Izetbegović i Dodik postigli dogovor s EU bez prisustva hrvatskog predstvnika

Bakir Izetbegović (SDA)  i Milorad Dodik (SNSD) u nedjelju su održali sastanak s Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU te  postigli dogovor s EU o mehanizmu koordinacije bez prisustva hrvatskog predstvnika.
Kako pišu bh mediji postignuta je suglasnost  o brojnim važnim pitanjima uključujući aranžman sa MMF-om, mehanizam koordinacije, strategije u  sektoru transporta te druga važna pitanja.

Po riječima Wigmarka, razgovarano je o urgentim pitanjima u kontekstu europskih integracija, pitanjima koja se tiču aplikacije BiH za članstvo u EU.

Kako je rečeno nakon sastanka, pitanje pisma namjere MMF-u je riješeno, ono je danas potpisano i već upućeno na adresu u Washington.

Što se tiče mehanizma koordinacije, uspješno su riješena pitanja odlučivanja u koordinacijskim mehanizmima, pitanje predsjedavanja i pitanje predstavljanja prema europskim institucijama.

Istaknuto je da su sva ta pitanja uspješno riješena i stvoreni su uvjeti i za formalno prihvaćanje mehanizma koordinacije.

Izetbegović: Dobar sastanak

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naglasio je kako je danas sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom “precizirao suštinu tema o kojima je danas govoreno.” Prema njegovim riječima, oko preostalih pitanja koja se tiču odnosa državne i entitetske vlasti također može doći do dogovora.

“Koordinacijski mehanizam je otvorio put, danas smo zaista riješili set pitanja koja otvaraju put BiH ka upitniku, pokretanju BiH na njenom europskom putu. Mislim da je ovo bio jedan dobar sastanak”, poručio je Izetbegović.

Dodik: Pismo namjere poslano u Washington

Milorad Dodik je izjavio je da je pitanje pisma namjere MMF-u koje ranije nije bilo “usuglašeno, rješeno, danas potpisano i poslano na adresu u Washington”.

“Što se tiče mehanizma koordinacije, tri teme koje su bile s naše strane upitne, rješene su uspješno. To je pitanje odlučivanja, predsjedavanja i predstavljanja prema institucijama EU. Sva ta pitanja su uspješno riješena i  mislim da imamo uvjete za formalno prihvaćanje mehanizma koordinacije. Ovim je završeno dugomjesečno natezanje oko toga koje u pravu i tko nije u pravu. Mislim da je razgovor bio kvalitetan. Razjasnili smo neka pitanja vezana za transportnu strategiju, to će od sada ići brže”, naglasio je Dodik.

Detalji sporazuma o mehanizmu koordinacija

Predsjednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik potpisali su na današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu sporazum kojim se konkretno definiraju do sada sporna pitanja vezana za Mehanizam koordinacije, doznaje Fena.

Jasno je definirano Poglavlje VI koje se odnosi na sastav izaslanstva BiH u okviru zajedničkih tijela BiH i EU za nadgledanje primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a posebno način odlučivanja i funkcionalnost donošenja odluka. Dogovoreno je da se sve odluke donose konsenzusom, a da su sve institucije na svim razinama obvezne osigurati prisustvo svojih predstavnika na sjednicama tijela. Predviđena su i rješenja za osiguranje funkcionalnosti Mehanizma koordinacije.

Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima, kako je definirano sporazumom  „obvezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i županija, a u skladu s ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke“.

Sve odluke usvojene u različitim tijelima sustava koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sustavu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

„U slučajevima kada neko od tijela u sustavu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višoj razini u sustavu koordinacije zaključno s kolegijem za europske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke, navodi se, između ostalog u sporazumu u koji je Fena imala uvid. /HMS/

Hrvatski narod ponovo izgran

Prijevare su odavno dio političkog života u BiH. Srbi, Hrvati, Bošnjaci, svi su varali sve, podmetali jedni drugima, igrala dvojica protiv trećega… Po razmjerima i stalnim podmetanjima čini se da je to postao model političkog funkcioniranja u BiH, a takav “način rada” prihvatili su i stranci.

Zato bi se teško moglo smatrati iznenađenjem ono što se prekjučer dogodilo u motelu Barka u Istočnom (srpskom) Sarajevu, gdje su Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, uz posredništvo europskog povjerenika u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, “dogovorili” mehanizam koordinacije, odnosno način donošenja odluka unutar BiH u procesu pridruživanja EU. Opet su se dogovarala dvojica bez trećega, a to je u BiH uvijek izvor kaosa. Međusobni kompromis Dodika i Izetbegovića napravljen je grubo na račun Hrvata, odnosno županija koje su u daytonskoj BiH jedino mjesto gdje Hrvati ne mogu biti preglasani. Dogovor bez Hrvata kršenje je Ustava. Je li to podržala i Unija? Kojeg li apsurda. Nakon dogovora u Barci antieuropejci u očima Bruxellesa postaju progresivne snage, a europejci (Hrvati) destruktivci.

I nije ovo prvi put da se preglasavanjem Hrvata dolazi do “rješenja”. U BiH su vlasti zvane “Alijansa” 2000. i “Platforma” 2012. uz blagoslov stranaca grubo poništile volju hrvatskih birača. Iako su Hrvati izabrali svoje predstavnike, Bošnjaci su u vlast uzeli kao demokratski privjesak minorne hrvatske stranke. Nije im dopušteno da imaju svoga člana Predsjedništva BiH. Čak su ga dva puta birali Bošnjaci. Treba li reći na štetu Hrvata. Proteklog petka preglasali su na Vladi sve hrvatske prijedloge. Čak je i međunarodna zajednica na strani jačega, bez obzira na to što ruši Ustav i krši zakone. Postoji li igdje slučaj kao u BiH da većinski bošnjačke županije biraju više hrvatskih izaslanika u parlament nego većinski hrvatske županije. Apsurdno. Samo zamislite što bi se dogodilo da to Hrvati rade nekome drugome. Podigli bi se i regija i stranci.
Ovakva politika preglasavanja, prijevara i podvala donijela je BiH sada novu krizu i začarani krug se nastavlja. Sve dok je tako BiH kao država i društvo nema nikakvu šansu uspjeti. Naprotiv, sa svakom novom podvalom na račun bilo kojeg od triju konstitutivnih naroda raste međusobno nepovjerenje, a BiH se dodatno urušava. Nezadovoljstvo bilo kojeg naroda generira krizu čiji ishod nitko ne može predvidjeti.

Ostaje pitanje zašto stranci, Amerikanci i Europljani, pristaju na takvu politiku pa je čak i potiču. Nije valjda da prijevare i podvale počinju biti standard političkog djelovanja i u Europskoj uniji. Ako je tako, možda i ne treba čuditi što je neki žele napustiti. Zato će i put BiH prema podijeljenoj Uniji biti još neizvjesniji. Plovidba prema Europi u “šupljoj srpskoj barci” neće izdržati olujno more. Potonut će, kao i svi oni koji su prijevarama htjeli loviti u mutnom (Jozo Pavković, vecernji.ba)

HMS/vecernji.ba/HIA
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *