Turski predsjednik proglasio tromjesečno izvanredno stanje

Turski predsjednik Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča. Izvanredno stanje, koje stupa na snagu nakon objave u turskim službenim novinama, omogućit će predsjedniku i kabinetu da zaobiđu parlament u donošenju novih zakona, prenosi Reuters.

Ta je mjera bila “nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča”, rekao je Erdogan. Izvanredno stanje, dodao je “nije protivno demokraciji, zakonu i slobodama”, nego mu je, naprotiv, “cilj da zaštiti te vrijednosti”. “Europa nema pravo kritizirati ovu odluku”, poručio je turski predsjednik.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier komentirao je da bi izvanredno stanje u Turskoj trebalo ograničiti samo dok je prijeko potrebno, te da mora biti ukinuto što je prije moguće. Ranije je s nizozemskim i kanadskim kolegom izrazio zabrinutost zbog opsega djelovanja turskih vlasti, te su svi pozvali na poštovanje vladavine prava. I glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako očekuje da će turska reakcija na pokušaj prevrata biti odmjerena i u skladu s vrijednostima NATO-a. On kaže da je turska vojska još snažna unatoč uhićenjima.

Prema najnovijim podacima, u pokušaju puča koji se dogodio u noći s petka na subotu, poginulo je 312 osoba, od kojih 145 civila, 60 policajaca i trojica vojnika. Poginula su i 104 pučista. Oko trećine od približno 360 generala turske vojske uhićeno je. Suspendirano je ili uhićeno oko 60 tisuća vojnika, policajaca, sudaca, službenika, učitelja i profesora.

hrt/hia
foto:

Vezana objava: Pokušaj vojnog udara u Turskoj propao, uhićeno 6000 osoba među kojima je najviše vojnih časnika časnika turske vojske

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *