Predsjednica Grabar -Kitarović objavila odluku o raspisivanju izbora, počeo izborni ciklus

Predsjednica Grabar -Kitarović u subotu je u Narodnim novinama objavila odluku o raspisivanju prijevremenih parlamentarnih izbora, izborni rokovi počinju teći od ponoći.

Već od nedjelje stranke, nezavisne liste i kandidati mogu početi Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnositi svoje kandidacijske liste za izbore koji će se održati u nedjelju, 11. rujna.

Za prijavu imaju dva tjedna, odnosno krajnji rok je ponoć 13. kolovoza, a nakon toga DIP ima 48 sati za provjeru i objavu pravovaljanih listi.

Kad liste budu objavljene počinje službena izborna kampanja, koja završava dan uoči izbora, odnosno u subotu, 10. rujna, kada nastupa predizborna šutnja.

Počeo izborni ciklus

Od ponoći u subotu počeli su  teći izborni rokovi. Stranke, nezavisne liste i kandidati mogu do ponoći 13. kolovoza DIP-u podnositi kandidacijske liste. DIP potom ima 48 sati za provjeru i objavu pravovaljanih lista. Pravila su jasna – kandidirati se ne smiju osobe koje su pravomoćnom sudskom odlukom osuđene na zatvorsku kaznu dulju od šest mjeseci. DIP objavljuje pravovaljane kandidature i 16. kolovoza službeno počinje izborna kampanja. Dan uoči izbora, u subotu, 10. rujna, nastupa predizborna šutnja.

“Danas je prvi dan novog izbornog ciklusa. Neradni je dan, još nije prispjela nijedna kandidatura, ali već sutra je to moguće”, izjavio je gostujući u Dnevniku HTV-a predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Dodao je kako postupak koji prethodi izborima, utvrđivanje popisa birača na temelju prijava prebivališta – u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, a njihov upis u Registar – u nadležnosti Ministarstva uprave. “DIP je samo korisnik dokumenta kojeg će dobiti dan nakon što se zaključi Registar birača. Svi birači svoje podatke u Registru birača mogu ažurirati do 31. kolovoza”, kazao je Hrvatin. Podsjetio je birače da se i na ovim izborima glasuje preferencijalno – tako se na glasačkom listu zaokružuje redni broj kandidacijske liste, ali se može zaokružiti i ime jednog kandidata s te liste. 

Izboru u nedjelju 11.rujna

Novi saziv Sabora u Hrvatskoj će se birati u nedjelju, 11. rujna, a u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu u subotu i nedjelju, 10. i 11. rujna.

Bit će to deveti parlamentarni izbori od stjecanja državne neovisnosti, a bira se 151 zastupnik, od toga 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora, odnosno hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske, a osam zastupnika biraju pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinici koju čini cijela Hrvatska.

Od najjačih stranaka HDZ će na izborima nastupiti samostalno, uz koaliranje s pojedinim partnerima u nekim od izbornih jedinica, SDP predvodi Narodnu koaliciju u kojoj su još HNS, HSS i HSU, a samostalno će na izbore izaći i Most.

Nova politička grupacija na izborima je koalicija Udruge Franak, Živoga zida i stranke Promijenimo Hrvatsku, koju su osnovala tri bivša Mostova zastupnika, a zajedno će na izbore izaći i Narodna stranka – Reformisti i stranka Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti.

U koaliciji će biti i stranke ljevice – Laburisti i Orah a, prema najavama, desnu koaliciju planiraju oformiti pravaške stranke. (Hina)

dnevnik.hr/hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *