ULAZIMO U ŠPICU SEZONE: HAK savjetuje kako izbjeći gust promet

ULAZIMO U ŠPICU SEZONE:  “Teško je savjetovati kako izbjeći gust promet , kojom cestom voziti, primjerice, u smjeru mora, no iskustvo govori kako je, zbog gužvi i dnevnih vrućina, najbolje krenuti u subotu, u popodnevnim ili večernjim satima kada će temperature biti niže, a i promet će biti nešto rjeđi, ili u nedjelju u ranim jutarnjim satima‘, poručuju iz HAK-a.

‘Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, molimo ih da uključe radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) te da prije kretanja na put provjere stanje na cestama’, savjetuju iz HAC ONC-a.

U slučaju da ipak imate problema sa svojim vozilom, mehaničari i vozači vučnih službi iz HAK-a dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila. Pozivom na broj Informativnog centra 072 777 777 svi vozači dobit će informacije o stanju u prometu na cestama kojima trebaju voziti. Na HR2 kao i na mnogim lokalnim radijskim postajama može se čuti stanje u prometu, a može ga se i pročitati na internetskoj stranici.

Ukoliko ste u mogućnosti, krenite u petak ujutro!

‘Najbolje bi bilo da se krene već u petak ujutro kako bi se izbjegla gužva i val koji kreće u poslijepodnevnim satima. Najgore je kad svi krenu u isto vrijeme. Preporučam im da se pripreme za plaćanje na naplatnim kućicama’,savjetuje prometni stručnjak Željko Marušić te dodaje da bi najbolje bilo da građani osiguraju najbolje sredstvo plaćanja u ovom trenutku – ENC.

‘Gužve su neizbježne’

‘Gužve su nažalost neizbježne. Mi smo turistička zemlja i gužve su očekivane, no proteklog vikenda, kao i svake godine u vrijeme najveće sezone, nadležne institucije dokazale su da se ne znaju nositi s nepredvidivim situacijama te da nemaju nikakvu strategiju. Treba na neki način iskoristiti cijeli prometni sustav, te u slučaju gužvi i nepredvidivih situacija i preusmjeravati promet na alternativne pravce’, kaže Marušić.

‘Može se dogoditi banalna nesreća, bez velike štete i žrtava, no onda opet slijedi taj postupak očevida koji traje. Ono što bi bilo dobro da policijske službe za očevid dežuraju na ključnim pravcima, da se uštedi vrijeme potrebno za reakciju. Jedino čemu se sada možemo nadati je da do nesreća ne dođe. Jer ako se dogodi nesreća, a mi se nismo pripremili, kao što se nismo pripremili ni za što, niti za buru, ni za preusmjeravanje ili za brze očevide, jasno je da može doći do kaosa’, kaže Marušić te savjetuje nadležne da neka ovakve pogreške ne ponavljaju iduće sezone i da od rujna počnu raditi na strateškom planu za sljedeću turističku sezonu na hrvatskim cestama.

VIKEND PRED NAMA – Gužve do osam kilometara

Prema prometnoj prognozi Hrvatskog autokluba s četvrtim srpanjskim vikendom ulazimo u špicu sezone, već tijekom poslijepodnevnih sati u petak očekuju se gužve u smjeru mora koje će se nastaviti u ostatku vikenda. U subotu, 23. srpnja gužve i kolone očekuju se već od ranih jutarnjih sati na A1 između Zagreba (Lučko) i Bosiljeva, na A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba, na A7 kod čvora Matulji i na naplati Rupa, na Istarskom ipsilonu, pred Krčkim mostom, duž Jadranske magistrale na prilazima turističkih središta te na cestama kroz Liku (Lička magistrala DC1) i Gorski kotar (DC3). Na naplati Lučko, očekuju se duža čekanja, a tako će povremeno biti i na naplatama Sveta Helena i Zaprešić.

Marušić kaže kako se nada da se u vikendu koji je pred nama neće ponoviti scene od proteklog vikenda, no neke se stvari ne mogu predvidjeti. Očekuje da će gužve u nekim dijelovima biti do osam kilometara, a vozače savjetuje da prema moru i svojem odredištu krenu na vrijeme kako bi izbjegli gužve.

Savjet domaćim turistima:

Domaći turisti mogu, umjesto autocesta voziti starim provjerenim pravcima kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Čekanja u trajektnim pristaništima i graničnim prijelazima

Dugih čekanja će biti u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Tijekom subote, čekanja će biti na graničnim prijelazima na ulasku u zemlju iz smjera Slovenije i Mađarske, kao i na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom (Metković, Klek, Zaton Doli, Slavonski Brod, Stara Gradiška, Ličko Petrovo Selo…) i s Crnom Gorom (Karasovići). Ističemo granični prijelaz sa Srbijom, Bajakovo gdje će zasigurno biti dugih čekanja u oba smjera. Značajne gužve bit će na izlasku iz Hrvatske prema Sloveniji na graničnom prijelazu Macelj.

Nedjelja je dan kad je povećan promet u smjeru unutrašnjosti, odnosno iz smjera istoka prema zapadnim zemljama Europske unije. Najgušći promet bit će na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, A3 Bregana-Lipovac, na Istarskom ipsilonu, na Krku kao i na Krčkom mostu. Čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju.

Tijekom cijelog vikenda, zbog povećanog prometa moguće su poteškoće na dionicama gdje su u tijeku radovi. Na autocesti A3 Bregana-Lipovac radi se na sanaciji mosta između Novske i Okučana. Vozi se dvosmjerno jednim kolnikom u smjeru Lipovac.

Ljetna zabrabrana teretnih motornih vozila

Kako bi na pojedinim cestama promet bio protočniji na snazi je ljetna zabrana za teretna motorna vozila, najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona. Ovog vikenda ona je u subotu, 23. srpnja od 4 do 14 sati i u nedjelju, 24. srpnja od 12 do 23 sata. Provodi se na sljedećim državnim cestama: D8 (Jadranska magistrala) D9 (Metković-Opuzen) D21 (Kaštel-Kanfanar) D66 (Pula-Labin-Opatija) D23 (Žuta Lokva-Senj)… Zabrane nema na autocestama kao niti na državnoj cesti 1, Ličkoj magistrali.

dnevnik.hr/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *