PARLAMENTARNI IZBORI: HDZ na nacionalnoj razini izlazi sam

HDZ je u ponedjeljak održao sjednicu Nacionalnog vijeća, Središnjeg odbora i Predsjedništva a  nakon obavljenih sastanaka novinarima se obratio predsjednik stranke Andrej Plenković.

HDZ na izbore ide sam

Ovo je bila prva prigoda da tom krugu stranačkih dužnosnika predstavim program. Naglasio sam da će pet točaka biti ključno vraćanje vjerodostojnosti HDZ-u, a to je projiciranje političke stabilnosti, osiguravanje vladavine prava, osiguravanje okvira za rast i razvoj te demokršćanski stavovi, kazao je Plenković.

Odlučili smo se na ovo jer je HDZ stožerna i najjača stranka i ja želim da se to vidi na izborima. Želimo ostvariti sinergiju gdje je moguća, ali da je liderstvo HDZ-a jasno, izjavio je.

– Razgovarali smo o izradi izbornog programa. Očekuje se da će biti finaliziran početkom idućeg tjedna. Razgovarali smo i o dosadašnjim razgovorima s članovima Domoljubne koalicije. Dogovorili smo da na nacionalnoj razini HDZ izađe kao HDZ, a da po pojedinim izborniim jedinicama ostvarujemo suradnju s pojednim partnerima s kojima dosad jesmo i nismo surađivali. To je današnja glavna odluka.

“Na lokalnoj razini ćemo koalirat sa strankama desnog centra. Što se tiče HSP AS-a vidjeli ste da su inzistirali na koaliciji na nacionalnoj razini. Nećemo dopustiti ucjene pojedinih partnera. Gospodin Stier je bio vrlo jasan o tome,” poručio je Plenković. Rekao je i kako poruke HSP AS-a bitno odudaraju od onoga što su govorili na zajedničkim sastancima održanim posljednjih dana. “HDZ je glavna stranka kada govorimo o našoj poziciji definiranja suradnje s partnerima,” poručio je Plenković.

HDZ će svoj izborni program objaviti početkom idućeg tjedna.

U ponedjeljak je Domagoj Ivan Milošević razriješen dužnosti glavnog tajnika a Gordan Jandroković je imenovan.

Na lokalnom novou kolaicija s novim partnerima

Glavni tajnik stranke HSP AS Pero Ćorić izjavio je da nema parcijalne koalicije s HDZ-om. Ili će je biti u svim izbornim jedinicama ili je neće biti.

Dok je BUZ Milivoja Špike praktično na izlaznim vratima iz koalicije s HDZ-om. Sudbina Ladislava Ilčića, šefa Hrasta, još je uvijek upitna. Utjecajna struja u Katoličkoj crkvi podupire suradnju Ilčića i HDZ-a.

Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić blizu je dogovora s novim vodstvom HDZ-a oko zajedničkog nastupa na sljedećim parlamentarnim izborima.  Čelni ljudi HDZ-a Andrej Plenković i Davor Ivo Stier već dvije godine surađuju s “prvom Ružom Hrvatskom” u Europskom parlamentu pa je za ovako dobro razumijevanje svakako zaslužna i “bruxelleska veza”.

Ruža Tomašić očekuje da bi dogovor mogao biti postignut najkasnije do srijede. ‘Imamo dobru komunikaciju. Novo vodstvo HDZ-a zna iz prve ruke što sam radila u Bruxellesu i kako sam se borila za hrvatske interese’ ističe Tomašić potvrđujući medijske napise da HDZ ne želi sklapati klasične koalicijske dogovore s potencijalnim partnerima.

Surađivat će s bliskim političkim strankama samo u pojedinim izbornim jedinicama, ali će tražiti da izbornim jedinicama gdje neće biti dogovorena izborna suradnja te stranke ne ističu svoje kandidate. Prevedeno na konkretnu situaciju, to znači da će Konzervativna stranke Ruže Tomašić biti u koalicija s HDZ-om u Dalmaciji i Slavoniji, ali neće u Zagrebu i Istri. U tom slučaju stranka Ruže Tomašić neće izlaziti na izbore u Zagrebu i Istri, nego će pozvati svoje simpatizere da glasuju za HDZ. (Još jedan sudionik razgovora s HDZ-om nam je potvrdio da je to HDZ-ova pozicija u pregovorima).

– Nama odgovara takav pristup jer nemamo ni novca za kampanju za sve izborne jedinice, objašnjava Tomašić. Nije željela govoriti o imenima svojih kandidata, nego je samo rekla da će ona forsirati mlade ljude. Ipak, bilo bi veliko iznenađenje kada se ona ne bi pojavila u X izbornoj jedinici.

Čini se da je ovakav model prihvatljiv i predsjedniku Hrvatske zore Milanu Kujundžiću.
Darinko Kosor i Drago Prgomet kako sada stvari stoje bi mogli pristati na HDZ-ove uvjete. Sudeći po istraživanjima javnog mnijenja, koalicija s nekom jakom strankom jedini je način da se ponovno dokopaju Sabora.

jutarnji.hr/vecernji.hr/hia
foto:

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *