Tino Radanović je slavodobitnik 301. Sinjske alke

Tino Radanović je slavodobitnik utrke 301. Sinjske alke , u tri trke ostvario je ukupno sedam punata.U prvom krugu je pogodio u “dva”, u drugom u “sridu” i u trećem ponovno u “dva”.

Slavodobitnikom ga je proglasio alkarski vojvoda Ante Vučić i na koplje mu privezao plamenac hrvatske trobojnice, znamenje pobjede, koje će slavodobitnik pronijeti ulicama Sinja.

Slavodobitniku je čestitala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je pokroviteljica Sinjske alke.
Darovala mu je sablju i zlatni prsten s hrvatskim grbom.

Današnju utrku je peatio u Sinju premijer Tihomir Orešković i predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner,
čelnik HDZ-a Andrej Plenković , zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
Alku su pratili i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, vojni ordinarij Jure Bogdan, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, članovi diplomatskog zbora i mnogui drugi.

U Alkarskim dvorima upriličeno je svečano primanje kojem su, osim predsjednice, nazočili Reiner i Orešković, ministri u Vladi s tehničkim mandatom te predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Mosta Božo Petrov, član Predsjedništva SDP-a i predsjednik splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk, gradonačelnici Zagreba i Splita Milan Bandić i Ivo Baldasar, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) Predrag Stipanović.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Viteškog alkarskog društva (VAD) Stipe Jukić istaknuo je kako Sinjska alka ulazi u četvrto stoljeće postojanja kao spomen na slavnu bitku protiv turskih osvajača 1715. godine. Održavajući se iz godine u godinu, Alka preslikava život naroda cetinskog kraja i kao takva nije ostala samo viteški turnir, nego je postala zgusnuta povijest naših radosti i stradanja, rekao je Jukić.

Sinjska alka je izrasla iz herojstva naših pradjedova kao “pobjeda pravde nad nepravdom, dobra nad zlom”, rekao je. “Na ovim povijesnim uzbirkanim prostorima tu poruku Alke hrvatski narod u dolini pitome Cetine često je morao i praktično dokazivati, a u nedavnoj prošlosti i u Domovinskom ratu, istaknuo je Jukić. Prema njegovim riječima, simbolika Alke i poruka koju ona odašilje utjecale su na stvaranje kolektivnog identiteta stanovnika cetinskog kraja te pridonijela stvaranju pozitivnog domoljubnog naboja.

Sinjska je alka 1979. proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije, a 2010. upisana je na Unescov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Za slavodobitnika se natječe 17 alkara kopljanika, a bodri ih više tisuća gledatelja i posjetitelja iz cijele Hrvatske koji su se okupili uz trkalište.

Uoči otvaranja nadmetanja Alkarski vojvoda Ante Vučić u tradicionalnom obraćanju poručio je kako narodu treba vratiti vjeru u bolje sutra a alkarskim je momcima poručio da pokažu ponosno vitešku igru “kako bi podsjetili one koji su u borbi za vlast da časno vode tu borbu”.

A oni kojima će narod dati povjerenje na predstojećim parlamentarnim izborima da vladaju savjesno i odgovorno vodeći se vredotama naših predaka. Neka im glavni cilj bude slobodna, gospodarski oporavljena i prosperitetna Hrvatska u kojoj će svi njezini građani imati pravo živjeti dostojanstvenim životom. Samo takvi ljudi mogu biti birani i voditi nam jedinu Hrvatsku, kazao je.

Vučić je rekao kako kriza kao rak izjeda hrvatsko društvo, ali svjedočili smo, kaže i krizi morala gdje je bila važna samo briga za osobni probitak. Zar je moguće da smo zemlju, koju smo krvlju branitelja obranili, doveli do demografskog, gospodarskog i državotvornog rasula, zapitao se.Vučić je posebno spomenuo hrvatske branitelje u koje se, kaže, svi zaklinju kad ih trebaju, a u stvarnosti ih politika gura na kraj.

Proglašavajući 301. alku otvorenom alkarima je poželio “čvrstu desnicu i oko sokolovo”. U Alci mogu sudjelovati isključivo članovi Viteškog alkarskog društva iz Sinja, a cilj je kopljanika koji juri na konju i gađa kolut s četiri prazna polja, u tri trke osvojiti štoviše ‘punata’. Najviše bodova donosi pogodak ‘ u sridu’.

galerija slika RTL-a
galerija jutarnjeg lista

 

Alan Filipović Grčić pobjednik je na Bari i Čoji

Unatoč lošem vremenu u suboru je održana trka za Čoju, čak su i rezultati gađanja bili iznadprosječni, a pečat je udario Alen Filipović Grčić koji je poslije pobjede na Bari bio najuspješniji i na Čoji. Gledatelji od njega očekuju da nastavi niz i upiše se među rijetke, ako je takvih u alkarskoj povijesti uopće bilo, koji su bili najuspješniji sva tri alkarska natjecateljska dana. Subotnja 301. Čoja počela je sa zakašnjenjem od 50 minuta i do posljednjeg trenutka nije se znalo hoće li biti održana. U subotu poslijepodne nad Sinjem se otvorilo nebo. Iako je bila prekrivena najlonom pješčana staza alkarskog trkališta bila je raskvašena. Alkarska uprava s članovima Časnog suda vijećala je da li otkazati Čoju ili je ipak održati. Alaj-čauš Ivica Filipović Grčić izišao je na trkalište i zaključio da bi se Čoja ipak mogla održati (slobodnadalmacija.hr).
jubilarana 300-ta Sinjska alka – otvoren muzej

 

hrt/hia.com.hr
foto: FAH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *