ŠPICA TURISTIČKE SEZONE: veleke kolone na cestama

Špica je turističke sezone , ovog vikenda brojni turisti će stići u Hrvatsku pa se očekuju velike kolone na cestama.
Krajem srpnja, odnosno početkom kolovoza počinju praznici u dijelu Njemačke (područje Bavarske i Baden Württemberga) i u Italiji, a i mnogi Hrvati će se tog vikenda otputiti na svoja ljetna odredišta.

Danas u susjednu nam Sloveniju dolazi ruski predsjednik Vladimir Putin zbog svečanosti koja će se održavati u Ruskoj kapelici. I zbog tog događaja se očekuju poteškoće u prometu već na području Ljubljane i sjeverne Slovenije.

Hrvatski autoklub (HAK) ima najave kako će se na tom području zatvarati autocesta A2 između Ljubljane i tunela Karavanke kao i sam tunel, na dulji ili kraći period zbog prolaska zaštićenih osoba. Promet će biti omogućen paralelnim prometnim pravcima.

Prometno-informacijski centar u Sloveniji savjetuje vozačima koji voze iz zapadne i sjeverne Europe prema Hrvatskoj da putuju prometnim pravcima preko Italije (Villach-Tarvisio-Udine-Trst) ili Austrije (Graz-Spielfeld), zatim kroz Sloveniju (Maribor-Lendava ili Maribor-Ptuj) te dalje prema Hrvatskoj. U Hrvatskoj se upućuju na autocestu A2 Zagreb-Macelj ili A4 Zagreb-Goričan prema Zagrebu.

Na našim prometnicama ponovno očekuju se gužve i zastoji na autocestama, a osobito na A1 Zagreb-Split-Ploče, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj obilaznici (A3), na naplatama Lučko, Sveta Helena i Zaprešić, na graničnim prijelazima, u trajektnim pristaništima i lukama. No zbog zatvaranja pojedinih cesta u Sloveniji i preusmjeravanje prometa na druge cestovne pravce, iz HAK-a kažu da je teško savjetovati domaćim turistima kad točno krenuti na putovanje i što na svom putu mogu očekivati.

Svima koji u subotu, 30. srpnja iz Hrvatske planiraju put prema sjevernoj Europi savjetuje se da koriste najprotočniji pravac, a to je autocestom A4 Zagreb-Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je autocestom A2 Zagreb-Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, no na tom su dijelu radovi između graničnog prijelaza Macelj i Ptuja. Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, prema graničnim prijelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji.

Ako se prometuje prema sjeveru Europe, iz HAK-a savjetuju izbjegavanje dionice od Zagreba preko graničnog prijelaza Bregana prema Ljubljani, odnosno područje oko Ljubljane.

Zbog zatvaranja cesta i pojačanog priljeva vozila, bit će onemogućeno prometovanje prema zračnoj luci na Brniku. Putnicima koji taj dan imaju zakazane letove savjetuje se raniji polazak prema toj zračnoj luci u Sloveniji.
subota-stanje na cestama

Od ranog jutra vrlo je gust promet na autocesti A1 Zagreb – Split te A4 Zagreb – Goričan. Osim najjačeg turističkog vikenda, prometnu situaciju komplicira i činjenica da je autocesta od tunela Karavanke do Ljubljane zatvorena zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina, pa oni koji dolaze na odmor ili odlaze – moraju obilaznim cestama.

Zbog prometne nesreće na autocesti A1 na 398. km između čvora Bisko i odmorišta Mosor u smjeru Dubrovnika vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h.
Uklonjeno je vozilo u kvaru na autocesti A6 Rijeka-Zagreb u tunelu Čardak u smjeru Rijeke. Promet je normaliziran.

Kolone su na:
A1 pred naplatom Lučko na ulasku iz smjera čvora Jankomir (A3) oko 5 km, a iz smjera čvora Buzin (A3) oko 8 km;
A1 pred naplatom Lučko na izlasku prema Zagrebu oko 4 km; na naplati Demerje nema dužih čekanja;
A1 između naplate Lučko i čvora Donja Zdenčina te od Jastrebarskog do Bosiljeva 2 u smjeru mora;
A1 između čvora Gornja Ploča i tunela Sveti Rok u smjeru Splita;
A3 Bregana-Lipovac, pred graničnim prijelazom Bajakovo na izlasku iz zemlje oko 6 km;
A4 Zagreb-Goričan, pred naplatom Sveta Helena u smjeru Zagreba oko 6 km;
A7 Rupa-Diračje, pred naplatom Rupa u smjeru Zagreba oko 500 m;
pred graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija u smjeru Slovenije;
DC76 na ulazu u tunel Sveti Ilija u oba smjera oko 1,5 km; zbog sprječavanja kolone u samom tunelu povremeno se zatvara južni ulaz u tunel Sveti Ilija. Čekanje oko 20 minuta;
Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima Crikvenici, Novom Vinodolskom, Zadru, Šibeniku, Splitu, Stobreču, Omišu, Makarskoj i Dubrovniku.

Povremeni su zastoji na:
A1 između Bosiljeva 2 i tunela Sveti Rok u smjeru mora;
A2 Zagreb-Macelj, pred naplatom Zaprešić;
A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba;
A6 Rijeka-Zagreb, pred naplatom Oštrovica prema Krku;
A7 pred čvorom Šmrika prema Krku;
Istarskom ipsilonu prema Sloveniji;
Krčkom mostu u oba smjera.

Zbog pojačanog prometa povremeno se vozi usporeno na:
A1 Zadar-Split-Ploče u oba smjera;
A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora;
Istarskom ipsilonu;
Krčkom mostu;
državnoj cesti DC1 (staroj karlovačkoj cesti) između Zagreba i Karlovca;
državnoj cesti DC102 Krk-Baška-Šmrika.

Pojačan je promet putničkih vozila na graničnim prijelazima:
ulazak: Pasjak (1 sat), Gornji Brgat (45 minuta), Bregana, Goričan, Metković, Aržano;
izlazak: Karasovići (2 sata), Maljevac, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Tovarnik;
oba smjera: Bajakovo (izlazak 6 km), Kaštel, Plovanija, Macelj, Klek, Zaton Doli, Rupa.

Moguće je koristiti granične prijelaze Ilok i Tovarnik gdje na izlasku iz zemlje nema dužih čekanja.

hrt/dnevnik.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *