U Tusrkoj uhićeno 11 osoba upletenih u pokušaj zarobljavanja Tayyipa Erdogana za vrijeme neuspjelog puća

U Tusrkoj je uhićeno 11 osoba upletenih u pokušaj zarobljavanja predsjednika Tayyipa Erdogana za vrijeme neuspjelog puća prošli mjesec, objavila je državna agencija Anadolija u ponedjeljak.

Jedanaestorica vojnika bili su dijelom skupine koja je izvela napad na hotel gdje je Erdogan odsjeo u noći 15. srpnja u jugozapadnom resortu Marmaris. Predsjednik, kojemu je dojavljeno da je u opasnosti, napustio je hotel do trenutka kad su stigli.

Njihovo uhićenje uslijedilo je nakon  što je Turska otpustila još 1400 članova svojih oružanih snaga i kao mjeru jačanja kontrole u vojsci nakon pokušaja udara u nedjelju ispunila vojno vijeće vladinim ministrima.

Pucnjava u sukobu s bjeguncima

Anadolija je izvijestila da su bjegunci uhvaćeni u okrugu Ula u pokrajini Mugla nakon što su žandamerijske specijalne snage, podržane helikopterima i bespilotnim letjelicama, nakon dojave poslane na to područje.

Pucnjava je izbila kad su se specijalne snage sukobile s bjeguncima, no nema izvješća o mogućim žrtvama.

Deseci prosvjednika okupili su se i dovikivali pred žandarmerijskom postajom gdje su bili komandosi prije no što su odvedeni u policijsku postaju u tom području. Navodno je ukupno 37 vojnika upleteno u neuspjelu operaciju zarobljavanja Erdogana u Marmarisu i 25 ih je uhvaćeno ranije, navodi Anadolija.

Posljedice Erdoganova gušenja otpora su – više od 60.000 ljudi u vojsci, pravosuđu, javnim službama i školama je pritvoreno, suspendirano ili je pod istragom, što je uznemirilo turske saveznice u NATO-u te stvorilo napetosti između Ankare i Zapada.

Turska je optužila islamskog klerika Fertullaha Gulena za organizaciju neuspjelog puča. Gulen, koji živi u samonametnutom izgnanstvu u SAD-u, negirao je optužbe i osudio je pokušaj udara.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *