Ključne stavke HDZ-ovog gospodarskog programa, dorađuju se zadnji detalji

Gospodarski program HDZ-a bit će predstavljen hrvatskoj javnosti za dan ili dva, ekipa koju vodi potpredsjednica HDZ-a i eurozastupnica Ivana Maletić dorađuju zadnje detalje, no već se sada zna da su se tvorci programa potrudili da program sadrži što više konkretnih mjera, a ne tek uobičajena predizborna obećanja. Već je do sada Ivana Maletić otkrila da će se, pobjedi li na izborima HDZ i njegova opcija, nova Vlada u drugoj godini mandata smanjiti PDV s 25 na 24%, a do kraja mandata za još jedan postotni bod, na 23%.

Model uspješan u Mađarskoj

No, Večernji list saznaje da HDZ namjerava u svom programu istaknuti ključnu promjenu, od koje su sve dosadašnje vlade zazirale, a to je – snižavanje opće stope poreza na dobit. Tom mjerom namjeravaju olakšati poslovanje cijelom gospodarstvu i vrlo je konkretna i mjerljiva jer tu stopu HDZ planira smanjiti sa sadašnjih 20% na 18%. Saznaje se da HDZ planira tu stopu poreza na dobit za male i srednje tvrtke smanjiti i na još niži postotak.

Nadalje, u programu koji potpisuje ekipa I. Maletić, a koji će predstaviti novi šef HDZ-a Andrej Plenković, navodi se i da se osobni odbitak povećava s 2600 na 3700 kuna, što je mjera kojom će doći do trenutačnog porasta primanja zaposlenika.

Što se poslovanja manjih i srednjih gospodarstvenika tiče, i za njih se priprema novost, jer će se pomaknuti granica ulaska u krug PDV obveznika na 300.000 kn godišnjih prihoda. Novost su i neke nove mjere za zapošljavanje, a važna je ona kojom poslodavac, zaposli li mlade zaposlenike (do 30 godina starosti), ne plaća za njih doprinose državi na razdoblje od 5 godina, a ta se pogodnost sada odnosi na sve struke, ne tek deficitarne. Nadalje, ta povlastica vrijedi 5 godina, a ne do 30. npr, što znači da će poslodavac, zaposli li nekog od 29 godina, povlasticu imati do njegove 34.

Gospodarski program HDZ-a sadržavat će i mjeru koja se naziva “WorkIN”, a odnosi se na one koji su nezaposleni ili imaju mirovinski dodatak, a pronađu li posao s minimalnim primanjima (tipa sezonsko konobarenje i sl.), više ne gube pravo na naknadu za nezaposlene, socijalne naknade ili mirovinski dodatak, nego će ih i dalje primati. U programu se nalaze i tzv. CROkartice, kojima će poslodavcima biti omogućeno da im se priznaju isplate regresa kroz spomenute kartice, a kojima zaposlenici mogu plaćati dio smještajnih i ugostiteljskih usluga na domaćim turističkim destinacijama. Tu je riječ o primjeni modificiranog modela koji je s uspjehom isproban u, primjerice, Mađarskoj.

Proširivanje poreznih razreda

Osim ovih novih mjera, Ivana Maletić je već u najavama prezentacije programa navela da HDZ planira, do kraja mandata, osvoji li ga, ostvariti stopu zaposlenosti u Hrvatskoj od 68 posto.

– S obzirom na to da smo sada na 60 posto, to znači 180 tisuća novih radnih mjesta– najavila je. Kao i to da je plan da se do kraja mandata i mirovine povećaju za 5 posto. Osim što će građani profitirati zbog osjetnog povećanja granice osobnog odbitka, Maletić predviđa proširivanje poreznih razreda i uvođenje snižene stope PDV-a na isporuku električne energije, repromaterijal za poljoprivrednu proizvodnju, na dječju hranu, pomagala.

HDZ najavljuje i institut nacionalne mirovine za osobe koje nisu samostalno sposobne privređivati i raditi.

Potvrđeno: Debata između Plenkovića (HDZ)  i Milanovića /(SDP) održat će se u petak 12.kolovoza u 20 sati u programu HTV-a.SDP je dolazak potvrdio prije tjedan dana, a HDZ danas. Kandidati će se sučeliti jedan na jedan, debata će trajati oko sat vremena i bit će podijeljena na nekoliko područja.

vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *