Albanija usvojila paket pravosudnih reformi ključnih za pristup EU-u

Albanija je usvojila paket pravosudnih reformi koje su ključni uvjet za pregovore o ulasku u Europsku uniju te bivše komunističke balkanske zemlje. Ustavni paket za reformu pravosuđa  je u parlamentu dobio jednoglasnu potporu svoh 140-članova.

Europska unija želi da reforma “ima zube” kako bi osigurala da može učiniti neovisnim pravosuđe u zemlji, sposobno za borbu protiv endemske korupcije i okončanje nekažnjivosti za političare.

Pozdravljajući glasovanje EU je kazao da će reforma pružiti građanima “odgovorno, neovisno i transparentno” pravosuđe i pridonijeti borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

“Sve su to ključni prioriteti za Albaniju na njezinu putu prema integraciji u EU”, reklo je EU-ovo izaslanstvo u Albaniji.

“Sada je važno da odmah počne provedba reforme s ciljem da narodu Albanije služi pravosudni sustav koji je čvrsto utemeljen u europskim standardima”, dodalo je nakon što je reforma usvojena.

Zadobivši odobravanje 91 posto Albanaca ljutih zbog korumpiranih sudaca, reforma je izgledala nedohvatljiva nakon 18 mjeseci razgovora s EU-ovim i američkim dužnosnicima natjeravši Washington da upozori na “teške, dugoročne” posljedice ako propadne.

Otkako je članica NATO-a Albanija postala kandidat za ulazak u EU u lipnju 2014. Bruxelles je zahtijevao da učini više u suzbijanju kriminala i korupcije, jačanju državne administracije i ljudskih i vlasničkih prava, ali je reformiranje pravosuđa postavila kao najviši prioritet.

Usvajanje reformskog paketa izgleda kao izvanredno postignuće imajući u vidu da nekim albanskim čelnicima, koji su u prošlosti izbjegli osude za korupciju iz tehničkih razloga uz pomoć prijateljskih sudaca, neovisno pravosuđe može biti prijetnja.

vecernji.hr/hia
Foto: pixabay.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *