Europske sveučilišne igre (ESI) 2016. zatvorene

Sveučilišne igre zatvorene

Simboličnim spuštanjem zastave na riječkom Korzu u ponedjeljak 25.srpnja su  zatvorene treće Europske sveučilišne igre (ESI) . Tijekom igara održano je više od  5000 sportskih borbi te podijeljenih preko 2000 odličja. Na ESI  je sudjelovalo 5,800 studenata iz 42 zemlje i 394 sveučilišta.

Doviđenja do narednih igara koje će se održati u portugalskom gradu Coimbri.

Studenti-sportaši natjecali su se u badmintonu, bridžu, golfu, judu, karateu, košarci, košarci 3×3, nogometu, malom nogometu, odbojci, odbojci na pijesku, plivanju, ragbiju 7, rukometu, sportskom penjanju, stolnom tenisu, tenisu, šahu, taekwondou, vaterpolu i veslanju, a u dva sporta – plivanju i stolnom tenisu – po prvi puta u povijesti ovoga događaja, održalo se natjecanja i za studente s invaliditetom.

Bilo je ovo treće izdanje Europskih sveučilišnih igara nakon što su prve Igre održane 2012. u Cordobi, a dvije godine kasnije u Rotterdamu. Iduće ESI bit će 2018. u Coimbri u Portugalu. Coimbra je poznata kao grad znanja, a njezino Sveučilište jedno je od najstarijih u svijetu, osnovano još davne 1290. godine.

“Coimbra ima dugu i važnu povijest, čuvar je portugalskog jezika i znanja više od šesto godina i poznata je kao grad sveučilišta i studenata te želimo da posjetitelji i natjecatelji dožive i iskuse samu Coimbru. Igre u Zagrebu i Rijeci divno su iskustvo i puno stvari koje smo doživjeli ovdje pomoći će nam da se pripremimo za nove igre,” kazao je Mario Santos, glavni tajnik Organizacijskog odbora Europskih sveučilišnih igara u Coimbri (jutarnji.hr)

Osvojena odličja

Sveučilište Zagreb je na prvom mjestu ljestvice po osvojenim odličjima na ESI-ma ,sportaši su osvojili 18 medalja od čega je 8 zlatnih a natjecali su se u osam od 21 sporta (veslanje, rukomet, košarka, šah, rugby 7, vaterpolo, karate i tenis).

Na drugom mjestu je Sveučište Istanbul s četiri zlata, dok Armenski državni institut za fizičku kulturu ima tri zlata. Riječko sveučilište dosad ima dva zlata, a splitsko dvije bronce.

Završeno je i natjecanje u nogometu, a zlato je osvojilo portugalsko Sveučilište Minho, koje je u finalu bilo bolje od njemačkog Bochuma (2:-). Sveučilište u Osijeku izgubilo je u borbi za broncu od ruskog Kubana (0-3), dok je zagrebačko Sveučilište osvojilo peto mjesto. U ženskom nogometu zlatno odličje su osvojile predstavnice Sveučilišta iz francuskog Montpelliera pobijedivši s 2-1 nogometašice iz Valencije.

Pogledajte fotogaleriju jutarnjeg lista sa zatvaranje ESI-a

Otavranje igara

ZAGREB, 14. srpnja:  Zagreb i Rijeka  će od 12. do 25. srpnja biti domaćini Europskih sveučilišnih igara (ESI). Na igrama sudjeluje više od 5.800 natjecatelja iz  40 zemalja čime  će ove igre  nadmašiti i Univerzijadu iz 1987. kada je u Zagrebu nastupilo oko 3800 studenata sportaša. Natjecanje će se održati u 21 sportskoj disciplini

U Zagrebu, u atletskom parku “Mladost” ni kiša nije omela svečanu manifestaciju u kojoj je sudjelovalo 2500 sportaša iz cijele Europe te 200-tinjak izvođača – glazbenika, plesača. Iz Rijeke su stigli zametski zvončari i predstavili drugi grad domaćin, gdje će se igre zatvoriti 25. srpnja. Idućih 12 dana Hrvatska će biti središte studentskog akademskog sporta.

Igre je otvorio predsjednik hrvatske Vlade Tihomir Orešković . “Zahvaljujem organizatorima na velikom trudu i uspješnoj organizaciji trećih Europskih studentskih igara. Siguran sam da će Hrvatska biti dostojan domaćin tisućama mladih sportaša iz čitave Europe. Želim Vam da postignete svoje najbolje rezultate i pokažete sportski duh. Sport izvlači najbolje iz nas, podiže naš duh i zbližava nas sa suigračima i gradi naš karakter. Nadam se da ćete ponijeti bogata iskustva iz Hrvatske i da ćete se lijepo zabaviti”, izjavio je premijer Orešković otvarajući ESI.

Hrvatski studentski sport okreće novu stranicu. Ovim događajem želimo studentski sport u Hrvatskoj učiniti boljim, jačim i vidljivijim“, rekao je predsjednik Organizacijskog odbora ESI Zrinko Čustonja u svom govoru, a okupljenim natjecateljima obratio se i predsjednik Europskog sveučilišnog sportskog saveza (EUSA) Adam Roczek

Svečanosti otvaranja na stadionu Mladosti uz Savu prisustvovali su i predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, te gradonačelnici oba grada domaćina Milan Bandić (Zagreb) i Vojko Obersnel (Rijeka). U ime sportaša prisegu je pročitala karatistica Ana Lenard, a u ime sudaca košarkaški sudac Ivan Šverko.

Svečanost otvaranja osmislio je renomirani kazališni redatelj Krešimir Dolenčić. Iako je pozornicom stadiona na Mladosti dominirala je velika piramida koja je predstavljala zajedništvo svih natjecatelja koji su stigli u Hrvatsku usprkos jezičnim barijerama, osnovna tema otvaranja ESI bio je svemir, pa je iznad travnjaka nalazili su se veliki baloni koji su predstavljali planete koji su uz zvukove gongova poletjeli u zrak, dok je tijekom mimohoda sudionika uz zastavu svake zemlje ispred sportaša na stadion ulazio i po jedan “svemirac”.

galerija slika jutarnjeg lista Svečano otvaranje ESI

 

Zagreb su preplavili studenti sportaši

Prema informaciji iz Policijske uprave za vrijeme održavanja Igara u Zagrebu, od 10. do 25. srpnja, u Jarunskoj ulici na dijelu od Selske ceste do Haberleove ulice te na Horvaćanskom zavoju važit će posebna regulacija prometa.
Promet će biti dopušten isključivo autobusima ZET-a određenim za prijevoz sudionika te akreditiranim vozilima.

Na dan svečanog otvaranja 13. srpnja u Botaničkom vrtu u Zagrebu u 18.30 je održan svečani prijam a u 21 sat na atletskom stadionu Mladost ceremonija otvorenja.

Više informacija o ovoj temi potražite na stranici http://eug2016.com/hr/

 

Službena maskota igara je  hrčak

Za službenu maskotu Europskih sveučilišnih igara  građani su odabrali lik simpatičnog hrčka.

Proces odabira maskote započeo je u rujnu prošle godine, kada je raspisan javni natječaj. Prijavljena su bila 64 rada, a deveteročlani žiri odabrao je tri finalista koja su bila predstavljena javnosti. U drugom krugu natječaja, važnu ulogu dobili su svi građani koji su donijeli konačnu odluku o tome kako će izgledati zaštitni simbol Igara. Od ukupno 5103 glasa, najviše (43,7%) je osvojio lik hrčka mladih autora Vedrana Redea i Matije Tomšića.

jutarnji.hr/ hrt/hia
foto: UNIZG

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *