Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Hrvatima u zemlji i svijetu čestitamo praznik  Dan pobjede i domovinske zahvalnosti (hia)

Podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi počelo je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 21. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja.” Državnu zastavu podignuli su branitelji Violeta Grdić iz Vukovara te Ante Marević iz Metkovića čime se i simbolično želi povezati južna i kontinentalna Hrvatska. Pročitana su imena 174 poginula i dva nestala u “Oluji”.

IZ ARHIVA : Zapisi i dokumenti, popis poginulih i mjesta pogibije  u ‘Oluji’

Svečanom podizanju zastave nazočili su državni čelnici: predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Tihomir Orešković i predsjednik Sabora Željko Reiner. Nazočili su i brojni istaknuti javni djelatnici, između ostalih, tu su bili ministri u tehničkoj Vladi te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, predsjednik Mosta Božo Petrov, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice Predrag Stipanović, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić i mnogi drugi.

Predstavnici Narodne koalicije (SDP, HSS, HSU, HNS) na Mirogoju su položili vijence i zapalili svijeće ispred spomenika uz poruku da se to obilježava dostojanstveno, u miru i bez upletanja politike. Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, objašnjavajući zašto danas nije u Kninu rekao je”Nekoliko posljednjih godina jednim dijelom ondje se održava ‘stranačka zabava’. Naravno da građani onamo dolaze iz patriotskih pobuda, ali, nažalost, to se pretvorilo u svojevrsni stranački skup”.

Crkvena zvona u Kninu oglasila su se zvonjavom u 9 sati i 43 minute označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 21. godinu hrvatske oslobodilačke snage ušle u Knin čime je bila završena vojno-redarstvena akcija “Oluja”  kojom su pod hrvatsku upravu vraćena okupirana područja koja su nadzirale srpske okupacijske  snage.

Nakon podizanja hrvatske zastave kninsku je tvrđavu u brišućem letu preletjela tri zrakoplova MIG 21, a zatim je ispaljen 21 plotun u znak  21. obljetnice “Oluje.” Počasne postrojbe koje su bile postrojene na kninskoj tvrđavi, nakon svečanosti podizanja podizanja državne zastave s tvrđave krenule u mimohod u središte Knina. U mimohodu su sudjelovali pripadnici Oružanih snaga RH, policije, branitelsjkih udruga i državni dužnosnici.

Na Trgu Ante Starčevića, po dolasku mimohoda, položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred Spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95.” Na središnjoj ceremoniji na Trgu Ante Starčevića kod Spomenika Hrvatske pobjeda Oluja 95. prisutnima se obratila predsjednica Republike Kolinda-Grabar Kitarović.

Proslava će završiti koncertom “Pobjeda za heroje” u 21 sat, a posjetitelje će, među ostalima, zabavljati orkestar i klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti JurajTamburaški orkestar HRT-aMarko Perković Thompson. Tijekom koncerta od 21 sat bit će aktivan pozivni centar za obnovu vodotornja u Vukovaru, a cijela ceremonija završit će u 23.30 vatrometom.

Govor predsjednice Grabar-Kitarović

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svoj je govor počela oštrom porukom Zoranu Milanoviću da Hrvatska nije slučajna država u čijem je stvaranju sudjelovala Udba.

Hrvatska je stvorena voljom hrvatskog naroda izraženom na referendumu 1991. i veličanstvenom pobjedom branitelja čiji je vrhunac bila Oluja koju ovdje s ponosom slavimo. Hvala onima koji su dali živote za našu slobodu i budućnost mira, istaknula je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Cijeli je narod tada živio s hrvatskim osloboditeljima. Ovo je dan naše slobode i mira koji smo izborili u ratu braneći zemlju od udruženog zločinačkog pothvata. Poštujemo svaku žrtvu, no mora se znati da je Oluja bila i povijesno će tako ostati politički opravdana, etički čista i pravedna borba za pravedni cilj.

Naglasila je kako ne smijemo dopustiti da se Oluja mjeri nehrvatskim i antihrvatskim mjerilima, kako od onih izvana, ali i onih u Hrvatskoj. Nećemo prihvatiti krivotvorenje Oluje i mijenjanje njezine legalnosti i nelegitimnosti. Hrvatska državna politika nije poduzela nijedan osvetnički čin. Oluja je omogućila provedbu mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja, istaknula je predsjednica.

Podsjetila je na brojne patnje, stradanja i razaranja koje je izazvala velikosrpska agresija. Unatoč tomuhrvatska državna politika nije zapovjedila, poduzela ni odobrila nijedan osvetnički čin, nego je izražavala spremnost na pomirenje i oprost. To je, dodala je, poručio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u svom govoru u Vukovaru 8. lipnja 1997. rekavši kako “pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih razdora i budućih zala” te istaknuvši kako “hrvatski narod to ne želi”.

Pukovnik u mirovini Ivica Glavota, predstavnik branitelja, koji se nazočnima obratio prije predsjedničina govora, poručio je da Hrvatska danas slavi obljetnicu pobjede nad velikosrpskim, fašističkim pretenzijama na svoj način. Slavimo pobjedu nad velikosrpskim fašističkim pretenzijama krajem prošlog stoljeća, a kako ćemo slaviti, samo je naša odluka i nitko nam je nikada neće moći i smjeti određivati. Svi oni koji ne žele slaviti – široko im bilo polje, rekao je Glavota koji je mišljenja da takvo stajalište dijeli velik broj okupljenih građana.

Osuda incidenta na proslavi u Kninu

U Kninu je danas oko 14 sati u glavnoj kninskoj prometnici grupa od 40- ak muškaraca u crnom, palili su bengalke, udarali po vozilima i pjevali ustaške pjesme. Dio te skupine, koja je prethodno izišla iz obližnjeg kafića, pod vidljivim utjecajem alkohola, udarala je po krovovima automobila a zapaljena je i srbijansku zastavu.

Incident koji se dogodio naišao je na oštru osudu.
Bojnik Davor Jović, heroj Domovinskog rata osudio je incident  ‘Pravi ratnik to nikada neće napraviti. Žalostan sam zbog toga. Danas smo došli proslaviti svoju akciju Oluju koja je bila briljantna i besprijekorna.
I ratni general Damir Krstičević osudio je incidente. Sve to je neprimjereno, to nam ne treba. Domovinski rat je temelj moderne hrvatske države, bilo smo dostojanstveni u pobjedi, mislim da danas trebamo biti dostojanstveni i u slavlju, rekao je Krstičević za HRT.
Iskreno nisam to vidio, a ako toga ima slažem se da nije primjereno, rekao je potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov. Hrvatska neovisnost i domovina mogu se slaviti na lijep način, poručio je Petrov. Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuo je da ima i neodgovornih pojedinaca koji na proslavu dolaze sa nepriličnim obilježjima. Ustaško znakovlje  2016. nigdje nije dobrodošlo, rekao je ministar.
Hrvatska narodna stranka (HNS) najoštrije je osudila ove incidente uz nadu da će izgrednici biti najoštrije kažnjeni. “Svojim ponašanjem nanijeli su tešku sramotu Hrvatskoj i pokazali nepoštivanje prema svim hrvatskim braniteljima i građanima Hrvatske te, nažalost, bacili sjenu na obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja”, naglašavaju iz HNS-a.

Policija je poslijepodne uhitila dvojicu muškaraca zbog paljenja srpske zastave u Kninu. Uhićeni su 27-godišnjak i 44-godišnjak koji su tijekom ranog popodneva zapalili zastavu Republike Srbije, potvrdila je Hini glansogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marica Kosor. Dodala je kako je do sada u Kninu utvrđeno pet prekršaja protiv javnog reda i mira nošenjem neprimjerene odjeće. Policija trenutno postupa i u slučaju blokiranja ceste. Sve je snimljeno i uskoro ćemo i to riješiti,” rekla je Kosor.

Prosvjedna nota iz Srbije

Prosvjedna nota zbog paljenja srbijanske zastave stigla je iz Beograda. “Ministarstvo vanjskih poslova ovaj vandalski čin smatra nedostojnom i necivilizacijskom gestom, koja zaslužuje najoštriju osudu i kažnjavanje počinitelja”, navodi srbijansko ministarstvo u priopćenju. Od hrvatskih vlasti se očekuje da poduzmu sve zakonske mjere, identificiraju i kazne počinitelje, stoji u prosvjednoj noti. To je peta nota koje su vlasti u Beogradu uputile Zagrebu u posljednjih desetak dana.

UOČI PRAZNIKA PREDSJEDNICA I PREMIJER UPUTILI  SU ČESTITKE

Čestitka predsjednice Grabar-Kitarović

Svim hrvatskim državljankama i državljanima u domovini i svijetu srdačno čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Domovinski rat temelj je naše države, a ‘Oluja’ kruna naše povijesne borbe za slobodu. Ponosni na svoju pobjedu i na sva dosadašnja ostvarenja i uspjehe, proslavimo radosno naš državni blagdan, sa zahvalnošću svima koji su podnijeli žrtvu života i zdravlja za ostvarenu neovisnost i s vjerom da ćemo u domoljubnom zajedništvu ostvariti željene ciljeve za našu budućnost, poručila je predsjednica Grabar Kitarović u blagdanskoj čestitki.

Čestitka premijera Oreškovića

S ponosom se prisjećamo i izražavamo najdublju zahvalnost svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima koji su žrtvovali svoje zdravlje ili dali život – da bismo na načelima slobode, pravednosti i demokracije – stvorili domovinu i postali aktivni graditelji sustava globalne stabilnosti i sigurnosti, poručio je premijer.


21.obljetnica VRO ‘Oluja’
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti  2105,  proslava u
Zagrebu i Kninu
Vojni mimohod 2015.u Zagrebu

više o ovom kasnije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *