Bolest kvrgave kože stiže u Hrvatsku, cijepljenje stoke zabranjeno u državama EU

Bolest kvrgave kože (BKK), tropska bolest koja se širi prenosnicima virusa, uglavnom komarcima, stajskim muhama i krpeljima, širi se nevjerojatno brzo – 20 km dnevno, pišeTelegram. U Hrvatsku bi tako mogla stići tijekom kolovoza.

Najbliži slučajevi zabilježeni su početkom lipnja u Srbiji u okolici Niša a prenesena je iz Makedonije. Prva članica EU u kojoj je zabilježena BKK bila je Grčka u kolovozu prošle godine, a iz Grčke ova tropska bolest došla je u Makedoniju.

Reagiralo je Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, koje je tijekom lipnja propisalo strategiju kontrole BKK-a na tridesetak stranica. U tom dokumentu stoji  kako se „sva goveda na gospodarstvu na kojem je potvrđena bolest kvrgave kože moraju usmrtiti na licu mjesta, bez odgode“, a usmrćene i već uginule životinje moraju se zakopati na farmi ili ih valja u iznimnim slučajevima spaliti.

Hrvatska broji nešto manje od 500 tisuća goveda, a preventivno cijepljenje u državama Europske unije nije dozvoljeno, osim kada se bolest počne naglo širiti ili kada poprimi endemski karakter. Srbija je već nabavila milijun cjepiva (evarazdin.hr)

Ministarstvo: ‘Zaražena goveda hitno usmrtiti’

Došla je iz Turske, gdje je bolest prvi put zamijećena 2013. godine i od tada nezaustavljivo napreduje prema Europi. Iako su Grci proveli stroge mjere u pokušaju zaustavljanja širenja zaraze, BKK se pojavila na tri govedarske farme u Bugarskoj, 14. travnja ove godine, potom osam dana kasnije u Makedoniji, a već 8. lipnja prvi slučajevi zabilježeni su i u nama susjednoj Srbiji i na Kosovu.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, odmah je, čim je postalo jasno da je ta opasna tropska stočna bolest već pred vratima Hrvatske, u lipnju ove godine propisalo strategiju kontrole BKK-a. Riječ je o dokumentu od 30 stranica.

Ta strategija, u poglavlju koje govori što je činiti vlasnicima govedarskih farmi na kojim se bolest pojavi, izrijekom navodi kako se “sva goveda na gospodarstvu na kojem je potvrđena bolest kvrgave kože moraju usmrtiti na licu mjesta, bez odgode”. Nadalje, usmrćene i već uginule životinje moraju se neškodljivo zbrinuti – zakapanjem lešina na farmi i iznimno, spaljivanjem.

Preventivno cijepljenje u EU nije dopušteno

S obzirom na tako rigorozne mjere koje se moraju poduzeti u slučaju pojave bolesti, jasno je da bi ekonomske štete mogle biti ogromne. U Hrvatskoj ima oko 450.000 goveda i svako od njih, potencijalno je ugroženo. Naročito ugrožena područja u Hrvatskoj su Slavonija i Baranja, što zbog gustoće govedarskih farmi, što zbog velikog broja insekata, osobito komaraca, koji prenose virus.

Srbija, gdje se bolest već pojavila, ima oko milijun goveda i tamošnje ministarstvo poljoprivrede nabavilo je toliki broj cjepiva. Cijena jedne doze prilično je visoka, tek neznatno manja od dva eura. No, problem je što u zemljama Europske unije nije dopušteno preventivno cijepljenje protiv BKK-a.

Zvuči pomalo apsurdno, ali cijepljenje je dopušteno tek u iznimnim slučajevima, kada se bolest počne naglo širiti ili kada, kao što je to već slučaj u Turskoj, poprimi endemski karakter. Zbog naglog širenja te zarazne tropske bolesti trenutno je dopušteno preventivno cijepljenje goveda u Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Kosovu i Srbiji. Kako u Hrvatskoj još nema zabilježenih slučajeva BKK-a, preventivno cijepljenje nije dopušteno.

‘Hrvatska treba tražiti dopuštenja za cijepljenje’

“Mislim da je takav stav Europske komisije koji datira još iz 1992. neodrživ za sadašnje prilike, jer je donesen u vrijeme kada BKK nije bila prisutna u Europi. Zato bi Hrvatska, s obzirom na realnu prijetnju, trebala tražiti dopuštenje za preventivno cijepljenje goveda – kaže sugovornik Telegrama, doktor veterine, odlično upoznat s problemom.

Koliko je važnost cijepljenja hitna svjedoči podatak da stvaranja antitijela u organizmu cijepljenog goveda počinje tek 10 dana nakon primljene doze, a da potpuni imunitet na virus, uzročnik BKK-a, nastaje tek nakon mjesec dana. No, kada se zna da je virus bolesti kvrgave kože već pred vratima Hrvatske i da napreduje novih 15 do 20 kilometara svaki dan, jasno je da je krajnji čas za poduzimanje  preventivnih mjera. Da ta bolest nije šala svjedoči i upozorenje Svjetske organizacije za zaštitu životinja (OIE) koja je BKK svrstala u “osobito opasne zarazne bolesti životinja”.

Cjepivo za hitne mjere je spremno, kaže Ministarstvo

“Mi smo potpuno spremni ako se bolest pojavi i izrađena je opsežna strategija što činiti kada do toga dođe. Cjepiva ima dovoljno, dio je već u Hrvatskoj, dio je naručen. Dobra je vijest da se bolest širi nešto malo sporije nego što smo očekivali”, rečeno je Telegramu iz ureda glasnogovornika Ministarstva poljoprivrede.

Određena količina cjepiva (ne kaže se kolika) za provedbu hitnih mjera cijepljenja, zapisano je u Strategiji kontrole BKK-u Hrvatskoj, koju je izdala Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, je osigurana. Cjepivo će, sukladno brojnosti goveda, biti raspoređeno u skladištima u dvije hrvatske županije – Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj.

Na naše pitanje je li raspisan natječaj javne nabave za cjepivo, odgovoreno je da “u svijetu postoje dva proizvođača cjepiva, od čega je u trenutku nabave samo jedan bio dostupan u Hrvatskoj, te da je s obzirom na  ekonomske štete koje nastaju pojavom bolesti, te radi iznimne žurnosti izazvane događajima koje Ministarstvo poljoprivrede nije moglo predvidjeti nije bilo moguće poštovati rokove predviđene u otvorenom, ograničenom ili pregovaračkom postupku javne nabave” cjepivo nabavljeno temeljem žurnog postupka.
vezana objava: Zbog zaraze kvrgave kože BiH ograničava uvoz mesa

telegram.hr/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *