Vesna Pusić odustala od kandidature za glavnu tajnicu UN-a

Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova i počasna predsjednica HNS-a priopćenjem se obratila hrvatskoj javnosti u kojem navodi da je odustala od kandidature za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda (UN).

Osim javnosti, Vesna Pusić pisma je uputila predsjedniku Opće skupštine UN-a, predsjedavajućem Vijeća sigurnosti i premijeru Tihomiru Oreškoviću te razgovarala s bivšim premijerom Zoranom Milanovićem.

Pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani,

Vlada Republike Hrvatske, u mandatu 2011.-2016., nominirala me za kandidatkinju za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Temeljem Rezolucije Opće skupštine UN-a, donesene u rujnu 2015. godine, postupak selekcije glavnog tajnika UN-a donekle je modificiran i otvoren za javnost. Novina uvedena u postupak bila je javna prezentacija kandidata, uključujući i pitanja predstavnika država članica, u trajanju od 2 sata pred Općom skupštinom UN-a. Prije te prezentacije, svaki je kandidat bio dužan poslati tekst o svom viđenju budućnosti UN-a, koji je proslijeđen svim državama članicama. U samom tijeku postupka uvedene su još neke novine: svaki kandidat je imao jednosatnu priliku individualno razgovarati s Vijećem sigurnosti; predsjednik Opće skupštine i medijska kuća Al Jazeera organizirale su panel raspravu za sve kandidate pred širokim auditorijem predstavnika država članica te različitih zainteresiranih institucija i organizacija civilnog društva; niz instituta, sveučilišta, organizacija civilnog društva, medijskih kuća i međunarodnih foruma organizirali su predavanja, panel rasprave, razgovore i intervjue za pojedine kandidate.

Kao hrvatska kandidatkinja sudjelovala sam u svim tim javnim prezentacijama i aktivnostima, kao i u razgovorima zatvorenima za javnost – primjerice, prezentacija pred Vijećem sigurnosti. Svi moji javni nastupi i intervjui dostupni su na društvenim mrežama i internetskim portalima. Moji javni nastupi u UN-u dostupni su i na mojoj internetskoj stranici posvećenoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a.

Jasno sam zastupala svoje viđenje UN-a, organizacije koja ponovno dobiva na značaju i potencijalnom utjecaju. No tu zadaću koja joj predstoji, moći će ispuniti samo novim, kreativnim pristupom, oslobađanjem pretjerane birokratiziranosti, jednostavnijom organizacijskom strukturom, snažnim povezivanjem s državama članicama, regionalnim organizacijama, ali i civilnim društvom i znanstvenim institucijama, uključivanjem svih segmenata društva u prevenciju i razrješavanje sukoba, te intenzivnijom komunikacijom s globalnom javnošću.

Uvođenje svjetske javnosti u prvu fazu postupka izbora glavnog tajnika UN-a dramatično je doprinijelo porastu interesa za UN. Bilo mi je veliko zadovoljstvo i izazov sudjelovati u tom povijesnom događaju i zastupati iskreno i argumentirano svoju viziju budućeg razvoja UN-a. Takav novi postupak privukao je niz kvalitetnih kandidata, u konačnici ukupno 12. Jedan dio kandidata dolazi iz institucija UN-a, s dugim prethodnim iskustvom rada unutar same organizacije. Druga polovica ove grupe kandidata, uključujući i mene, su ljudi s velikim političkim i međunarodnim iskustvom, ali bez prethodnog iskustva rada u UN-u. Bilo je jasno da će se, između ostaloga, odlučivati i između ova dva temeljna profila, od kojih svaki ima svoje prednosti i nedostatke.

Nakon prvog kruga izjašnjavanja u Vijeću sigurnosti UN-a, postalo je jasno da će izbor novog glavnog tajnika UN-a ići u smjeru kandidata iz same organizacije – osobe koja radi ili je radila u UN-u. Iako u Vijeću sigurnosti predstoji još nekoliko krugova izjašnjavanja prije konačnog izbora kandidata koji će biti predložen Općoj skupštini UN-a, nakon prvog kruga izjašnjavanja smatram da moje šanse za izbor na ovu funkciju nisu realne. Iz tog razloga povlačim svoju kandidaturu za mjesto glavne tajnice UN-a te neću sudjelovati u daljnjim aktivnostima vezanima uz ovaj izbor.

Zahvaljujem svima koji su mi u ovom velikom i nadasve zanimljivom projektu pružali pomoć i podršku. Posebno zahvaljujem Vladi Zorana Milanovića koja me predložila te mojim kolegicama i kolegama iz Hrvatske narodne stranke koji su mi, kao i uvijek, pružali pametnu, konstruktivnu i djelotvornu potporu. Zahvaljujem gospodinu Tihomiru Oreškoviću koji mi je kao predsjednik Vlade jedini od tada aktualnog državnog vrha javno izrazio podršku. Razumjela sam to kao njegovo nastojanje da u jednoj krajnje bizarnoj situaciji barem donekle zaštiti dignitet Hrvatske.
Nadasve mi je drago da je Hrvatska imala svoju kandidatkinju u ovom, prvi put u povijesti, javnom prezentiranju kandidata za glavnog tajnika UN-a. Ja sam ovom procesu pristupila spremno, argumentirano i časno, a samo sudjelovanje za mene je bilo apsolutno fascinantno.

Počasna predsjednica HNS-a

Vesna Pusić”

Podsjećamo, bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bila je zadnja među kandidatima, s jedanaest obeshrabrujućih glasova, najviše od dvanaest kandidata, što ju je, kako god se opravdavala drugačije, očito potaknulo da odustane od utrke za mjesto glavne tajnice UN-a.

S takvim poraznim rezultatima, dokazalo se mnogi glasovi iz domovine – koji su se dizali protiv kandidature Pusić, bili u pravu kad su tvrdili da ona nije prava kandidatkinja za tu poziciju.

Udruga U ime obitelji prva je odlučila pokrenuti peticiju putem koje su građani mogu izraziti svoje nezadovoljstvo odlukom Vlade da pruži potporu Vesni Pusić za kandidaturu za glavnu tajnicu UN-a.

U pismu upućenom predsjednici Kolindi Grabar – Kitarović, predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću, prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku i potpredsjedniku Vlade Boži Petrovu, podsjetilo ih se da je Ministarstvo vanjskih poslova, za vrijeme dok je Vesna Pusić bila ministrica, dodijelilo novac udruzi Documenta na čelu čijeg je upravnog odbora njezin brat Zoran Pusić, pozvavši Hrvatsku vladu na „odlučnu borbu protiv svih oblika korupcije“ i „prekid s nagrađivanjem onih koji neprofesionalno obavljaju svoj posao“.

Zadnja na listi

Podsjetimo nakon prvog glasovanja u četvrtak  21.travnja Portugalac Antonio Guterres vodi u izboru za nasljednika Ban Kimoona, na dužnosti glavnog tajnika Ujedinjenih naroda . Na listi je ukupno 12 kandidata a Vesna Pusić  je zadnja što bi je trebalo potaknuti da odustane od utrke,  navodi agencija France Presse pozivajući se na neimenovane diplomate.

vezana objava: Održano sučeljavanje knadidata za glavnog tajnika UN-a, Vesna Pusić među prvih 10
narod.hr/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *