MILANOVIĆEVI MINISTRI: Nakon Jakovine propusti otkriveni i kod Vesne Pusić

Mediji pišu o propustima u radu Milanovićevih ministara. Nakon Tihomira Jakovine propusti su uočeni i u radu Vesne Pusić u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Velike investicije Ministarstva vanjskih i europskih poslova u mandatu Vesne Pusić, adaptacije i opremanja zgrada veleposlanstava u Bruxellesu i Washingtonu u ukupnoj vrijednosti od gotovo dva milijuna kuna, nisu obavljene prema propisu, piše Slobodna Dalmacija. Tom ministrstvu Državni ured za reviziju stavilo je na teret i isplaćivanje honorara tajnici u Kabinetu ministra za poslove koje je tajnica ionako morala raditi po pravilima službe.

I sadašnje vodstvo MVEP-a otkrilo je iste nepravilnosti kao i revizor. u slučaju opremanja veleposlanstva u Washingtonu veleposlanik Joško Paro odlučio je osvježiti novim namještajem, za što je izdvojeno 472 tisuće kuna. Novac nije osiguran u državnom proračunu, već prodajom bivše zgrade veleposlanstva u Washingtonu. Ministarstvo je u ožujku 2015., bez suglasnosti ministra financija, izvršilo plaćanje predujmom dobavljaču za nabavu namještaja i pripadajućih radova u iznosu 53.668 USD, odnosno 378.863 kune, što nije u skladu s odredbom članka 53. Zakona o proračunu, stoji u izvješću Revizije.

Konačni izdatak Veleposlanstva u Washingotnu za novo pokućstvo iznosio je, prema revizorima, 513.800 kuna, a do povećanja početnog iznosa došlo je jer su naručeni i radovi na postavljanju namještaja. I ti su radovi sporni.

Priča o zgradi u Bruxellesu traje od 2004.

Priča o novoj zgradi veleposlanstva u Bruxellesu, gdje bi osim veleposlanika i osoblja bili smješteni i naši uredi pri Europskoj uniji, vuče se od 2004. godine. Tadašnja Sanaderova Vlada pokrenula je postupak kupnje nove zgrade u glavnom gradu Belgije, koji je realiziran tek u siječnju 2013., za što je pristanak dala Vlada Zorana Milanovića.

Zgrada je plaćena 11 i pol milijuna eura, ali u Vladinoj se odluci ne navodi da će je trebati urediti i koliko će uređenje povećati plaćeni iznos. Tri i pol godine nakon kupoprodaje, zgrada u Bruxellesu s više od četiri tisuće kvadrata uredskog prostora, sa 68 parkirnih mjesta i 58 kvadrata predviđenih za arhivu, još nije useljena jer nije uređena. Istodobno, Veleposlanstvo godišnje za najam prostora u Bruxellesu plaća gotovo milijun i pol kuna.

Državni ured za reviziju ocjenjuje da predviđeni trošak MVEP-a od 5.295.000 eura za dovršetak uređenja sjedišta hrvatske diplomacije u Bruxellesu, nije načinjen na temelju studije o opravdanosti takvog ulaganja, niti je, ističe se, osigurana građevinsko-urbanistička dozvola belgijskih vlasti. Dosad je  MVEP na adaptaciju zgrade u mandatu ministrice Pusić potrošio 1,2 milijuna kuna, koji se odnosi na pripremu uređenja (odvjetničke i javnobilježničke usluge, projektiranje), nije dobio prolaznu ocjenu Revizije.

U odgovoru na nalaze Revizije o zgradi u Bruxellesu vodstvo MVEP-a najavljuje da će naručiti nalaz neovisnog tijela o opravdanosti daljnjeg ulaganja u kupljenu rezidenciju u Bruxellesu. Drugim riječima, moguće je da će država odustati od dovršenja bruxelleskog zdanja u čiju bi adaptaciju trebalo uložiti više od pola kupoprodajne cijene.

Skandal bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine

Za Tihomira Jakovinu , bivši ministar poljoprivrede vezan je skandal u državnoj tvrtki Hrvatske šume. Jakovina je dvojici direktora u toj državnoj tvrtki osigurao skandalozne i nemoralne  milijunske bonuse na plaće.
Zbog ove afere Jakovina je odustao od kandidature na prijevremenim rujanskim izborima na listi Narodne koalicije.

Na listi Narodne koalicije je i Vesna Pusić, moralno bi bilo povući se s lista a  hoće li ?to ćemo vidjeti.

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *