Predsjednik HDZ-a komentirao zaobilaženje hrvatskog predstvnika u političkom dogovoru BiH s EU

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirao je u ponedjeljak politički dogovor kojega su postigli predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik vezano za mehanizam koordinacije europskih poslova kazavši kako od svih aktera u BiH očekuje da se poštuje ustavna ravnopravnost sva tri naroda.

 “Od svih aktera u BiH očekujemo da se poštuje ustavna ravnopravnost sva tri naroda, uz svesrdnu potporu BiH na putu prema EU, ali i punu uključenost svih razina vlasti kako to propisuje ustavni okvir BiH”, poručio je šef HDZ-a, prenose mediji.

Spreman sučeliti se s Milanovićem a tenzije sa Srbijom treba spustiti

Treba spustiti tenzije sa Srbijom, RH je članica EU i NATO-a, ima standarde koje Srbija još treba ostvariti. Srpsko društvo treba se suočiti s recentnom prošlošću, komentirao je srbijanske prosvjedne note vezano uz ukidanje presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i otkrivanja spomenika Miri Barešiću, hrvatskom emigrantu osuđenom 70-ih godina u Švedskoj za ubojstvo tadašnjeg jugoslavenskog veleposlanika.

Plenković je pozdravio odluku potpredsjednika HDZ-a Tomislava Čuljka o nekandidiranju za Hrvatski sabor, rekavši da je to važan politički signal o potrebi osvježenja na političkoj sceni, Čuljak ostaje važan suradnik u najužem vodstvu HDZ-a, rekao je Plenković.

Dragi Prgometu i Milanu Kujundžiću je kao najprimjereniji način suradnje predložio povratak u HDZ te istaknuo da će oni biti kandidati HDZ-a na izborima 11. rujna. Rekao je i da su “vrata otvorena i članovima Hridi i Hrvatske zore”, dok s Jadrankom Kosor nije bilo riječi o povratku u stranku.

Kampanju i politiku u cjelini želim staviti na višu razinu, naglasio je Plenković ponovivši da je spreman na sučeljavanje s Milanovićem za kojeg je nekoliko puta rekao da je u “evoluirao” u mišljenjima. Kandidati HDZ-a bit će visoko kvalitetni i kvalificirani ljudi, dok SDP na izbore ide s istim ljudima i istim programom, kaže Plenković.

vecernji.hr /hrt/ hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *