Hrvatska predsjednica boravi u službenom posjetu Litvi

Predsjednica Kolinda Grabar-KItarović u posjetu je Litvi. Sastala se s  predsjednicom Dalijom Grybauskaite i ostalim visokim dužnosnicima, a trebala bi obići i plutajući terminal za ukapljeni zemni plin u luci Klaipeda. Bilateralna suradnja i zajednički interesi na prostoru između Baltika i Jadrana iznimno su važni za Hrvatsku i Litvu, a posebice se to odnosi na snaženje zajedničke energetske politike, potvrdile su predsjednice obiju država.

Litavska predsjednica podsjetila je da je njezina zemlja u rekordne tri i pol godine izgradila plutajući terminal za ukapljeni plin, koji je od listopada 2014. usidren u baltičkoj luci Klaipedi i koji je toj bivšoj sovjetskoj republici omogućio gotovo potpunu neovisnost od ruskog plina. Pozvala je Hrvatsku da ne čeka, nego da krene u projekt LNG terminala na Krku. Za vašu je zemlju to prioritet i odgovornost svih političara, kazala je Dalija Grybauskaite te objasnila da je taj projekt pokrenula s jednom, a završila ga s drugom vladom.

Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je projekt izgradnje LNG terminala na Krku usmjeren prema tome da cijene energenata u Hrvatskoj postanu niže, ali isto tako da Hrvatska pridonese stabilizaciji prostora srednje i istočne Europe. Što se LNG-a tiče, nemamo vremena za gubljenje. Ne smijemo dopustiti da Hrvatska u energetskom smislu postane slijepo crijevo, rekla je Grabar-Kitarović i izrazila nadu da će taj prijedlog nastaviti i sljedeća vlada. Na upit litavskih novinara o najavljenom sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovim snagama na Baltiku, hrvatska predsjednica potvrdila je da će, kao što je dogovoreno na proteklom summitu NATO-a u Varšavi, Hrvatska poslati jednu satniju u Litvu u sklopu njemačkih snaga.

Hrvatska i Litva danas su potpisale i Memorandum o razumijevanju između dvije zemlje o suradnji na području energetike, a svoj su potpis stavili hrvatski ministar gospodarstva Tomislav Panenić i litavski ministar energetike Rokas Masiulis. Hrvatska vlada je donijela odluku da ide u plutajuću verziju terminala, a naš je plan do 2018. imati izgrađen LNG terminal, kazao je Panenić. Dodao je kako su iskustva koja ima litavska strana vrlo dragocjena. Prema njegovim riječima, procjene trškova izgradnje terminala kreću se oko 100 milijuna eura.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *