BiH: Podignuta optužnica za ratne zločine nad Hrvatima u Uzdolu , 1993.godine ubijeno 27 civila

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u hercegovačkom selu Uzdolu protiv Envera Buze, bivšeg časnika Armije BiH koji je zapovijedao postrojbom čiji su pripadnici ubili 27 djece, žena i staraca, potvrđeno je iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.

Buza (69) je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U rujnu 1993., kada je napadnut Uzdol, Buza je zapovijedao postrojbom pod nazivom Samostalni bataljun Prozor Armije BiH. Pripadnici te postrojbe 14. rujna napali su Uzdol te zaseoke Križići, Zelenike i Raići nastanjene Hrvatima.

 

U optužnici stoji da su pripadnici Buzine postrojbe ondje “na iznimno surov i svirep način” ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti među kojima je bilo žena, djece, staraca i nepokretnih osoba. Najmlađa žrtva bio je dječak koji je imao deset godina, a najstarija žrtva bila je 87-godišnja starica. Obdukcija je pokazala da su ubijeni vatrenim i hladnim oružjem.

Informacije o zločinu u Uzdolu iz 1993. bile su toliko uznemirujuće da je tadašnji posebni predstavnik Ujedinjenih naroda odmah od vlasti BiH zatražio istragu, a o tom masakru nad civilima odmah je informiran i Vatikan.

Optužnica protiv Envera Buze temelji se na činjenici da je on osobno bio na mjestu gdje su počinjena ubojstva te da je naknadno od sigurnosnih službi Armije BiH dobio informacije o razmjerima tog zločina, no nije poduzeo ništa kako bi se provela istraga, a neposredni počinitelji kaznili.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će Buzinu krivnju dokazivati iskazima oko stotinu svjedoka i vještaka te izvođenjem više stotina materijalnih dokaza. Optužnicu treba potvrditi Sud BiH.

UZDOL dokumentarni film

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *