Oružanim snagama RH stigli vojni helikopteri iz Amerike, danas su predstavljeni u vojnoj bazi Zemunik

U nazočnosti visokih državnih dužnosnika u vojarni Zemunik predstavljeni su novi helikopteri “Kiowa Warrior” u sastavu Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Riječ je o helikopterima iz projekta opremanja OS RH izvidničko-borbenim helikopterima uz potporu vlade i oružanih snaga SAD-a, koji će biti u sastavu eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Projekt opremanja obuhvaća 16 helikoptera i opremu, proizvedene od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015. od kojih je prvih pet helikoptera u 93. zrakoplovnu bazu dopremljeno 30. srpnja ove godine.

Na predstavljanju novih helikoptera bili su ministar obrane Josip Buljević i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

Ovi helikopteri omogućuju našim oružanim snagama dosezanje novih obrambenih sposobnosti. Pripadnici HRZ-a, piloti i tehničari dobivaju suvremena sredstva, rekao je Josip Buljević.

Opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva korak je učinjen uz pomoć američkog strateškog saveznika na kojeg ćemo se i u budućnosti oslanjati u razvoju naših obrambenih sposobnosti. Stoga uključivanje ovih helikoptera u naše ratno zrakoplovstvo ima, osim vojne komponente, i političku, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Potpora američke vlade

Vojni helikopterii OH-58D Kiowa Warrior  dopremljeni su iz Amerike u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz donaciju Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih američkih država. Helikopteri su dopremljeni u 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarnu Zemunik, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Helikopteri, simulatori i ostala pripadajuća oprema stigli su američkim avionom C-5 koji je sletio u ranim jutarnjim satima, dok će preostali helikopteri i oprema stići u naknadnoj isporuci.

Riječ je o praktično novim helikopterima proizvedenim u razdoblju 2010. do 2012. koje američka vlada donira OSRH. Kako se doznaje, od imovine koja je ponuđena, hrvatska strana odabrala je helikoptere OH-58D sa svim senzorima. Kiowa je prvi američki helikopter koji koristi MMS – Mast Mounted Sight (sustav senzora smješten unutar okruglog kućišta iznad glavčine rotora). Unutar MMS-a, nalaze se senzori za termalno skeniranje, teleoptički senzori, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, te optički ciljnički sustav. Upravo tako opremljeni dolaze u HRZ i PZO.

Cijeli postupak prihvata i primopredaje odvijat će se u suradnji s američkim timovima koji stižu u Zemunik te će ta procedura potrajati neko vrijeme s obzirom da se radi o oko 30 tona tereta i na stotine različitih komponenti i pričuvnih dijelova koji su dopremljeni u bazu Zemunik.

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior u sastav HRZ i PZO-a dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom.

Primarna namjena helikoptera OH-58D Kiowa Warrior vezana je uz izviđačke i napadačke sposobnosti. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu i vrlo blisku zračnu potporu, zatim pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe, te borbu u urbanim područjima. Pored toga, ovaj helikopter ima sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću, ima velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite.

Uvođenjem u operativnu uporabu ovog helikoptera Oružane snage RH razvijaju sposobnost zapovijedanja i nadzora iz zraka zbog ugrađenih modernih komunikacijskih sustava u helikopteru čime se osiguravaju pravovremene i cjelovite informacije potrebne za donošenje operativnih odluka. Također, unaprijedit će se i sposobnost potpore civilnim institucijama u svim uvjetima i razinama ugroze, ističe se u priopćenju MORH-a.

hrt /hia
foto:Zarapix

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *