LAŽNA PREBIVALIŠTA U HRVATSKOJ: Do sredine kolovoza biti će odjavljeno 50000 osoba

Do sredine kolovoza biti će odjavljeno 50000 lažnih prebivališta izjavio je to novinarima u petak ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Njegovo ministarstvo u posljednja četiri mjeseca provodi provjeru na dijelu cijele Hrvatske. Izjavio je da “su od 18. ožujka do 26. srpnja obavljena 80.232 pregleda na području cijele Hrvatske.” Od tada je bilo 10.886 odjava prebivališta, a očekuje da će u drugoj polovini kolovoza bit će ih 50.000.

“Ovo je problem koji druge vlade nisu htjele riješiti. Problem je velik, posebno predstavlja izborni manipulativni potencijal jer se u nekim krajevima uzurpirala vlast”, ocijenio je Orepić. Kaže da su za problem znale “i lijeve i desne vlasti, ali njime su manipulirale i manjinske skupine, pogotovo srpska zajednica na rubnim dijelovima Hrvatske”. “Populizam na ovu temu treba prestati, danas imamo visokih dužnosnika koji banaliziraju taj problem, pogotovo Bandić, kojemu očito nije u interesu uređena država. Gospodine Bandiću, nemate pravo na to”, poručio je Vlaho Orepić.

Na Orepićevo prozivanje Milana Bandića za populizam vezano za nelegalno prijavljena prebivališta, očitovao se i zagrebački gradonačelnik. “Nije privilegij ni ministra Orepića u ostavci ni gradonačelnika Bandića ni građana Republike Hrvatske – nije privilegij poštovati zakon. To je obveza. To je prvo. I drugo, žao mi je što ministar Orepić, budući da je u ostavci, nije taj posao koji je započeo,  dovršio”, izjavio je Milan Bandić.

U Vukovaru je 30 posto manje stanovnika nego birača. “Po nekim našim procjenama, u gradu Vukovaru uistinu živi svega 22 tisuće ljudi, što je za jednu trećinu manje od onog što govori sam popis kako stanovništva, tako i popis birača”, izjavio je dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček. “Imamo dojam da su se dosad kontrolirala prebivališta pripadnika srpske zajednice. Ovim potezom mislimo da će pod kontrolu prijavljenih prebivališta doći svi građani RH”, poručuje Mile Horvat, predsjednik SDSS-a.

U pogranična mjesta, nije tajna, na dan izbora autobusima se dovoze ljudi iz Srbije, iz Hercegovine, u Hrvatsku. Zna se čak i kolika je tarifa. “Bliže 7 sati navečer, pri zatvaranju glasačkih mjesta, cijena se penje i do 100 eura za glas”, kazao je Mario Vrkić.

Izbori su tu, tisuće fiktivnih građana još su na popisima birača. Hoće li ih nakon izbora itko izbrisati, ako ne samo zbog manipulacija, onda i zbog troška kojem izlažu ovu državu korištenjem socijalnih povlastica na koje nemaju pravo. Bivši ministar uprave Arsen Bauk o svemu je odgovorio brojevima. “Za vrijeme mandata naše vlade broj birača u Hrvatskoj je smanjen za oko 300 tisuća”, kazao je Bauk.

Milorad Pupovac (SDSS)

Na vijest o lažnim prebivalištima reagirao je i Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Dnevniku 3 HTV-a ” Radi se sa nekoliko Vlada i sa međunarodnim organizacijama da se srede popisi birača i stanovništva. To je naš interes i interes svih, ali pritome treba biti oprezan i ne izazivati zabrinutost”, poručio je  “Srbi u Hrvatskoj pripadaju krajevima iz kojih su morali otići 1995. i ranije. Mnogi od njih ne sudjeluju u političkom odlučivanju, ali im se ne smije uskratiti pravo da se vrate”, dodao je.

Na pitanje treba li netko tko živi, primjerice, u Somboru – dobivati dječji doplatak, socijalnu pomoć, zdravstvenu zaštitu, primjerice u Belom Manastiru Pupovac je odgovorio kako je to stvar reguliranja odnosa između dviju država i reguliranja odnosa iz državljanstva i prebivališta. “Mnogo je veći problem onih žive u Zagrebu, a dolaze iz druge države i sa Hrvatskom nisu imali ništa”, poručio je Pupovac. Ne vjeruje da će na izbore 11. rujna biti organiziranih dolazaka iz Srbije. Pozvao je sve “kojima je Hrvatska zemlja osnovnog državljanstva i prebivališta” da na izbore dođu.

hrt.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *