LOKALNI IZBORI U BiH: Ždrijebom izvučen redoslijed političkih subjekata na glasačkom listiću

Središnje izborno povjerenstvo BiH obavilo je danas u Sarajevu ždrijeb kojim je utvrđen redoslijed političkih subjekata  na glasačkom listiću na lokalnim izborima 2. listopada, javlja Fena. Prije početka izvlačenja , predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić kazao je da ždrijebu sudjeluje ukupno 451 politički subjekt, od čega 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 neovisni kandidat, 17 listi neovisnih kandidata, 52 grupe građana i šest udruženja građana.  Šantić je napomenuo da jedna politička stranka i tri koalicije, koje su se prijavile za sudjelovanje na izborima i ovjerene su, neće sudjelovati u ždrijebu jer nisu u zakonskom roku “dostavile kandidate” za svoje političke subjekte.

– Nakon što se izvrši konačano izvlaćenje  prema izbornim jedninicama – gradovima i općinama, SIP BiH će dostaviti utvđeni redoslijed, s obzirom na to da su se određeni politički subjekti prijavili za određene izborne jedinice. To će općinskim odnosno gradskim izbornim povjerenstvima biti osnova temeljem koje će se vršiti izvlačenje za utvrđivanje redoslijeda odnosno biračkih mjesta u općinskim izbornim povjerenstvima – pojasnio je Šantić.
Redoslijedom su izvučeni :

1.  na listi je Nova bosanskohercegovačka patriotska stranka,
9.  pozicija BPS – Sefer Halilović,
13. poziciji SNSD.
16. pozicija koalicija SDA-SBB BiH
17. HDU BiH
34. koalicija PDP-NS,
36. NDP-Dragan Čavić
67. HDZ BiH i HDZ 1990 – Koalicija hrvatskih stranaka.

Šantić je danas istaknuo da sve općine nisu osigurale novac za lokalne izbore, dodajući da ima više od desetak općina kojima ovih dana ponovo šalju dopise i organiziraju sastanke. Po njegovim riječima, u pojedinim općinama nisu uopće usvojeni proračuni, u nekim općinama nisu sredstva dovoljna za provođenje izbora, u nekim općinama nisu sredstva dovoljna za rad, odnosno naknadu općinskih izbornih povjerenstava.

– To su sve otvorena pitanja. Iskoristit ćemo priliku na neposrednom sastanku da ih upoznamo s njihovim obvezama, a onda ćemo, u skladu sa zakonom, ići prema višim razinama vlasti, jer su oni u skladu sa zakonom obvezni kompenzirati nedostajuća sredstva ukoliko jedince lokalne samouprave to nisu u stanju učiniti – kazao je Šantić (hayat.ba)

hayat.ba/hia
foto

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *