FRANCUSKA: Ubojici svećenika u crkvi se sudilo zbog terorizma, na slobodi čekao izricanje presude

Jedan od dvojice ubojica, koji su  terorizirali  petoro vjernika i ubili  svećenika crkve Sain-Etienne-du-Rouvray, bio je poznat i policiji i  antiterorističkim obavještajnim  agencijama. Njegovo ima je Adel Kermich, imao je samo 19 godina a  stanovao je u blizini crkve. 2015. je pokušao otputovati u Siriju kako bi se borio na strani ISIS-a, no uhićen je u Turskoj, sudilo mu se u Francuskoj zbog povezanosti s terorizmom, ali do izricanja presude pušten je iz pritvora u ožujku ove godine. Nakon puštanja, kojemu se tužiteljstvo protivilo, živio je s roditeljima i nosio je elektronski čip koji prati njegovo kretanje. Bilo mu dozvoljeno da izlazi iz kuće od 8:30 ujutro do 12:30 poslijepodne.

Identifikacija drugog počinitelja je u tijeku. Vezano za ovaj slučaj uhićen je i maloljetnik, rođen 1999. u Alžiru. On je brat osobe za kojom je izdana međunarodna tjeralica jer je ušao na sirijski teriotrij pod lažnim imenom Abdela  Kermicha. Bio je poznat
po svojim radikalnim stavovima i među svojim kolegama u srednjoj školi i među drugim stanovnicima mjesta Sain-Etienne-du-Rouvray, mjesta koje broji  20-etak  tisuća  stanvnika i koje  nosi ime po crkvi u kojoj je na oltaru ubijen 86 godišnji svećenik Jacques Hamel. I župnika Hamela koji je vjenčavao, krstio i pokapao brojne  građane, poznavali su gotovo svi u gradu. Nadbiskup Normandije Dominik Le Brun rekao je da Crkva nema drugog oružja osim molitve i pozvao vjernike da si ne dopuste mržnju i bijes.

Francuski predsjendik Francois Hollande koji je sinoć održao krizni sastnak vlade poslao je pismo sućuti papi Franji, a građane pozvao na zajedništvo. Rekao je da je francuska demokracija u opasnosti te dodao kako će vlada i dalje primjenjivati najstrože mjere u okviru izvanrednog stanja. Dodao je i kako ograničavanje slobode i ustavnih prava ne pomaže u borbi protiv terorizma već slabi jedinstvo nacije.

Premjer Manuel Valls rekao je da je cilj islamista izazvati  religijski rat te da je potrebno mobilizirati sve snage  drustva. Lider opozicije Nikolas Sarkozy pozvao je vlast da poduzme sva raspoloziva sredstva jer je u tijeku rat i Francuska nema drugog izbora nego ga voditi i pobijediti. Predsjednik Hollande sazvao je za danas sastanak s predstavnicima svih vjerskih zajednica u Francuskoj.

Dva otmičara u crkvi zarobili taoce , među njima i svećenik koji je kasnije ubijen

Dva naoružana muškarca u utorak 26.srpnja u jutarnjim satima su uzeli taoce u crkvi u mjestu Saint-Etienne-du-Rouvray blizu Ruena u sjevernoj Francuskoj, ali su nakon policijske akcije ubijeni, javljaju francuski mediji. AFP javlja, pozivajući se na dužnosnike, da je ubijen i svećenik. U crkvi je bilo 5  taoca, svećenik, dvije časne sestre i nekoliko vjernika koji su se zatekli u crkvi.

Svećenik ubijen

Dvojica samoproglašenih “vojnika” terorističke organizacije Islamska država (ISIS) prerezala su grkljan otacu Jacques Hamelu 92-godišnjem svećeniku u čiju su crkvu nasilno upali  ujutro za vrijeme u mjestu Saint-Etienne-du-Rouvray, predgrađu grada Rouena na sjeveru Francuske.  U barbarskom pokolju na oltaru pokušali su zaklati i jednu časnu sestru, koja se do objave ovog teksta borila za život, piše vecernji.hr. Još jedna časna sestra i dvoje vjernika, koje su ubojice držali kao taoce, oslobođeni su nakon što je policija ubila dvojicu terorista.

Ubijeni svećenik bio je u mirovini i služio je svetu misu jer je redovni župnik na godišnjem odmoru. Radi se o katoličkoj župi koja je donirala zemljište za lokalnu džamiju, otvorenu 2000., pišu francuski mediji. Na društvenim mrežama mnogi su katolici diljem svijeta poručivali “santo subito”, pozivajući na proglašenje ubijenog oca Jacquesa svetim, a poruke molitve i solidarnosti na Twitteru su bile popraćene oznakama #JeSuisPretre (ja sam svećenik) i #JeSuisCatholique (ja sam katolik).

– Svećenika su prvo da kleči. On se pokušao obraniti. Ali onda je počela tragedija – ispričala je francuskim novinarima časna sestra Danielle, koja je uspjela pobjeći iz crkve na početku napada i koja je pozvala policiju. Teroristi su klali, uzvikivali “Allahu Akbar” (Bog je velik), govorili nešto što zvuči kao njihova propovjed na arapskom jeziku s oltara, a sve su to snimali video kamerom.
Najnoviji u nizu ovoljetnih terorističkih napada u Europi šokirao je francusku i europsku javnost jer se radi o crkvi i jer je brutalno zaklan svećenik, što se nikad prije nije dogodilo u povijesti terorističkih napada ISIS-a li al-Qaid’e.
Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova, Pierre-Henry Brandet, za BFM TV je kazao da je drugi taoc u životnoj opasnosti. Glasnogovornik je kazao kako su otmičari u jednom trenutku istrčali iz crkve te da su ih tada ubili policajci. Javljaju i da su napadači prilikom izlaska iz crkve vikali “Alahu ekber”.

Potvrđeno je da se u Rouen uputio i francuski predsjednik, Francois Hollande. Kazao je kako su otmičari teroristi te da su bili odani Islamskoj državi. “Suočeni smo s Islamskom državom koja nam je proglasila rat”, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande. “Moramo voditi taj rat svim sredstvima, poštujući prava po kojima smo demokracija. Teroristi nas žele podijeliti.” Hollande je najavio je da će se navečer sastati s nadbiskupom Normandije, nakon čega će se susresti s čelnicima svih vjeroispovijesti u zemlji.

Napad na crkvu osudili su i brojni drugi političari, uključujući francuskoga premijera Manuela Vallsa, kao i političarku Marine Le Pen.

 

Vatikan osudio ubojstvo svečenika

Vatikan je osudio ubojstvo 92-godišnjega svećenika, koji je ubijen u crkvi u Normandiji, javlja BBC. Papa Franjo osudio je taj “barbarski” napad, objavio je Vatikan. “Posebno smo šokirani jer se to strašno nasilje dogodilo u crkvi, u kojoj se objavljuje Božja ljubav”, rekao je glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.
Rekao je da Papa osjeća “bol i da je užasnut zbog tog apsurdnog nasilja” te da “najoštrije osuđuje svaki oblik mržnje.”

Islamska država preuzela odgovornost za napad u crkvi

AP javlja kako je odgovornost za napad preuzela Islamska država koja tvrdi da su napad izvela dvojica njihovih vojnika.
Napad je bio odgovor na pozive Islamske države da se napadaju države koje sudjeluju u međunarodnoj koaliciji koja se protiv nje vodi, navodi agencija Amak.

vecernji.hr/N1/HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *