Branitelji nezadovoljni otvaranjem poglavlja 23 i 24

Republička koordinacija udruga iz Domovinskoga rata doktor Franjo Tuđman nezadovoljna je otvaranjem poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije s Europskom unijom jer nije izvan snage stavljen Zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine.

Udruge su na konferenciji za novinare izvijestile da Vlada do prvog rujna neće imati njihovu potporu, a onda nakon tog datuma nazvat će stvari svojim imenom.

Umirovljeni general Đuro Dečak podsjetio je da su udruge upozoravale Vladu, dok još nije bila tehnička na taj problem, dodavši da ova vlada bez pravnog utemeljenja donosi odluku da se poglavlja 23 i 24 otvore. Mogu reći da Srbija danas slavi, a slavlje će platiti hrvatski branitelji, istaknuo je Dečak.Neprihvatljivo je da netko tko sramotno odlazi u povijest jer nisu izdržali ni šest mjeseci na vlasti donosi tako krucijalne odluke, i to na štetu hrvatskih branitelja.

Nezadovoljstvo je izrazio i predsjednik Udruge ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić koji je kazao da je državna administracija dala zeleno svjetlo Srbiji za pregovore, iako su je branitelji upozoravali da to ne bi trebala učiniti s obzirom na učestale provokacije i tvrdnju da Srbija nikada neće ukinuti Zakon o posebnoj jurisdikciji.

General Dečak ocijenio je sramotnim tri sastanka s vladinim dužnosnicima na koje su se predstavnici udruga odazvali posljednjih nekoliko dana i na kojima su uvjeravani da je sve u redu i dobro za hrvatsku državu, a znali su da je to već potpisano. Dodao je da se od branitelja pravilo “bedake”. To je nepošteno prema braniteljima i to nikad nismo mogli očekivati od svoje vlade, istaknuo je.

Marijana Petir

Hrvatska je trebala Srbiji uvjetovati nastavak njenog europskog puta ukidanjem članaka 2 i 3 tzv. ZORZ-a koji joj daje ovlasti malog Haaga, rekla je Marijana Petir (HSS), hrvatska zastupnica u EU parlamentu u emisiji Otvoreno Nove TV. Njime Srbija krši međunarodno kazneno i poredbeno pravo.

Petir je objasnila kako je proučavajući slučaj Veljka Marića obavijestila Milanovićevu i aktualnu Vladu o spornome zakonu. Milanovićeva vlada odbila je postaviti Srbiji uvjete, a nova je izabrala blažu varijantu – izboriti svoje pravo kroz prijelazna mjerila, umjesto blokiranjem Srbije.

Radi se o pedeset mjerila, potvrdila je Petir, u kojima su dosta načelno i fleksibilno ugrađeni naši zahtjevi, ali nisu stavljeni izrijekom. Srpski dužnosnici su i prije otvaranja spornih poglavlja bahatim tonom su rekli da gledaju na taj zakon drugačije, upozorila je Petir. Problem je u provedbi. Dvije strane tumače istu stvar na različite načine. Moglo se drugačije postaviti izrijekom neke stvari da bi hrvatski branitelji osjetili sigurnost.  Branitelji zaslužuju živjeti u miru i to im nije osigurano na pravi način, rekla je Petir.

Pri posjetu Veljku Mariću srbijanskom zatvoru Petir kaže da je saznala od predstavnika diplomatskih službi kako se na srpskome popisu nalazi tristotinjak hrvatskih branitelja. Ti podaci su predani hrvatskoj strani u mandatu Milanovićeve vlade, ali osobe koje su na popisu nisu obavještene, tvrdi Petir. Milanovićeva vlada nije željela postaviti uvjete Srbiji, a nova vlada je trebala povući taj hrabar potez, ali nije, zaključila je eurozastupnica.

hrt/hia
foto: hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *