Glavni odbor SDP-a utvrdio kandidacijske liste za prijevremene parlamentrne izbore

Glavni odbor SDP-a utvrdio kandidacijske liste za prijevremene parlamentarne izbore koje je prethodno usvojilo Predsjedništvo stranke.Protiv predloženih lista glasovala su dvojica članova, Tonino Picula i Davorko Vidović.

Kako se neslužbeno doznaje, razlog zbog kojeg su Picula i Vidović bili protiv je taj što među kandidatima SDP-a nije i Vidović, a argument je bio da je Vidović jedini član Predsjedništva koji nije ni na jednoj izbornoj listi, uz Piculu i Biljanu Borzan, koji su na dužnosti zastupnika u Europskom parlamentu, nespojivom sa zastupničkom dužnošću u Hrvatskom saboru.

Predsjednik stranke Zoran Milanović poručio je kako SDP nije savršen, ali je sve one protiv kojih je pokrenuta predistraga isključio iz svojih redova, što očekuje i od HDZ-a.

Upitan hoće li mu smetati ako HSS na koalicijsku listu stavi Stipu Gabrića, Milanović je kazao kako je SDP s Gabrićem već koalirao u Dubrovniku. Znam da smo mi podvrgnuti kriterijima koji su jako visoki i moramo biti superodlikaši, a mi smo zapravo solidni učenici, nismo baš tako savršeni, kazao je.

Neka oni koji imaju savjete prvo počiste pred svojim vratima

Zadnjih dana je bila navodno jedna afera s nekim ugovorima u Hrvatskim šumama. Rekao sam da nisam najsretniji s tim, a bio sam u Zadru, koji i dalje vodi čovjek optužen od strane DORH-a za pljačku 40 milijuna kuna i to je na Vrhovnom sudu. Taj čovjek je i član stranke, to je krunski dragulj HDZ-a. Pozivam one koji imaju savjete za druge, ja sam se spreman pogledati u špigl, da prvo očiste pred svojim vratima, rekao je Milanović. Naglasio je kako SDP ljude protiv kojih je pokrenuta predistraga isključuje iz svojih redova, podsjetivši na slučaj bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, protiv koje još nije podignuta optužnica.

NO ACI-ja protuzakonito je donirao 2 milijuna kuna HDZ-ovoj općini
Ponovno je ustvrdio da je Nadzorni odbor ACI-ja nedavno protuzakonito dao donaciju od dva milijuna kuna HDZ-ovoj općini Dubrovačko primorje. Nije dovoljno da je dolje državna tvrtka investirala u elitni turizam, nije dovoljno što je plaćena komunalna naknada, trebalo je promijeniti nadzorni odbor. To je napravio aktualni ministar i trebalo je donirati HDZ-ovoj općini dva milijuna kuna, kazao je Milanović te dodao kako SDP-ovac koji bi to napravio više ne bi bio u stranci.

Na opasku da je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina visoko na izbornoj listi, unatoč aferi s ugovaranjem visokih bonusa u Hrvatskim šumama, Milanović je ponovio kako je osobno “spreman stati pred ogledalo” te kako je između SDP-a i HDZ-a velika razlika. Činjenicu da Jakovina kao ministar nije poštovao odluku vlade za koju je i sam glasovao nazvao je propustom.

Narodna koalicija ide po pobjedu s jakim programom

Kazao je kako su izborne liste slične onima iz studenoga. Imamo program, objavit ćemo ga u ponedjeljak. On nije pisan u Njemačkoj i financiran ruskim novcem, pisan je kod nas i mi za njega odgovaramo, Hrvatskoj je dosta eksperimenata, poručio je Milanović.

Ponovio je kako se veseli debati s HDZ-om. Ja sam tu, a HDZ nek pošalje predstavnika, je li to predsjednik ili netko drugi, da razgovaramo o programima, rekao je Milanović te ocijenio da bi takvu debatu trebalo orgaizirati odmah, ne čekajući službeni početak izborne kampanje.

Ne volim žene tretirati kao stvari

Na napomenu novinara da SDP ni ovoga puta nije poštovao tzv. “žensku kvotu” na svim listama, uzvratio je kako osobno ne voli žene tretirati kao stvari. To su ljudska bića, to su naše kolegice. Od 93 SDP-ovaca na listama 39 je SDP-ovki, 42 posto. Na nekim mjestima je nemoguće to poštovati, na neskia ih ima više, na nekima manje. Trebamo govoriti o realnosti, ali volio bih da su drugi tu kao mi, da drugi budu barem blizu, poručio je Milanović.

1.izborna jedinica
listu će predvoditi predsjednik SDP-a Zoran Milanović, druga je Vesna Pusić a treći Davor Bernardić
Ovo je i najvažnija izborna jedinica koja pokrivao sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba.
2. izborna jedinica
Prvi na listi je Gordan Maras,
3.izborna jedinica
listu predvodi Siniša Hajdaš Dončić.
4. izborna jedinica
prvi je na listi Domagoj Hajduković, drugi je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.
5.izborna jedinica
prvi na listi je Zdravko Ronko
6. izborna jedinica
prvi na listi je Mirando Mrsić ,
7.izborna jedinica
Milanka Opačić opet je prva na listi u ovoj izbornoj jedinici,drugi je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.
8.izborna jedinica
prvi na listi je Željko Jovanović,
9. izborna jedinica
listu predvodi Ranko Ostojić,
10. izborna jedinica
prvi na listi je Boris Lalovac.

Stranke Narodne koalicije – SDP, HNS, HSS i HSU – idućeg bi tjedna trebale predstaviti zajednički izborni program.

hrt/hia
foto:hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *