NEPRIJATELJSTVO OTOPLILO: Erdogan s Putinom u Sank Petersbutgu

Neprijateljstvo između Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina se otoplilo .Turski predsjednik Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali se u predgrađu Sankt Peterburga kako bi pokušali obnoviti narušene odnose. Razgovarali su sat i pol u palači iz 19. stoljeća.


“Rusija je spremna na obnovu ekonomske i političke suradnje kao i drugih veza s Turskom, rekao je Putin. Na konferenciji za novinare nakon susreta kazao da je prioritet i za Rusiju i za Tursku vratiti veze na razinu prije krize koja je izbila nakon što je u studenom Turska srušila ruski zrakoplov u blizini sirijske granice. “Turska i Rusija odlučne su normalizirati odnose”, rekao je i Erdogan na istoj press konferenciji nakon razgovora s Putinom koje je ocijenio “sveobuhvatnim i korisnim”.

Putin je kazao da je moguće riješiti razlike s Turskom oko Sirije, te kazao kako misli da i Rusija i Turska imaju za cilj riješiti sirijsku krizu. Erdogan je rekao da su donesene odluke koje će na ekonomskom i političkom planu unaprijediti odnose s Rusijom. Spomenuo je da će se projekt plinovoda Turski tok realizirati u skoro vrijeme, da će se ojačati suradnja u obrambenom sektoru, te da će nuklearna elektrana u Akkuyu dobiti status strateške investicije. Putin je rekao da će riješiti pitanje obnove ruskih čarter letova u Tursku u skoroj budućnosti, a da će se sankcije Turskoj ukidati postupno.

Ovo je prvo Erdoganovo inozemno putovanje nakon propalog državnog udara, ali i prvi susret s Putinom nakon što je Turska srušila ruski vojni avion u Siriji, a odnosi dovedeni na rub sukoba. Nakon što se turski predsjednik Erdogan, doduše pola godine sa zakašnjenjem, ispričao za rušenje vojnog aviona, Putin ga je pozvao u Rusiju i odmah ukinuo sankcije Turskoj, iako je rušenje aviona tada nazvao zabijenjem noža u leđa.

Nagli turski zaokret prema Rusiji analitičari nazivaju iznuđenim pomirenjem i političkim pragmatizmom bez ideologije. Erdogan ima sve više neprijatelja i u Turskoj i izvan nje, pa mu ne treba još i Rusija. Rusija i Turska imaju mnogo toga zajedničkog i ekonomski su povezane, ali postoji jedan velika stvar koja ih razdvaja – potpuno drukčiji pogled na sukob u Siriji gdje su im ulozi veliki i zbog čega su dvije zemlje bile gotovo na rubu sukoba. Erdogan je nekada dragim prijateljem nazivao iAssada, ali mu je sirijski predsjednik već pet godina neprijatelj broj jedan. Misli li preko noći promijeniti politiku prema Siriji, još nije jasno ni analitičarima.

Prije odlaska u Rusiju u intervjuu ruskoj agenciji TASS  Erdogan je rekao da želi krenuti iznova u odnosima s Rusijom i obnoviti suradnju u mnogim sektorima. Erdogan je u više navrata u tom intervjuu govorio o Putinu kao “dragom” ili “poštovanom” i nazvao ga prijateljem. Naglasio je da je njegov posjet novi putokaz u bilateralnim odnosima gdje će se krenuti od nule.”Bit će otvorena nova stranica rusko-turskih veza. Ta nova stranica uključit će vojnu, ekonomsku i kulturnu suradnju”, rekao je Erdogan. Po njemu, to će biti “povijesni posjet, novi početak”. “Naše zemlje imaju mnogo toga uraditi zajedno”, najavio je Erdogan.

Agencija AP ocjenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateškim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao skoro sedam mjeseci i u kojima su ruska zabrana prodaje turističkih paket- aranžmana za Tursku, dolazak ruskih gostiju pao je čak 84% u prvoj polovici ove godione,  i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali bolan udarac toj mediteranskoj zemlji.

I Moskva je platila cijenu jer su projekt ruskog plinovoda prema Turskoj i drugi unosni poslovi ostavljeni po strani.

 

Ruske sankcije i pad broja turista

Rusija je nametnula trgovinske sankcije Turskoj a broj ruskih turista koji posjećuju Tursku pao je za 87 % u prvoj polovici 2016. Erdogan je u intervjuu TASS-u u više navrata govorio o Putinu kao “dragom” ili “poštovanom” i nazvao ga prijateljem.

Naglasio je da je njegov posjet novi putokaz u bilateralnim odnosima gdje će se krenuti od nule. “Bit će otvorena nova stranica rusko-turskih veza. Ta nova stranica uključit će vojnu, ekonomsku i kulturnu suradnju”, rekao je.

Nakon propalog državnog udara Turska pritvorila 24.000, a uhitila 16.000 osoba

I dok Turska želi graditi novo prijateljstvo s Rusijom u zemlji vladaju čistke nakon neuspjelog puča. Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag  kazao je u utorak da je 16.000 osoba uhićeno i zadržano u pritvoru zbog sudjelovanja u pokušaju državnog udara a još je šest tisuća osoba u pritvoru i “obrađuje se”. Istraga se vodi još protiv 7668 osoba koje još nisu uhićene, kazao je u intervjuu za državnu agenciju Anadoliju koji je prenošen uživo na turskim televizijskim stanicama.

Turske su vlasi nakon neuspjelog puča 15. srpnja suspendirale desetke tisuća ljudi u pravosuđu, vojsci, policiji, javnim službama zbog navodnih veza s pučom u kojem je vojna frakcija pokušala svrgnuti predsjednika Tayyipa Erdogana i njegovu vladu.

Više od 240 osoba ubijeno je i gotovo 2200 ranjeno kad je pobunjeni dio vojske pucao na civile tijekom pokušaja državnog udara.

Gulenovi sljedbenici

Turska okrivljuje vjerskog vođu Fethullaha Gulena koji živi u egzilu u SAD-u za organizaciju državnog udara, a on je te optužbe odbacio. Prema turskim vlastima Gulenovi sljedbenici koristili su aplikacije za pametne telefone kako bi komunicirali i turska je obavještajna služba, koja je razbila taj program, otkrila desetke tisuća pripadnika skupine.

Prema visokom dužnosniku turske obavještajne službe otkriveno je najmanje 56.000 operativaca Gulenove mreže u Turskoj, a procjena je da je taj komunikacijski računalni program koristili150.000 Gulenovih sljedbenika.

Prema dnevnom listu Haberturk visoko vijeće sudaca i tužitelja pripremilo je čistku još1500 sudaca i tužitelja nakon što ih je oko 3000 uklonjeno iz sustava neposredno nakon neuspjelog puča.

 

hrt.hr/vecernji.hr/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *