prigrlio dvojicu pašalićevaca –Ivana Šukera i Božidara Kalmetu, koji su mu bili i ministri u Vladi.

Miru Kovača doživljavamo kao čovjeka koji je bio jedan od najodanijih suradnika Tomislava Karamarka i dobra je poruka što je njega poštedio , prenosi vecernji.hr izjavu sugovornik iz Predsjedništva. Drugi pak HDZ-ovci smatraju da bi Plenković u budućnosti Miru Kovača ipak mogao zamijeniti Davorom Božinovićem, svojim bliskim suradnikom koji je u Vladi Jadranke Kosor bio ministar obrane, a prije toga i veleposlanik pri NATO-u. Naši sugovornici drže da bi Božinović mogao biti budući međunarodni tajnik, ali to su zasad pretpostavke. Plenković je Božinovića postavio u tim za pregovore s koalicijskim partnerima koji se sada ojačava i s dvojicom novih tajnika – Jandrokovićem i Stierom.

Tu neće završiti Plenkovićeve rošade u vrhu HDZ-a koji je dizajniran po Karamarkovoj volji. Sva HDZ-ova stranačka tijela ostala su Karamarkova jer su izbori u HDZ-u bili prije samo mjesec i pol. Plenkoviću je preostalo da promijeni stranačke tajnike, jer je to u ovlasti šefa stranke, a još će iskoristiti mogućnost da u Predsjedništvo HDZ-a kooptira troje ili četvero ljudi. Iako je to odgodio za neku od idućih sjednica i ne otkriva o kojim je točno ljudima riječ, može se pretpostaviti da bi među njima mogao biti Damir Krstičević, koji mu je vodio stožer u stranačkoj kampanji, a možda to bude i Davor Božinović.

Vladimir Šeks se vraća
Prema izvorima vecernjeg lista Plenković će Vladimira Šeksa  postviti u Savjetodavno vijeće HDZ-a.

U svakom slučaju, Plenković stvara svoju ekipu u HDZ-u. Odluka o ljudima koji će biti kooptirani u Predsjedništvo uvažavat će regionalnu zastupljenost.

Kako na izbore

Plenković je jučer osim Predsjedništva održao i sastanak s HDZ-ovim ministrima i zamjenicima u tehničkoj Vladi, ali i sastanak s Izvršnim izbornim stožerom o strategiji kampanje za rujanske parlamentarne izbore. Pojedini sugovornici iz HDZ-ova vodstva interpretiraju da je Plenković već prvog dana uzeo uzde u svoje ruke i kažu kako je ovakav stil vođenja HDZ-a potpuni zaokret u odnosu na Karamarkov. Na Predsjedništvu su se svi članovi HDZ-a izjasnili o svojoj viziji HDZ-ova izlaska na izbore –samostalno ili u koaliciji. Naši sugovornici kažu da se Predsjedništvo podijelilo pola-pola između onih koji smatraju da HDZ na izbore treba samostalno i onih koji drže da treba u koaliciji. Koplja su se lomila oko HSP-a AS jer su HDZ-ovci svjesni da im Pero Ćorić kvari imidž, dok im ta stranka bez njega ne bi bila problematična.

– Na izbore ćemo sigurno s HSLS-om, a pitanje je što s HSP-om AS. Najveći nam je problem Pero Ćorić. Zaključak je da ćemo napraviti interne stranačke ankete i testirati snagu HSP-a AS, pogotovo nakon što se od te stranke odcijepio zadarski ogranak. Nakon toga ćemo odlučiti – rekao je za vecernji.hr izvor iz Predsjedništva.

Dio HDZ-ovaca smatra da im HSP AS nije potreban jer imaju svog “desničara” Zlatka Hasanbegovića koji bi mogao privući desnije HDZ-ove birače.

vecernji.hr /hia
foto:hdz

2 thoughts on “PRVI POTEZ PLENKOVIĆA: Napravio rošadu u Predsjedništvu HDZ-a

  1. PREVARIO JE BIRAČE I DAJE MANDATE ONIMA KOJI NEMAJU LEGTIMITET ONIH OD KOJIH JE DOBIO POVJERENJE.TO ĆE PLATITI NA LOKALNIM IZBORIMA.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *