Turska uputila ultimatu Europskoj uniji: ‘Ukinite nam vize ili odustajemo od dogovora oko migranata’

Turska uputila ultimatu Europskoj uniji: ‘Ukinite nam vize do listopada ili odustajemo od dogovora oko migranata’ , rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Tursko ispunjavanje obveza iz izbjegličkog sporazuma s EU ovisi o ukidanju viza za naše građane što je i predmet ugovora”, rekao je Cavusoglu u ekskluzivnom intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ministar je također naglasio da turska vlada čeka “posebno definirano vremensko razdoblje” koje će se postaviti za ukidanje viza. “To može biti početkom ili sredinom listopada, ali čekamo točan datum”, rekao je ministar.

Ako nema viza Turska će odustati od sporazuma

Cavusoglu je također naglasio da njegove riječi “nisu prijetnja”, ali je dodao da “ako nema ukidanje viza, da će Turska bitiprisiljena odustati od ugovora koji je potpisan 18. ožujka”. On je također rekao da sve funkcionira zato što je Turska poduzela“vrlo ozbiljne mjere” da se zaustavi priljev izbjeglica. Naglasio je da su mjere posebno poduzete u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

Prema sporazumu potpisanom u ožujku, Bruxelles je obećao platiti Turskoj 6 milijardi eura, odobriti bezvizni režim za turske državljane, i ubrzati pristupne pregovore EU s Ankarom. U zamjenu za to, Turska se složila prihvatiti sve ilegalne migrante i izbjeglice koje dolaze do Grčke preko Turske, javlja RT.

Dogovor je stupio na snagu 20. ožujka, a ukidanje viza trebalo je biti uvedeno do srpnja, međutim, Turska nije zadovoljila svih 72 kriterija EU za ukidanje vize. Situacija se dodatno zakomplicirala zbog neuspjelog državnog udara u Turskoj 15. srpnja. U Europi je posebnu pozornost privukla najava ponovnog uvođenja smrtne kazne u Turskoj.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *