Održan prvi sastanak povjerenstva za nadzor Srbije u pristupanju EU članstvu

U Ministarstvu vanjskih poslova u srijedu kasno poslijepodne održan je prvi sastanak Povjerenstva koje će nadzirati pristupanje Srbije Europskoj uniji.

Povjerenstvo je osnovano nakon što je Srbija otvorila pregovore u poglavljima 23. i 24. a da prije toga nije ukinula spornu odredbu o univerzalnoj jurisdikciji tzv. mali haag.

Sastankom je predsjedao ministar vanjskih poslova Miro Kovač, a među sudionicima su bili ministri pravosuđa Ante Šprlje i branitelja Tomo Medved.

Mi ćemo se na redovnoj osnovi sastajati. Želimo da Srbija ima europsku perspektivu, da napreduje prema članstvu u EU jer to onda automatski znači da će Srbija ispuniti sve one kriterije, zahtjeve koje smo postavili u okviru poglavlja 23, rekao je Kovač.

Šprlje je rekao nakon sastanka da će se u ovom postupka pregovora RH držati načela koji vrijede u svim modernim europskim državama i da će to tražiti i od Srbije te da očekuje da Srbija uskladi svoje zakone s pravnom stečevinom EU-a.

Medved je kazao da u okviru povjerenstva njegovio ministarstvo zajedno s braniteljskim udrugama ima posebnu ulogu, a to je praćenje postupanja Srbije u prilagodbi zakona o tzv. regionalnoj jurisdikciji. RH je zatražila od Srbije, a Srbija je preuzela obvezu da promijeni taj zakon i uskladi ga s pravnom stečevinom EU, kazao je i naglasio da Srbija ne može biti nadležna za progon hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Otvaranje pregovoračkih poglavlja 23. i 24. Srbije i Europske unije komentirao je i predsjednik SDP-aZoran Milanović.

Znate kako ja razgovaram s inozemstvom i tu se razlikujemo hadezeovci i ja. Hadezeovci su bahati i beskrupulozni kod kuće, a u inozemstvu su papci i manji od makovog zrna. A mi se ponašamo u nacionalnom interesu. Ponudit ćemo Srbiji da potpišemo bilateralni ugovor, da riješimo taj problem jer oni progone naše državljane a da mi to ne znamo, rekao je.

Meni i mojim ministrima se ne može dogoditi da se prepadnemo i ne odemo u Bruxelles na dan kada se odlučuje o otvaranju pregovora sa Srbijom, poglavlju 23. Moji ljudi ne bi išli tamo da blokiraju Srbiju, nego da je upozore. A HDZ nema hrabrosti niti za to. To je razlika, da vidimo tko je patriot, tko ne ponižava Srbiju, jer to ne želim raditi, ali će biti po našem jer smo u pravu, poručio je Milanović.

Drugo pitanje koje će se također pažljivo pratiti je, aktivan i konkretan doprinos Srbije u pronalasku nestalih osoba kako bi 20 godina poslije Domovinskog rata obitelji koje traže svoje najmilije mogle naći svoj mir.

Na pitanje novinara da komentira kritike da i Hrvatska i druge zemlje imaju sličan zakon o regionalnoj jurisdikciji, Šprlje je odgovorio da “nije točno da imaju iste zakone”. Zakon u Srbiji ima određene specifičnosti koje nisu uobičajene u drugim zemljama EU-a i zbog toga mi tražimo da se taj zakon promijeni, kazao je ministar Šprlje.

Na komentar novinara da bi iz Srbije moglo doći kritike zbog neprimjerenog znakovlja, ustaških majica i uzvika na današnjem obilježavanju 75. obljetnica ustanka naroda Like u Srbu, Kovač je rekao da u hrvatskom ustavu jasno stoji da RH nije zasnovana na ideologiji komunizma niti fašizma ili nacizma.Ukoliko je bilo ustaških ili drugih neprimjerenih obilježlja mi to osuđujemo kao država. RH je pravna država, ona nije bazirana na NDH, mi nismo sljednici NDH, rekao je Šprlje.

vezano za temu:
POGLAVLJA 23 i 24: Srbija ne namjerava ukinuti ‘mali Haag’, naprotiv ima plan za istragu zločina u ‘regiji’

Srbija otvorila poglavlje 23 i 24 u pristupnim pregovorima s EU, reakcije u Hrvatskoj

Objašnjenje iz Bruxellesa što znaći hrvatski pristanak za srbijansko poglavlje 23

Miro Kovać: Ukoliko Srbija bude hapsila hr.branitelje blokirat ćemo sve pristupe pregovore s EU

hrt /HIA
foto:FAH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *