U katedrali u Muenchenu održana komemoracija žrtvama terorističkog napada

U katedrali u Muenchenu održana je komemoracija za žrtve prošlotjednog terorističkog napada kada je 18-ogodišnjak ispred restorana ubio devet ljudi, a njih 35 ranio. U katedrali se okupio cijeli njemački državni vrh, predstavnici policije, sigurnosnih službi, vjerskih organizacija, među njima i muslimanskih.

Ondje je bila i Angela Merkel čijoj se useljeničkoj politici – nakon pet napada u manje od dva tjedna – protivi sve više Nijemaca.  Istraživanja javnog mnijenja su pokazala da u ovom trenutku tek osam posto građana Njemačke stoji iza Merkeličine krilatice i njezine politike otvorenih vrata. Samo u prošloj godini više od milijun ljudi zatražilo je azil u Njemačkoj. Među njima su bila i trojica napadača, povezanih s islamističkim militantima.

“Uz najbolju volju ne mogu prihvatiti krilaticu ‘Mi to možemo'”, izjavio rekao je bavarski premijer i predsjednik CSU-a Horst Seehofer nakon sastanka bavarske vlade. I bavarski ministar financija i mogući Seehoferov nasljednik na čelu CSU-a Markus Soeder prije toga je žestoko kritizirao Angelu Merkel nazivajući njezin pristup izbjegličkoj krizi naivnim.

Seehofer i Bavarska se od samog početka protive otvorenoj politici Angele Merkel, a taj sukob je u nekim trenucima prijetio i raskolom unutar demokršćanske Unije CDU/CSU, u kojoj Kršćansko-demokratska unija (CDU) djeluje na saveznoj, a CSU na razini Bavarske, najveće i gospodarski najstabilnije njmačke savezne pokrajine.

hrt /hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *