Šetnja Zagrebom , za razliku od Dubrovnika, u kupačem kostimu nije kažnjiva

Šetnja Zagrebom u badiću ispod kipa bana Jelačića na putu do terase kafića, ležanje na ručniku u kupaćem kostimu, ispijanje hladnog pića i mazanje kremom dok u pozadini umiruje zvuk vode s fontane na Zrinjevcu ili  pak, umjesto uživanja u hladu parka, sunčanje na Trgu tik uz Manduševac scena je to koja na prvu zvuči bizarno, ali ne i kažnjivo. S obzirom na to da su vrućine velike, a građani i sve veći broj turista traže razne načine kako se rashladiti, provjerili smo što pritom točno smiju učiniti a da ih se ne kazni. Odgovor je – gotovo sve. Osim skinuti se baš do gola.

Komentari su razni

Metropola još uvijek nema toliko problema s golotinjom, poput ljetnih destinacija na obali u kojima se mnogi s plaže polugoli zapute ravno u grad. U Zagrebu se, naime, još ne hoda po glavnom trgu u badiću, ali samo nekoliko desetaka metara dalje nije ni toliko nemoguće vidjeti da je netko potražio osvježenje u jednoj od fontana na Zrinjevcu. Među onima koji su baš na taj način shvatili slogan “Ljeto u Zagrebu“ jest i Borna Rajić, bivša supruga “kralja mlijeka” Luke Rajića i jedna od najbogatijih Hrvatica. Na svom Facebook profilu pohvalila se da je pronašla more u gradu te je podijelila svoje fotografije u badiću na Zrinjevcu, a pritom je čak i ušla u fontanu.

Među građanima su za kupanje ipak popularnije Bandićeve fontane. Ovih je dana gotovo nemoguće proći pokraj njih a da se ne primijeti barem jedan “kupač“. Neki su u badićima, a nekima ni odjeća ne smeta. Ovakav im je način osvježenja simpatičan i u njemu ne vide ništa loše. Isto misli i dio prolaznika koji se smije i fotografira, dok drugi ipak komentiraju kako granice trebaju postojati. No, osvježenje uz fontane te šetnja gradom u badiću ne smeta očito ni mjerodavnima.

Nije kažnjivo, osim…

– U nacionalnom zakonodavstvu nije predviđeno kažnjavanje osoba koje su na javnom mjestu odjevene u kupaći kostim, osim ako svojim ponašanjem ne vrijeđaju ili ne podcjenjuju moralne osjećaje građana – objasnili su nam iz PU zagrebačke te dodali da se potpuno razodijevanje i bludne radnje pak smatraju remećenjem javnog reda i mira. Što se tiče neprikladnog odijevanja, posebni propisi prema kojima bi se zabranjivalo ili bi komunalni redari ljude čak kažnjavali, može donijeti lokalna samouprava, što u Zagrebu nije slučaj, poručili su iz Grada.

vecernji.hr/hia
foto:screen jabukatv

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *