EU 

EK istražuje izvoz oružja i streljiva iz Hrvatske

Europska komisija (EK) istražuje navode da su Hrvatska, BiH, Bugarska, Češka, Slovačka, Srbija i Rumunjska od 2012. izvezle oružja i streljiva u vrijednosti 1,2 milijarde eura.

 

Prema navodima, ali i snimkama s terena, oružje je završilo u Siriji i u rukama terorističkih skupina. Komisija je započela istragu nakon objave dvaju konzorcija istraživačkih novinara, OCCRP-a i BIRN-a, o tome da četiri države prikupljaju oružje koje isporučuju saveznicima u Siriji i Jemenu – to su Saudijska Arabija, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska. Najveći dio izvoznih aranžmana, ukupne vrijednosti 829 milijuna eura, ugovoren je sa Saudijskom Arabijom.

Znamo za izvještaje o transportu oružja iz Europe do Bliskog istoka, što upućuje na nelegalno slanje oružja islamističkim skupinama, poput Da’esha (ISIL-a), Ansara al-Shama ili Jabhata Fataha al-Shama, kazala je Maja Kocijančić, glasnogovornica EK.

Članice EU obavezne su poštovati Zajedničku platformu za izvoz naoružanja te pri izdavanju licencija za izvoz provjeriti poštuje li krajnji korisnik ljudska prava, ali i postoji li rizik da naoružanje bude proslijeđeno trećoj strani. Zemlje iz kojih se oružje izvezlo dopustile su realizaciju ovih poslova iako je postojalo dovoljno dokaza da je Sirija krajnja destinacija te da su njime naoružavane snage sirijske opozicije, ali i islamističke grupe. Darko Kihalić iz Ministarstva obrane izjavio je za BIRN i OCCRP da Hrvatska može malo toga učiniti nakon što provjeri certifikat o krajnjem korisniku.

– Saudijska Arabija nije na popisu zabranjenih zemalja. Ima li zloupotreba? Vjerojatno – kazao je Kihalić za BIRN I OCCR.

vecernji.hr/hia
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *