Tehnički premijer Orešković u Kutini: Pomoći ćemo Petrokemiji, ona je strateška tvrtka

Tehnički premijer Tihomir Orešković nalazi se danas u Kutini u društvu svog ministra gospodarstva, gdje se sastao s upravom Petrokemije, odnosno šefom uprave Nenadom Zečevićem.

“Predsjednik uprave i ja samo se sastajali tri puta do sad, raspravljali smo o strategiji i financijskim rezultatima, raspravljali smo kako vlada može pomoći oko likvidnosti najviše kreditom od 200 milijuna kuna, ali tražimo odgovarajući mehanizam za tu podršku”, kazao je tehnički premijer.

Na pitanje je li HBOR spreman i voljan za takav kredit, Orešković odgovara da se o likvidnosti raspravlja i s “drugim igračima”, kao što su dobavljači plina, prije svega INA i PPD.

“Soluciju ćemo naći, bit će i HBOR uključen. Ali Petrokemija neće biti bianco ček, imamo odgovornost prema građanima da definiramo uvjete koji su fer prema svima”, kazao je Orešković.

“Država treba zaštititi interese RH i ovo je definitivno slučaj gdje Vlada može pomoći”, dodao je.

Na pitanje što Vlada želi od Petrokemije, odgovara:

“Nama je jasno – Petrokemija je strateška firma, ne samo zato što ima 1.600 zaposlenih, već i za poljoprivredu te druge strateške industrije i druge tvrtke povezane s njom. Čestitam upravi što su pokrenuli restrukturiranje, napravili su veliki pomak. No to se treba stabilizirati, podići investicije”, kazao je Orešković.

“Vidio sam pomak u odnosu na prošle dvije godine. Vjerujem da će se situacija stabilizirati… Nama je u interesu da Petrokemija bude uspješna i spremni smo pomoći s ovim 200 milijuna, ali kroz fer soluciju, ali uz pomoć INA-e i PPD-a koji određuju cijene plina”, dodao je.

Privatizacija – da ili ne

Na pitanje koje je dugoročno rješenje za Petrokemiju i je li to privatizacija, odgovara:

“Predsjednik uprave može o budućnosti firme. Jučer sam bio u Badelu i uvijek se treba gledati kada je dobro uzeti strateškog partnera, koji bi donio nešto pozitivno i firmi i Republici Hrvatskoj. Za mene je prerano o tome govoriti. Treba vidjeti. Imamo pozitivne rezultate restrukturiranja, stabilizaciju i slijedi smanjenje duga.”, ustvrdio je.

Šef Uprave Nenad Zečević upitan je  koliko Petrokemija može sama i što očekuje od države. Zahvalio se Oreškoviću i Ministarstvu gospodarstva s kojima se susretao već šest puta na ovu temu, ali je naveo i da Petrokemija zbog nastavka proizvodnje mora riješiti problem duga što prije.

“Imamo kratkoročni dio planiranja, koji se odnosi na sanaciju duga prema dobavljačima. Sutra izlazimo iz remonta i treba planirati proizvodnju gnojiva za jesenju sjetvu”, kazao je. Kada se riješi ovaj kratkoročni problem, nastavlja Zečević, bit će lakše “pronaći i kvalitetno dugoročno rješenje”.

“Ministarstvo gospodarstva mora naći rješenje za daljnju stabilizaciju tvrtke. Imamo odgovarajući proces dokapitalizacije iza nas, zaprimili smo 250 milijuna, a sad raspravljamo o 200 milijuna kuna kredita od HBOR-a. Ponuda zainteresiranih partnera je zaprimljena i analizira se i u Petrokemiji i u Ministarstvu. Vjerujem da ćemo naći vrijeme i riješiti Petrokemiju na odgovarajući način.”, dodao je.

Nije znao decidirano reći po kojoj cijeni će Petrokemija dobiti kredit, jer se o modelima još uvijek raspravlja.

“Sam premijer je rekao da mora razgovarati još o tome, ali podrška postoji.”, kazao je. Upitan je može li Petrokemija čekati još mjesec dana, koliko je Orešković natuknuo da će biti potrebno da se ovo pitanje riješi, s obzirom na žurnost koju Zečević naglašava.

“Preživjet ćemo, a ako se moramo strpjeti mjesec dana, to nije nepremostivo”, kazao je. Za partnere u pronalasku rješenja, prvenstveno PPD-u i INA-i, naveo je da su svjesni kako Petrokemija drži 100 milijuna kuna Plinacru i 35 posto tereta HŽ Carga, te dodao kako vjeruje da dobavljači plina gledaju u širem kontekstu na Petrokemiju.

Tehnički premijer u tvrtku stiže dan uoči sjednice Nadzornog odbora Petrokemije, koja će se održati u četvrtak. Glavna tema sjednice, uz rezultate poslovanja, bit će kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Ukoliko kredit ne dobije, Petrokemiji prijeti prestanak rada zbog neisporuke plina.

N1/HIA
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *