Obavijesti o srbijanskim tjeralicama stižu na adrese vukovarskih branitelja

Ovih dana na adrese vukovarskih branitelja počele su stizati obavijesti o raspisanim međunarodnim tjeralicama koje je podignulo tužiteljstvo Republike Srbije. Među njima je i Tihomir Purda. Mnogi od njih iz straha i dosad nisu prelazili granicu Hrvatske, a te obavijesti još su otežale situaciju. Mnogi branitelji smatraju da se Srbija njima koristi u dnevnopolitičke svrhe.

Srbijansko tužiteljstvo tražilo je Purdu zbog iznuđenog priznanja u logoru da je kriv za ubojstvo vojnika JNA. No ispitani svjedoci i prikupljena dokumentacija pokazali su da je ranjenog vojnika doveo živog u bolnicu. Postupak je poništen i Purda je stigao kući. Šokiran sam time što je postupak vraćen na početak, rekao je Tihomir Purda koji je gotovo dva mjeseca proveo u zeničkom zatvoru na temelju naloga srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine.

Tjeralicu očekuje i branitelj Ivica Franjić. “Ja sam spreman bilo gdje na neutralnom terenu dati svoju izjavu i spreman sam odgovarati za sva svoja djela i nedjela koja sam učinio, a ponosim se na sva svoja djela kao i velika većina branitelja”, poručio je Franjić.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je kako Vlada aktivno radi na tome da Srbija ukine sporni zakon. Također je izjavio da je prije 20-ak dana od Ministarstva pravosuđa dobio službeni odgovor da su u Hrvatsku iz Srbije stigle samo dvije optužnice, i to 2011. Ministar je dodao kako postoje i osobe za koje su obustavljene optužnice, ali te osobe nisu obavješćivali o tome. O imenima optuženika ministar ne želi govoriti. 

U koordinaciji braniteljskih udruga ogorčeno govore da će optužnica biti još i da Srbiju treba spriječiti u nakani da glumi Haag. Ovo je sramotno. Nova vlast morat će žestoko ići s prosvjednim notama prema EU-u kako bi se Srbiju zaustavilo u njezinim nakanama, rekao je Frano Šoljić iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata. “Ova Vlada teško da može išta napraviti. Pogriješili su s poglavljem 23. Međutim, nova vlada i nova vlast morat će žestoko ići s prosvjednim notama prema EU”, dodao je. 

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *