U olujnom nevrijemenu u Skoplju poginula 21 osoba, proglašen dan žalosti

U olujnom nevremenu koje je u noći subota na nedjelju pogodilo Skoplje poginule su 21 osoba. Makedonija je proglasila dan žalosti.

U bolnice je primljeno 20-ero ljudi, a u pomoć je pozvana i vojska.Vlada je proglasila izvanredno stanje u regiji Skoplja i Tetova, koje će trajati 15 dana. Obiteljima poginulih vlada će dodijeliti novčane naknade od 300 tisuća denara, što je oko 36 tisuća kuna. Kiša i dalje pada.
U nedjelju ujutro strašna slika pronađenih tijela žrtava. Neki od njih utopili su se u automobilima koje su poplave odnijele s cesta na obližnja polja. Brojne kuće  još su poplavljene i nemaju struje, neke su se zbog nevremena srušile.

Iz policije navode da su žrtve iz sjeveroistočnog dijela Skoplja koje je najviše pogođeno sinoćnim nevremenom.

Po skopskim medijima, u olujnom nevremenu ozlijeđeno je stotinjak ljudi.

“U nedjelju ujutro do 8.30 u nedjelju registrirano je 15 poginulih u mjestima Stajkovci, Smiljkovci i Ćento”, rekla je Liza Bendevska, glasnogovornica skopske policije u nedjelju. Prema prvim informacijama, u tijeku je identifikacija poginulih.

Olujno nevrijeme  trajalo je više od pet sati i nanijelo veliku štetu. Tijekom noći pale su 93 litre kiše po četvornom metru, a u prva dva sata nevremena registrirano je više od 800 gromova.

Veći dio glavnog grada Makedonije bio je poplavljen, voda je ušla u podrume stambenih zgrada, poplavila Klinički centar, kidala stabla, a mnogi građani su bili zaglavljeni u vozilima u podvožnjacima i na raskrižjima u nižim dijelovima grada.

Gradska vlast Skoplja zasijeda radi dogovora o otklanjanju štete, a gradske službe, vojska i policija rade na raščišćavanju.

Ministar za rad i socijalnu politiku Dime Spasov rekao je da se ne pamti toliko jako nevrijeme u Skoplju. On je zajedno s gradskim čelnicima prošle noći posjetio najteže pogođena područja grada.

Zasad je obustavljen promet obilaznicom oko Skoplja.

Nevrijeme je u subotu na većer pogodilo i Tetovo i Ohrid.

hrt/N1/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *