AUSTRALIJA: hrvatska dijaspora traži ispriku novinara ABC TV zbog optužbe za terorizam

Članovi hrvatske zajednice u Australiji traže ispriku novinara ABC televizije zbog tvrdnji da su hrvatski iseljenici sudjelovali u terorističkim napadima sedamdesetih.

Voditelj emisije Q&A Tony Jones prekinuo je senatoricu Queenslanda Pauline Hanson kad je govorila kako u Australiji nikad nije bilo terorizma, piše SBS.com.au.

“Pauline, to nije točno. U sedamdesetima smo doživjeli nekoliko bombaških napada od strane hrvatskih katoličkih ekstremista“, rekao je novinar svojoj gošći.

Čini se kako je voditelj mislio na slučaj “Hrvatske šestorke”. Podsjetimo, 1981. šestoricu naših ljudi australske vlasti su osudile na 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog planiranja postavljanja bombe u sydneyski gradski vodovod, kazalište i turističke agencije JAT-a.  Godine 1991. svi optuženi su pušteni na slobodu. 

No, mnogi članovi zajednice danas tvrde kako postoje istraživanja da je taj slučaj namjestila UDBA.

Zbog toga su pokrenuli online peticiju u kojoj traže ispriku voditelja ABC-a.

Kažu da je Jones napravio poveznicu islamskog terorizma s djelovanjem političke emigracije.

Tijekom uhićenja hrvatskih iseljenika Ian Cunliffe bio je voditelj Pravnog odjela u uredu tadašnjeg premijera.

“Premijer Malcolm Fraser primio je pismo od nekog tko je očito bio uključen u tu zavjeru. Činilo mi se da je postupak montiran od strane jugoslavenske tajne službekako bi se ocrnila hrvatska zajednica u Australiji”, rekao je za SBS.com.au i dodao da su brojni policajci sudjelovali u ovom namještenom slučaju, poput Rogera Rogersona koji je nedavno osuđen za ubojstvo.

mojahrvatska.vecernji.hr/hia
foto:screenshot

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *