Za povratak i opstanak Hrvata u RS, obnova 26 povratničkih kuća u Derventi

Za povratak i opstanka Hrvata u RS-u gradit će se obnavljati povratničke kuće, u Derventi do kraja godine bi trebalo useliti 26 povratničkih obitelji.

Njihove kuće se obnavljaju u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a ukupna vrijednost radova je 840.000 konvertibilnih maraka.

– Veliko mi je zadovoljstvo što će ove obitelji dobiti krov nad glavom i riješiti svoje egzistencijalno pitanje. Krajem svibnja smo sa korisnicima iz Dervente potpisali ugovore o obnovi stambenih jedinica, nakon čega su provedene javne nabavke, a današnjim potpisivanjem Ugovora sa izvođačem radova napravili smo još jedan, veliki korak ka izgradnji stambenih jedinica i trajnom stambenom zbrinjavanju povratnika u Derventu – rekao je ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš.

Istakao je da proces stambenog zbrinjavanja i integracije povratnika nije lak posao, ali da Vlada i Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a svakodnevno provode aktivnosti kako bi se ovaj proces olakšao.

Ministar je najavio da će već u idućim tjednima biti organizirano uvođenje izvođača u radove, nakon čega će početi gradnja kuća za povratnike u Derventi.

Ugovor za izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji i izgradnji 26 stambenih jedinica u ovoj općini potpisan je sa firmom „Progres gradnja“ d.o.o. Banja Luka (vecernji.ba)

 

U BiH razdor zbog popisa, Bošnjaci svoju majorizaciju temelje na iseljenima

 

Srebrenicom ne smije vladati Vlah (pogrdni naziv za kršćane u osmansko vrijeme), Bošnjaka će biti 60 posto, BiH će se raspasti ako se budu brojkama određivala prava Bošnjaka, Srba, Hrvata… Tako izgledaju poruke vodećih bh. političkih i vjerskih dužnosnika posljednjih dana. Kao da su devedesete, piše vecernji.ba

I to sve stiže u trenutku kada BiH treba dobiti status kandidata za članstvo u EU. Koristi se svaka prigoda za diskreditiranje suparnika. Srbi, Hrvati, Bošnjaci, ostali – svi su protiv svih. Dva naroda nadglasavaju treći (već viđeno u nedavnoj prošlosti). Očekivalo se kako će predsjednički summit “Brdo – Brijuni”, koji je održan protekloga vikenda u Sarajevu, pomoći izgradnji povjerenja među državama u regiji, ali i među narodima unutar BiH. Osobito što je na sastanku bilo “konstruktivno ozračje”.

Međutim, još iz sarajevske zračne luke nisu ni poletjeli zrakoplovi s predsjednicima država iz jugoistočne Europe, a bošnjački i srpski član Predsjedništva BiH žestoko su se posvađali. Izetbegović je teško optužio Srbe za stradanja Hrvata i Bošnjaka u ratnoj Banjoj Luci, što je razljutilo i do sada uvijek odmjerenog  Mladena Ivanića.

Srbe je proteklih dana razbjesnilo nekoliko događaja. Vjerski poglavari biskup Komarica i reis Kavazović su ih optužili za genocid. Bošnjaci i Hrvati nadglasali su Srbe zbog objave popisa stanovništva u koji bi se u nacionalne skupine uvrstili i nerezidentni (oni koji tu ne stanuju desetljećima). Takvih je oko 200 tisuća i uglavnom su Bošnjaci. Zahvaljujući njima, broj Bošnjaka bi u konačnim rezultatima popisa mogao premašiti 50 posto (Srba je 30, a Hrvata oko 15 posto). Takvim omjerom bošnjačka politika sanja krenuti u ustavne promjene kojima bi se izborila za većinsku “građansku”, unitarnu, odnosno bošnjačku državu kojom bi vladala. Hrvati, a osobito Srbi, to nikada neće dopustiti. Ne dopušta to ni Ustav BiH, koji konstitutivnost ne veže uz brojku.
Upravo je Ivanić jučer u intervjuu za bh. Večernji list upozorio kako, tko god računa da će temeljem svoje brojnosti imati veća prava, vodi BiH u raspad. Političke elite u BiH igraju se vatrom svaki put kada se žestokom retorikom dodvoravaju “svojima”. Sve je manje onih koji se usude biti objektivni. Posvađano društvo tone u prošlost. Sadašnji političari potrošili su sve kredite povjerenja dobronamjernih. Jedina im je referenca nacionalizam. Svijet, ako ne želi nove sukobe, mora BiH staviti na listu prioriteta. Lideri summita “Brdo – Brijuni” očito nisu dovoljna međunarodna potpora u rješavanju bh. enigme. To prije što su i zemlje okruženja dio bh. problema. Međunarodna zajednica mora BiH hitno iz međunacionalnih sukoba skrenuti na euroatlantski kolosijek. Time će riješiti gorući balkanski, a potencijalno i europski problem. Novo sigurnosno i političko žarište zadnje je što Europi treba u trenutku kada i sama prolazi kroz ozbiljnu krizu.

I njima su sada, kao i BiH problem izbjeglice. Iako su pobjegli od rata, opet se s njima ratuje. Čak i u brojkama.

vecernji.ba/hia
foto:

vezane objave

Prema usvojenim statističkim standardima u BiH 3 520 000 stanovnika
Ustavni sud BiH: O majorizaciji Hrvata raspravljat će se na plenarnoj sjednici

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *