Uzbuna u Turskoj, 7000 vojnika opkolilo NATO bazu Incirlik u Adani

Ponovno uzbuna u Turskoj, oko 7000 naoružanih policajaca u oklopnim vozilima opkolilo je sinoć NATO-ovu zračnu bazu Incirlik u Adani. Turske vlasti operaciju se nazvale “sigurnosnom inspekcijom”.

Obzirom na štura službena priopćenja, lokalni mediji navode kako se inspekcija provodi zbog glasina o novom pokušaju puča. Ulaz u bazu je blokiran. Inače, Reuters je prije javio da turske vlasti izbacuju oko 1400 djelatnika oružanih snaga za koje se sumnja da su povezani s pučem.

Turski ministar za pregovore sa Evropskom unijom Omer Celik je objasnio da se radi o “sigurnosnoj provjeri”.

Pojavile su se i špekulacije o novom pokušaju puča, nakon onog neuspjelog od 15. jula, ali to još nije potvrđeno.

Turski list Hurriyet je ranije objavio da je policija u gradu Adana, blizu kojeg se nalazi Incirlik, dobila dojavu o novom pokušaju puča, nakon čega su tamo odmah poslate specijalne snage.

Ulaz u bazu je blokiran, a na fotografijama koje su snimili građani se vide specijalci sa automatskim oružjem i vodeni topovi, koji se obično koriste tokom protesta.

‘Generalna sigurnosna provjera’

Celik je, međutim, na Twitteru pokušao da smiri javnost.

“Obavili smo generalnu sigurnosnu provjeru. Sve je u redu”, napisao je on.

Jedan broj pristalica turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana se navodno okupio u blizini kordona koji okružuje baze, navode mediji, dodajući da okupljanje ipak nije masovno, kao ni napeto kao što je bilo tokom nedavnih protesta u Adani, na kojem su demonstranti tražili zatvaranje baze.

Recep Tayyip Erdogan je prethodno rekao da će preduzeti sve neophodne mjere u okviru zakona kako bi se Turska izborila sa onima koji su pripremali puč.

Do sada je zbog navodne umiješanosti u pokušaj puča više od 18.000 ljudi uhapšeno, uključujući 10.000 vojnika.

Erdogan je također naveo da će kao znak dobre volje odbaciti optužbe protiv stotina pojedinaca koji su ga navodno uvrijedili (balkanaljazera)
twitter-uzbuna u Turskoj

više u nastvku

hrt/balkanaljazera/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *