Maraton ladja na Neretvi, ove godine sudjeluju i žene ladjarice.

Maraton ladja na Neretvi proteklih je godina bio rezerviran samo za muškarce,ove godine u maratonu sudjeluju i žene ladjarice.

Stoljećima je Neretva bila glavno prijevozno sredstvo stanovnicima toga kraja, stoga se svake godine na njoj održava amaterska utrka tradicionalnih lađa, prva je održana 1998.godine. Utrka se održava jednom godišnje i to drugog tjedna u kolovozu. Ovogodišnja je počela u četvrtak 11.kolovoza. Ono što je sinjska alka za Cetinsku krajinu, to je Maraton lađa za dolinu Neretve, ono što je gondola za Veneciju, to je lađa za neretvane, ističu u udruzi  lađara.

Sudionici se lađama utrkuju duž rijeke, i to od Metkovića, gdje startaju kod gradskog mosta, pa sve do 22,5 kilometra udaljenog cilja u Pločama. U utrci sudjeluju deseci timova i stotine veslača koji daju sve od sebe.

No, u neretvanskom kraju na ‘Maratonu lađa’ ne veslaju samo muškarci nego i žene. Tako je u četvrtak navečer počeo treći ženski maraton lađa od Opuzena do Metkovića. Razlika je u tome što muškarci veslaju 22 i pol kilometra, a žene 10 kilometara.

No, lađarice kojih je ove godine na ženskom maratonu samo četiri ekipe kažu da je muškarcima lakše jer oni veslaju nizvodno, a one uzvodno.

Turistička atrakcija

Po gledanosti, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Uživo ga gleda nekoliko desetaka tisuća gledatelja na cijeloj ruti. Svakako najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada 330 veslača u 33 (iste) lađe, gusto zbijenih, i tutnjavu bubnjeva nezadrživo kreće prema dalekom cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje te u istom ritmu voze cijelom rutom.

Start Maratona lađa je kod mosta u Metkoviću, zatim se vozi nizvodno rijekom Neretvom pored Opuzena do Ploča. Posadu lađe čine: 10 veslača, bubnjar i parićar (kormilar). Tijekom natjecanja, dozvoljena je zamjena (do) 6 novih veslača u Opuzenu, tako da ekipa broji minimalno 12 a maksimalno 18 natjecatelja. Na maratonu sudjeluju i muške i ženske posade.

Lađa mora biti tradicionalnog oblika i prema dimenzijama propisanih pravilnikom sa točno utvrđenim brojem i dimenzijama lukoća (rebara). Trup lađe mora biti od drveta, sa točno određenom debljinom daske.

Kako bi se osigurali isti uvjeti za sve natjecatelje prionulo se izgradnji novih istih lađa što je završeno 2007.godine  i na tom 10.jubilarnom maratonu nastupile su po prvi put 33 identične lađe. Najviše je na maratonu sudjelovalo 41 ekipa, 2013.godine. Optimalan broj lađa za sudjelovanje je 33 koliko ima identičnih lađa u vlasništvu Udruge lađara. Za sudjelovanje na maratonu Udruga lađara osigurava lađu (dok vesla, parić i sjedalice ekipe same osiguravaju) svakoj ekipi. ULN ustupa lađu za treniranje uoči maratona lađa prijavljenim ekipama.

Vesla su tradicionalnog oblika, od drveta kao i parić (kormilo) koje je oblika dužeg vesla. Veslači sjede raspoređeni na rubu obje strane lađe, s tim da im noga ne smije prelaziti preko lađe (može biti ispružena po rubu ili u lađi). Zamjene se vrše na za to predviđenom mjestu na desnoj obali Neretve u pravcu rive u Opuzenu. Bubnjar, se nalazi na provi ili sredini lađe i može zamijeniti bilo kojeg veslača po potrebi tijekom utrke. Tijekom utrke dozvoljena je međusobna zamjena u lađi ali maksimalno 10 vesala mora biti u vodi.

Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, veliki prijelazni pobjednički brončani štit kneza Domagoja i manji štit u trajno vlasništvo te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju srebrene i brončane medalje te manje štitove u trajno vlasništvo kao i novčane nagrade. O nagradnom fondu za ostale ekipe odluku donosi organizator.

Iako je prvotna ideja bila da na Maratonu lađa mogu sudjelovati samo oni koji su rođeni u dolini Neretve te potomci naših iseljenika iz ovih krajeva, radi popularizacije ovog velikog natjecanja, naknadno je dozvoljen nastup i ekipama iz drugih mjesta i država. Do sada su nastupale posade Hrvata iz inozemstva: potomci naših iseljenika iz Australije (2000. i 2001.g., ekipa hrvatske manjine u Italiji iz pokrajine Mollisse (čiji su preci iz Neretve) (od 2002.godine), ekipa Salašari Somborski iz Srbije te više ekipa iz susjedne BiH (izvor:www.maraton-ladja.hr)

hrt/hia
foto:maraton-ladja

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *