Grčki ministar Janis Muzalas pozvao EU da traži plan ‘B’ vezano za sporazum s Turskom

Grčki ministar za migracije Janis Muzalas danas je pozvao EU , od nje traži plan’B’  za slučaj da Turska ne ispuni svoje obveze i odustane od sporazuma koji je s Unijom potpisala.

Cilj sporazuma koji je Unija potpisala s Turskom u ožujku ove godine bio je smanjenje priljiva migranata u Europu, piše tanjug.rs. “Vrlo smo zabrinuti. Potreban nam je plan ‘B’ za svaki slučaj”, rekao je Muzalas za nemački list “Bild”.

Zbog svog zemljopisnog položaja u blizini Turske, Grčka je postala ključna ulazna točka za migrante koji se žele dokopati Europe, na vrhuncu europske migrantske krize prošle godine na grčke otoke u Egejskom moru stizalo je svakodnevno iz Turske na tisuće izbjeglica i migranata.

Broj izbeglica se u Grčkoj znatno smanjio nakon što je u ožujku ove godine postignut dogovor između EU i Turske. Prema navedenom sporazumu Ankara se obvezala primiti natrag sirijske izbjeglice koji iz Grčke u zamjenu za milijarde eura pomoći i bezvizni režim za turske državljane.

Odnosi između Ankare i Zapada su se pogoršali nakon pokušaja vojnog puća u Turskoj. EU je turskom predsjedniku Redžepu Tajip Erdoganu uputila oštre kritika zbog velikih čistki koje poduzima u Truskoj nakon neuspjelog puća.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je u ponedeljak u intervjuu njemačkom listu Frankfurter algemajne cajtung izjavio kako postoji mogučnost da Ankara odustane od primjene sporazuma ukoliko EU do listopada ne ukine vize državljanima Turske, što je šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeir  nazvao “ucjenom”.

tanjug/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *