HNB: Hrvatska smanjila inozemni dug na godišnjoj razini 10%

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), u travnju ove godine bruto inozemni dug iznosio je 44,4 milijarde eura što je u odnosu na isti mjeasec prethodne godine manje za 5,3 milijarde eura, ili 10,6%

U odnosu na ožujak mjesec dug je veći za 75 milijuna ili 0,2% no znatno manje nego godinu dana prije, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA). Premda je u odnosu na ožujak zabilježio rast, prekinuvši niz od pet uzastopnih mjeseci pada na mjesečnoj razini, ukupni bruto inozemni dug u travnju je nastavio s trendom smanjenja na godišnjoj razini, ističe se u analizi RBA.
Najveći doprinos godišnjem smanjenju bruto inozemnog duga došao je od drugih monetarnih financijskih institucija, čiji se dug koncem travnja spustio na 5,5 milijardi eura. Dug drugih monetarnih financijskih institucija u travnju je niži za 243 milijuna eura, ili 4,2%, u odnosu na ožujak, dok je u odnosu na travanj 2015. zabilježio pad od 2,7 milijardi eura ili 33,1%.

Značajan doprinos smanjenju vanjskog duga došao je i od sektora opće države, čiji se bruto inozemni dug krajem travnja spustio na 14,9 milijardi eura, što je za 1,6% ili 237 milijuna eura manje nego mjesec dana prije. Nakon što je u ožujku, prvi put nakon svibnja 2009., zabilježen i godišnji pad bruto inozemnog duga komponente opće države, za 8,9%, travanj je donio još jedan pad na godišnjoj razini, za 1,4 milijarde eura ili 8,4%, ističu analitičari RBA.

Ukupna bruto inozemna zaduženost javnog sektora, koja između ostalog, obuhvaća i vanjski dug javnih nefinancijskih trgovačkih društava, krajem travnja je iznosila 18,7 milijardi eura, što je 0,1% manje nego mjesec dana prije i 7,3% manje na godišnjoj razini. Ostali domaći sektori, čiji bruto inozemni dug iznosi 16,2 milijarde eura, smanjili su razinu duga za 252 milijuna eura ili 1,5% na godišnjoj razini.

HNB pokazatelji: Hrvatska smanjila inozemni dug za 2,3 posto

ZAGREB, 9.svibnja 2016: Ukupni bruto inozemni dug Hrvatske iznosio je krajem siječnja 45,4 milijarde eura, pa je drugi mjesec zaredom zabilježeno njegovo smanjenje na godišnjoj razini, pokazuju posljednji podaci HNB-a. Bruto inozemni dug u siječnju je, naime, u odnosu na isti lanjski mjesec, bio niži za 1,3 milijarde eura, odnoso 2,3 %.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) navode da je taj pad prvenstveno predvođen smanjenjem duga drugih monetarnih institucija, što je izravna posljedica razduživanja banaka.

Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), pak, ističu da je pad duga u siječnju bio čak i nešto izraženiji nego u prosincu prošle godine, osobito jer su se sektorima koji bilježe pad sada pridružili i ostali domaći sektori. Riječ je, kažu, o nastavku i produbljivanju tendencija u kretanju bruto inozemnog duga koje su već dulje prisutne. To se, kažu iz HGK, prije svega odnosi na nastavak međugodišnjeg rasta duga opće države koji je kontinuirano prisutan još od lipnja 2009., kao i na tendenciju razduživanja bankarskog sektora koja se kontinuirano bilježi u posljednjih 45 mjeseci.

Inozemni dug sektora opće države u siječnju je iznosio 15,7 milijardi eura, čineći gotovo 35 posto ukupnog bruto inozemnog duga. Analitičari RBA pritom ističu da je ino dug države, premda je na mjesečnoj razini tijekom dva uzastopna mjeseca bilježio pad, na godišnjoj razini nastavio s rastom, odnosno povećan je za 549 milijuna eura ili 3,6 posto. Šire gledano, kažu iz RBA, ukupna bruto inozemna zaduženost javnog sektora, koja obuhvaća i vanjski dug javnih nefinancijskih trgovačkih društava, krajem siječnja iznosila je 19,6 milijardi eura, što na godišnjoj razini predstavlja rast od 1,9 milijardi eura, odnosno 11 posto.

Analitičari Raiffeisenbank Austria  ističu kako i nadalje očekuju rast državne komponente duga, “uzevši u obzir i očekivano novo izdanje državne obveznice na inozemnom tržištu”. “No, s obzirom na projicirani niži fiskalni deficit u 2016. godini te planirano financiranje i na domaćem financijskom tržištu, godišnje stope rasta inozemnog duga države mogle bi ipak usporiti”, zaključuju analitičari RBA.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *