Srbija otvorila poglavlje 23 i 24 u pristupnim pregovorima s EU, reakcije u Hrvatskoj

Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost koja će biti zatvorena tek na kraju pregovaračkog procesa.

Ovo je iznimno veliki i važan dan za Srbiju jer on pokazuje naš strateški put, našu privrženost reformama koje su pred nama, rekao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić koji je predvodio izaslanstvo svoje zemlje na konferenciji o pristupanju.

Povjerenik za pregovore o proširenju i susjedsku politiku Johannes Hahn rekao da se sada Srbija treba usredotočiti na učinkovitu provedbu reformi i da je na zemlji kandidatkinji da definira brzinu pregovoračkog procesa te da će ukupni napredak ovisiti o napretku u ključnim područjima koja se odnose na vladavinu prava i o napretku u odnosu na Kosovo.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak, čija zemlja predsjedava EU-om rekao je da ovo predstavlja značajan korak naprijed za Srbiju, da je nastavak proširenja jedan od prioriteta slovačkog predsjedništva te da će se proces mjeriti ispunjavanjem uvjeta i kvalitetom reformi, a ne brzinom.

Prema novom pristupu u pregovorima o članstvu, EU je uveo privremena mjerila po kojima će se mjeriti napredak zemlje kandidatkinje.  U poglavlju 23 Srbija ima 50 privremenih mjerila, a u poglavlju 24 njih 41. Ta mjerila uključuju zakonodavno usklađivanje, snažne mehanizme monitoringa, institucionalne aranžmane, stvarne rezultate u provedbi reformi i odgovarajuće administrativne kapacitete i resurse za provedbu pravne stečevine u tim poglavljima.

Za otvaranje poglavlje 23 Hrvatska neko vrijeme nije davala suglasnost tražeći jamstva da Srbija neće zloupotrebljavati svoj zakon o univerzalnoj jurisdikciji za suđenja za ratne zločine, osiguranje prava hrvatske manjine u Srbiji i punu suradnju s Haškim sudom. U zajednička pregovoračka stajališta EU-a ušla je na hrvatski zahtjev formulacija kojom se ističe potreba za regionalnom suradnjom i dobrosusjedskim odnosima u procesiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbjegne sukob nadležnosti.

Na novinarsko pitanje treba li Srbija promijeniti zakon o univerzalnoj jurisdikciji, Vučić je odgovorio da se neće miješati u unutrnje stvari Hrvatske i da ne želi stjecati političke poene žestokim odgovorima Hrvatskoj. Volio bih da se puno više pažnje posvećuje našoj suradnji i našim odnosima i želio bih reći da mi već poduzimo mjere za podršku pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u skladu s dogovorom koji smo postigli, deklaracijom koju smo potpisali s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, rekao je Vučić.

Ja sam danas također izrazio neslaganje sa stavom RH, mi potpuno drugačije to vidimo, nemojte da vas podsjećam da Hrvatska ima vrlo sličan zakon pri čemu ima još jednu lošiju odredbu koja se tiče mogućnosti ponovnog preispitivanja određenih sudova ako Hrvatka nije time zadovoljna, što Srbija nema, da ne govorim da i neke druge zemlje poput Njemačke, Italije, Španjolske, Belgije imaju gotovo istovjetne odredbe kao i Srbija o tzv. univerzalnoj jurisdikciji, istaknuo je srbijanski premijer.
Srbijanska ministrica za eurointegracije Jadranka Joksimović izjavila je da će bilateralna pitanja sa Hrvatskom Srbija rješavati odvojeno od Europske unije, jer su to dva posebna pravna institucionalna okvira, prenose beogradski mediji.

Ministrica Joksimović kazala je da je srpska strana uvijek spremna za razgovor i za analizu prilika, ali da bilateralnim stvarima nije mjesto u pregovaračkom procesu s EU koji poznaje jasne postupke i mjerila.

Bilateralni su dogovori odvojena stvar, o čemu svjedoči i deklaracija o rješavanju otvorenih pitanja koju su nedavno potpsiali srbijanski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, rekla je Joksimović.

Vlada RH: Pratit ćemo provedbu prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24

 

Premijer Tihomir Orešković očekuje da će Srbija poštivati uvjete za nastavak pregovora s EU-om, uključujući i onaj da ne može progoniti hrvatske državljane za ratne zločine, priopćila je Vlada.

Uoči otvaranja pregovora u Bruxellesu, Orešković se zajedno s ministrima vanjskih poslova Mirom Kovačem i ministrom branitelja Tomom Medvedom sastao u Banskim dvorima s predstavnicima braniteljskih udruga, priopćila je vlada.
Premijer je rekao da će vlada učiniti sve u zaštiti nacionalnih interesa i interesa hrvatskih branitelja te kako se današnjim prihvaćanjem Srbija obvezuje na poštivanje zajedničkih dogovorenih stajališta.

Ministar Tomo Medved važnim drži ukidanje univerzalne jurisdikcije koja proizlazi iz srbijanskog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine počinjene na teritoriju bivše Jugoslavije.
Naglasio je da su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata posebno zainteresirani i za rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Visoki vladini dužnosnici upoznali su branitelje s hrvatskom izjavom koja je danas pročitana u Bruxellesu na trećem sastanku Međuvladine konferencije EU i Srbije.

Ministar Kovač posebno se osvrnuo na 5 ključnih obaveza koje Srbija mora ispuniti unutar poglavlja 23:
1. osigurati prava žrtvama rata i njihov pristup pravdi bez diskriminacije,
2. da neće moći samovoljno i protupravno primjenjivati svoje kazneno zakonodavstvo na području Hrvatske i progoniti hrvatske državljane,
3. da mora surađivati u utvrđivanju sudbine nestalih osoba,
4. potpuno surađivati s Haškim sudom te rediti svoj izborni zakon tako
5. da hrvatska manjina dobije zajamčen(e) mandat(e) u Narodnoj skupštini, navodi se između ostalog u vladinu priopćenju.

Vlada će budno i pažljivo pratiti provedbu svih prijelaznih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i svih drugih mjera i obveza u relevantnim pregovaračkim poglavljima kroz sav tijek pristupnog procesa, usredotočujući se pri tome na područja koja su ranije prepoznata kao pitanja od posebne važnosti.Priopćenje u cijelosti nalazi se u privitku.

Za središnji Dnevnik HRT-a ministar Kovač potvrdio je da je bio na sastanku s premijerom Oreškovićem, ministrom Medvedom te predstavnicima branitelja. Izrazili su zabrinutost zbog nedavnih izjava srbijanskih dužnosnika, osobito vršitelja dužnosti posebnog tužitelja za ratne zločine Milana Petrovića koji je rekao da se vode istrage protiv hrvatskih branitelja za navodne zločine na području Hrvatske. Naši branitelji su s pravom ogorčeni. Oni su bili šokirani, zabrinuti, kazao je Kovač.Ja sam tu zabrinutost prenio prošloga tjedna ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću.

Očekujemo od vlasti u Srbiji da demantiraju tog svog gospodina tužitelja za ratne zločine i da jasno kažu da više neće primjenjivati svoj zakon za ratne zločine na Hrvatsku, poručio je. Napomenuo je da je Vlada RH dogovorila da će odrediti rok vlastima u Srbiji za notifikaciju suspenzije tog zakona.

Na upit novinara da komentira izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da ne misli mijenjati zakon o univerzalnoj jurisdikciji Kovač je kazao da je Vučić danas prihvatio obaveze koje proizlaze iz pregovaračke pozicijie EU. Ako gospodin Vučić misli ozbiljno, onda će on morati taj zakon suspendirati, rekao je između ostalog Miro Kovač.
hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *