Podnijete kaznene prijave za neprimjerene poruke u Kninu, prijava i Thomsonu

Jučerašnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu nije prošla bez incidenata.Policija je podnijela kaznene prijave  protiv dvije osobe , prijava upučena i Marku Perkoviću-Thompsonu.

Policijska uprava šibensko-kninska jučer je podnijela dvije kaznene prijave zbog povrede ugleda strane države protiv muškaraca u dobi od 27 i 44 godine koji su zapalili zastavu Republike Srbije. Još pet prekršajnih prijava, od čega je pet zbog kršenja javnog reda i mira, a jedna zbog kršenja zakona o javnom okupljanju, bilanca su proslave. Sudeći prema profilu Marka Perkovića Thompsona na Facebooku, i njemu je sinoć uručena prijava. On je, nekoliko minuta nakon završenog prijenosa koncerta Knin za Vukovar – pjesmu “Bojna Čavoglave” započeo pozdravom “Za dom”. Thompson se brani – riječi su to pjesme, a ona nije zabranjena. Nakon što je dobio prijavu, koju nije želio potpisati Thompson ju je s javnošću na podijelio na svom Facebook profilu koji je nakon toga – zatvoren.

Mediji ipak prenose njegov status u kojem opisuje što se dogodilo – “Odmah po silasku s bine nakon kninskog koncerta, kninska policija je na putu do backstagea iz nepoznatih razloga presrela Thompsona u namjeri da ga privede na stranu, Thompsonovo osiguranje nije to dopustilo pa su policajci kasnije došli do backstagea da bi Thompsonu uručili obavijest o prekršaju, jer je glasno pjevao Za dom spremni”. (…) koliko je nama poznato ne postoji tiho pjevanje, a isto tako znamo da ta pjesma nije zabranjena”. Nikad zabranjena pjesma uvijek je dizala prašinu i izazivala negodovanje radi ustaškog pozdrava na početku. Prije samog koncerta doduše, sam Perković rekao je kako mu je drago da je koncert baš u Kninu jer je taj grad najveći simbol Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Thompsonovi istomišljenici iskazali su mu potporu. Mostov pomoćnik ministra turizma Robert Pauletić na svom Facebooku je napomenuo je kako na stadionu u Rimu postoji obelisk na kojem piše Mussolini. Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja izjavio je kako za njega osobno “Za dom spremni” nije isto što i “Heil Hitler”. A HSP-AS osudio je podnošenje prekršajne prijave, jer je izrečeni pozdrav dio hrvatske povijesti stvarane davno prije Drugog svjetskog rata. Na Facebooku je odgovorio mu je Peđa Grbin – napisavši da kada netko viče “Za dom spremni” ne vrijeđa osjećaje dijela građana ove zemlje, već slavi jedan fašistički, zločinački režim.

Neprimjereno ponašanje još jedanput osudio je predsjednik HDZ- a Andrej Plenković. “Osuđujemo sve takve provokacijske aktivnosti, osobito na takav dan. One ne pridonose ni stabilnosti Hrvatske, ni dobrosusjedskim odnosima i suradnji. HDZ je oko toga vrlo jasan i precizan – sve takve provokacije osuđujemo”, poručio je u Dubrovniku Plenković.

Detalje same prijave ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ne zna. Ali sva postupanja policije, kaže, bila su u skladu sa zakonom. Na pitanje je li uzvik Za dom spremni kažnjivo djelo, odgovara kako zakon to jasno ne pozicionira. “Odgovor trebaju dati povjesničari koji se jasno trebaju odrediti prema pozdravu, i svim nejasnoćama – kao i pravosuđe. Krajnje je vrijeme da dobijemo odgovore što i kako postupati. Hrvatska policija će, kao i do sada, postupati u skladu sa zakonom”, kazao je.

“Iskreno, nisam to vidio, ali se slažem da to nije primjereno”, izjavio je još jučer potpredsjednik tehničke Vlade Božo Petrov. “Hrvatska neovisnost i domovina mogu se slaviti na lijep način”, poručio je. Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuo je jučer “da ima i neodgovornih pojedinaca koji na proslavu dolaze s nepriličnim obilježjima. Ustaško znakovlje 2016. nigdje nije dobrodošlo”, dodao je. Incidente su jučer osudili i umirovljeni general Damir Krstičević i Hrvatska narodna stranka.

Milorad Pupovac

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je u subotu, u Gornjem Selištu, gdje je održana komemoracija u spomen na ubijene i nestale tijekom i nakon vojno-redarstvene akcije Oluja, kako je jučerašnji dan u Kninu u mnogima izazvao zebnju koja i danas traje. “Poruke koje smo čuli, simbole koje smo vidjeli i postupke kojima smo svjedočili dokaz su da dominira neprijateljstvo, mržnja, i da je slobodna ona ideologija i onaj pokret koji se isključivo napaja mržnjom, neprijateljstvom i željom za smrću”, izjavio je Pupovac. Poručio je da se “ovo društvo treba osloboditi zebnje, a da slobodu nećemo dobiti ako ćemo šutjeti, okretati glavu i reći da je to demokracija”. Istaknuo je da svaka smrt, posebno nedužnih, ali i onih koji su u najboljoj vjeri davali svoje živote, ima smisla samo ako nakon toga uslijedi život bez mržnje, život u dobrobit i u napretku.

Mještani, predstavnici SNV-a, veleposlansva Republike Srbije u Hrvatskoj te lokalni i županijski dužnosnici na groblju su položili vijence i zapalili svijeće. Pravoslavna liturgija za stradale održana je u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Glini. Pupovac je u izjavi za medije komentirao službene poruke s proslave Oluje u Kninu. “Da sam bio na mjestu predsjednice, sigurno bih prioritet dao tomu što je čula prije svojega govora, u odnosu na ono što je Milanović rekao prije dvije godine”, rekao je Pupovac, očito misleći na govor pukovnika u mirovini, predstavnika branitelja, Ivice Glavote.

Prosvjedna nota iz Srbije

Prosvjedna nota zbog paljenja srbijanske zastave stigla je iz Beograda. “Ministarstvo vanjskih poslova taj vandalski čin smatra nedostojnom i necivilizacijskom gestom, koja zaslužuje najoštriju osudu i kažnjavanje počinitelja”, navodi srbijansko ministarstvo u priopćenju. Od hrvatskih vlasti se očekuje da poduzmu sve zakonske mjere, identificiraju i kazne počinitelje, stoji u prosvjednoj noti. To je peta nota koje su vlasti u Beogradu uputile Zagrebu u posljednjih desetak dana.

Miro Kovač: Srbija neka se brine o sebi i surađuje s Haškim sudom

Hrvatska je odbila primiti prosvjednu notu Srbije zbog paljenja srbijanske zastave na obilježavanju obljetnice Oluje u Kninu, izvijestio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Dodao je kako “inflacija nota stvara nered”. “Neka Srbija ne skreće pozornost sa svojih obveza, neka ih provodi posebno na području pravosuđa, u kontekstu pregovora o članstvu u EU, neka se bavi sama sobom i neka nas ostavi na miru,” istaknuo je Kovač. Prema njegovim riječima, Hrvatska je pokazala da je pravna država, a “Srbija neka se brine o sebi i surađuje s Haškim sudom”.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *