RUJANSKI IZBORI: HDZ usuglasio izborne liste, Plenković u 1.izbornoj jedinici u kojoj je i Milanović

Nacionalno vijeće HDZ-a sinoć je formiralo i usuglasilo izborne liste za rujanske parlamentarne izbore.
Plenković je u 1.izbornoj jedinici u kojoj SDP-ovu listu predvodi Zoran Milanović.

2. izborna jedinica nositelj liste bitiće  europarlamentarka Ivana Maletić (prebačena iz 9.izborne jedinice)
3. izborna jedinica listu će predvoditi  Žarko Tušek, prema neslužbenoj informaciji 2.na listi je Hasanbegović 
4. izborna jedinca listu će voditi Miroslav Tuđman,
5. izborna jedinica nositelj  Zdravko Marić, tehnički ministar financija
6. izborna jedinica prvi na lsisti Goran Marić,
7. izborna jedinica Davor Ivo Stier prvi je na listi
8. izborbna jedinica Oleg Butković
9. izborna jedinica Branka Juričev Martinčev, 4. na listi je Darko Milinović
10. izborna jedinica listu predvodi generl Damir Krstičević,
11. izborna jedinica (dijaspora) listu predvodi Božo Ljubić, drugi je Željko Raguž.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić neće nositi 11.listu koju mu je bio namjenio stranački vrh na njegov zahtijev , zbog nekih protivljenja, dobio je 14. mjesto u 2. izbornoj jedinici. “To je bio dogovor, a i njegova želja”, kazao je Plenković.
Brkić je na svom Facebook profilu kasnije uz pjesmiu Miše Kovača – Poljubi zemlju po kopjoj hodaš objasnio zašto je tražio da bude 14. na listi “Naša je obveza, da svim mladim generacijama u politici koje tek dolaze, no nažalost i nekim današnjim političarima, pokažemo jasno svojim primjerom – kako treba promišljati, djelovati i raditi za svoju zemlju!

Na listi nema bivše kninske gradonačelnice i saborske zastupnice Josipe Rimac,  ni dosadašnjeg predsjednika kluba HDZ-a Ivana Šukera. Plenković je uoči sastanka rekao da će u dogovoru sa Šukerom odlučiti hoće li on biti na listi za 6. izbornu jedinicu. “Moje je diskrecijsko pravo da o tome donesem konačnu odluku i zbog toga se neće sazivati Nacionalno vijeće”.

Potvrdio je i da će dvoje kandidata Hrasta biti na HDZ-ovim listama u 8. i 9. izbornoj jedinici, objasnivši to dosadašnjom dobrom suradnjom. Darko Milinović četvrti je 9. izbornoj jedinci, a neslužbeno se doznaje i da je Zlatko Hasanbegović drugi u 3. izbornoj jedinici. Nakon sjednice Nacionalnog vijeća Milinović i Hasanbegović su novinarima rekla da su zadovoljna svojim pozicioniranjem na listama.

Sjednica Nacionalnog vijeća HDZ-a, na kojoj su definirane izborne liste, trebala je biti završena u ranim popodnevnim satima u četvrtak. Nakon nekoliko odgoda, počela je oko 22 sata, a potrajala gotovo do ponoći. Plenković je to protumačio velikim brojem kandidata, kojih je bilo gotovo 500 za 154 mjesta na 11 kandidacijskih lista. Najavio je da će DIP-u liste biti predane u subotu. Što se tiče gospodarskog programa, njega će predstaviti također u subotu ili u utorak.

Izborne liste Narodne koalicije

hrt/hia
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *