U Hrvatskoj podignut spomenik Miri Barišiću, Srbija uputila prosvjednu notu


U mjestu Drage u Hrvatskoj podignut je spomenik Miri Barišiću na što je reagirala Srbija protestnom notom.
Čini se nema zatopljavanja odnosa između Hrvatske i Srbije, Beograd upućuje prosvjedne note Zagrebu gotovo na dnevnoj bazi. U ponedjeljak je uputila dvije,  jednu zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu, a drugu zbog otkrivanja spomenika Miri Barešiću u Dragama.

Miro Barešić je 70-ih godina pokušao oteti jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj kako bi ga razmijenio za hrvatske političke zatvorenike. U razmjeni vatre ubio je veleposlanika pa je osuđen na doživotni zatvor u Švedskoj. Nakon što mu je kazna smanjena, vratio se početkom Domovinskog rata u Hrvatsku kako bi se priključio obrani, no ubijen je u prvoj akciji u nerazjašnjenim okolnostima.

Barešić dobio je spomenik u rodnim Dragama. Uz mnogobrojne građane i obitelj na otkrivanju spomenika bio je general Ante Gotovina te nekolicina hrvatskih političara. “Miro Barešić je hrvatski vitez, junak koji se cijeli svoj život žrtvovao za ideju hrvatske države, položio je svoj život za hrvatsku državu”, izjavio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Ministar branitelja Tomo Medved poručio je kako je Barešić živio svoju ljubav prema domovini i dokazao je svojom smrću za domovinu.

Iz Srbije je stigla lavina oštrih reakcija. “Čovjeku osuđenom za terorizam oni dižu spomenik. I sad Srbijo – šuti. Evo šutimo, pustili smo vas, pokažite svoje pravo lice. Vratite se u 41., uživajte u svojim crnim odorama, košuljama”, izjavio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić.  Potpredsjednica srbijanske vlade Zorana Mihajlović poručila je kako se u Hrvatskoj kampanja za izbore bazira upravo na ‘mržnji prema Srbiji’.

hrt/hia
foto:

Reagiralo je i srbijansko ministarstvo vanjskih poslova. Podizanje spomenika ocijenilo je neprimjerenim i necivilizacijskim činom. Od hrvatske Vlade očekuju da se ogradi od veličanja Barešića, kao i da se spomenik ukloni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *